REAKCIJE:Spomen-krst na Zlatištu nedopustiv
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Spomen-krst na Zlatištu nedopustiv

Nakon sinoćnjeg postavljanja spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, uslijedile su brojne reakcije

Spomen-krst na Zlatištu nedopustiv
Kao što je OHR mnogo puta isticao, vjerski simboli se ne smiju koristiti kako bi se namjerno inicirala međunacionalna napetost. Štoviše, udruženja i vjerske zajednice trebaju raditi na pomirenju, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika u povodu postavljanja spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva.
Očekujemo od nadležnih vlasti da u što kraćem roku osiguraju punu provedbu svih relevantnih zakonskih propisa u ovom slučaju kako ne bi došlo do daljeg porasta tenzija. Ono što se desilo na Zlatištu je neprihvatljivo, jer ne ispunjava ni te minimalne uvjete. Organi vlasti Republike Srpske trebaju odmah poduzeti mjere u cilju učuvanje vladavine prava i sigurnog okruženja - navodi se u saopćenju koje potpisuje Eldar Subašić, šef Pres-službe OHR-a.
Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara izjavio je danas za Agenciju FENA da od međunarodne zajednice i od općinskih vlasti zahtijeva da odmah bude ukljonjen tzv. spomen-krst koji je jutros osvanuo na Zlatištu iznad Sarajeva.
Dodao je da njegovo postavljanje predstavlja anticivilizacijski čin i najgrublji način vrijeđanja žrtava protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i na grad Sarajevo.
Znamo da su s tih položaja ubijani civili u Sarajevu među kojima i 1.600 djece, a neki na ovaj način pokušavaju u predizborno vrijeme to iskoristiti za skupljanje jeftinih političkih poena - rekao je Čampara.

KOORDINACIONI ODBOR BORAČKIH ORGANIZACIJA: Provokativan postupak

Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici najoštrije osudio postavljanje spomen-krsta na Zlatištu te upozorio sve koji su trebali pravovremeno reagirati na sprečavanju ovog provokativnog postupka da konačno počnu raditi svoj posao te nalože uklanjanje objekta, saopćio je taj odbor.
Kao i do sada, bezbroj puta smo upozoravali te pokretali razne incijative kod svih domaćih i međunarodnih institucija oko najave izgradnje tzv. spomen-obilježja na Zlatištu s ciljem sprečavanja takvog sramnog, neprimjerenog, provokativnog čina od onih koji su s tog lokaliteta četiri godine sijali smrt na građane Sarajeva. Na našu žalost i žalost svih građana Sarajeva, to se jutros i desilo, citat je iz saopćenja Koordinacionog odbora.

UDIK: Novi vid nasilja

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje izgradnju križa iznad Sarajeva.
Ovaj križ kao i crkva na Budakovu iznad Memorijalnog centra u Potočarima predstavlja novi vid nasilja nad drugom etničkom i vjerskom skupinom, a koja ima za cilj veličanje kulture nasilja, zločinačke prošlosti ali i ne mogućnost izgradnje trajnog mira među našim narodima.
Ponašanje vlasti Republike Srpske je kranje (neo)fašističko i manipulativno igranje brojkama žrtvama čija manipulacija ide na štetu srpskom narodu u ovoj zemlji. Postavljanje bilo kakvog vjerskog simbolja iznad Grada Sarajeva je u krajnjoj nuždi provokativno i licemjerno, ali i pokušaj omeđavanja teritorija, koji Vojska Republike Srpske nije ispunila tokom rata, a to je konačno zauzimanje Grada Sarajeva. Ovim činom Republika Srpska je poručila građanima i građankama Sarajeva da granica Bosne i Hercegovine nije na rijeci Drini, nego upravo nad Sarajevom - saopćio je UDIK.

VETERANI STAROG GRADA: Jeftina predizborna kampanja

Nakon višegodišnjih bombastičnih izjava i najava od strane retrogradnih snaga iz jednog dijela BiH, jutros smo bili svjedoci postavIjanja krsta na lokalitetu Trebevića, a u jednoj truhloj improvizaciji, vjerovatno u cilju dodvoravanja svima onima kojima to godinama obećavaju. Vjerujemo samo u cilju jeftine predizborne kampanje, saopćila je Unija veterana Stari Grad.
Ovim putem, također, pozivamo i opominjemo sve političare iz cijele BiH da jeftine, emotivne poruke vezane za stradanje i patnju naroda BiH više ne koriste, jer one nisu  niti mogu biti njihov kapital na izborima. Svjedoci smo da na svakoj strani ima ovakvih predizbornih, populističkih i jeftinih izjava i radnji te stoga JOB - Unija veterana Stari Grad najoštrije osuđuje ovakve zloupotrebe i ostaje pri afirmaciji jedinstvene, multietničke države BiH - navodi se u saopćenju.

SAVEZ LOGORAŠA BiH: Loša improvizacija

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva.
 Iako se radi o jako lošoj improvizaciji nečega što treba da predstavlja spomenik, smatramo da ovaj čin, ranije tempiran da se realizira upravo u septembru 2014. godine, ne predstavlja ništa do jeftini predizborni trik određenih struktura iz Republike Srpske i grubu provokaciju građana Sarajeva koji su, u ime i po nalogu istih tih struktura, Sarajevo držali pod opsadom puna 1.425 dana, te sistematski uništavali infrasturkturu i ubijali njegove građane - navodi se u saopćenju Saveza logoraša.
Ovaj postupak, smatraju, predstavlja još jedan korak unazad na putu ka osiguranju trajnog mira, suživota i međusobnog uvažavanja, te nastojanjima da osiguramo jednakost i jedankopravnost svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.
Očekujemo od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini da ovaj i slične nasilne, neprimjerene, provokativne i krajnje ispolitizirane postupke onih koji bi trebalo da predstavljaju nevladin sektor, ispitaju i adekvatno sankcionišu, a od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da nalogodavce ovog i sličnih predizbornih trikova i provokacija koje su u suprotnosti sa izbornim zakonom, sankcionišu - saopćeno je.

KBSA: Novi atak na istinu i pravdu o zločinima

Bošnjačka organizacija u Sjevernoj Americi, uime žrtava i svjedoka agresije na RBiH i genocida nad njenim građanima i uime mnogih Amerikanaca i Kanađana prijatelja istine o zločinima agresije i genocida u BiH, najoštrije osuđujemo barbarsko postavljanje spomen krsta na Zlatištu iznad Sarajeva - saopćio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA).
 Smatramo ovaj gnusni, anticivilizacijski, sramni, nečasni i neprimjereni čin novim atakom na istinu i pravdu o zločinima u Bosni i Hercegovini, novim prekrajanjem historijskih i sudskih činjenica o zločinima u Bosni i Hercegovini, novim atakom na žrtve tih zločina i na kraju novim atakom na suverenitet države Bosne i Hercegovine jer je krst postavljen bez dozvole na državnom bosanskohercegovačkom zemljištu - navodi se u saopćenju.
Podsjećajuči da su zapovjednici Sarajevsko-romanijskog Korpusa Vojske eniteta Republike Srpske osuđeni zbog neselektivnog granatiranja grada Sarajeva i namjernog izazivanja civilnih žrtava pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za područije bivše Jugoslavije, KBSA u saopćenju kaže da “Zbog ovog barbarskog čina slijedi zajednička akcija svih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih organizacija koje će uime žrtava i svjedoka najvećih zločina poslije holokausta u Evropi tražiti hitno anagažovanje SAD-a i Kanade i cijelog antifašističkog svijeta na ždruženu akciju za uklanjanje sramnog obilježja”.
Istovremeno od državnih organa Bosne i Hercegovine traže hitnu akciju za uklanjanje krsta i kažnjavanje svih onih koji su učestvovali u ovaj sramnoj akciji za koju nije izdata dozvola i zbog koje je uzurpirana državna, bosanskohercegovačka zemlja.

KABINET REISU-L-ULEME: Krst iznad Sarajeva ne smatramo vjerskim obilježjem

Na upit više medijskih kuća da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prokomentira postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, Kabinet reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže: da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne smatra da je krst iznad Sarajeva, postavljen tokom prethodne noći, vjerski simbol i obilježje.
To je politički simbol provokacije i netrpeljivosti. Na ovaj način se unosi nemir i nepovjerenje među ljude i narode u Bosni i Hercegovini i posipa so po još uvijek ne zacijeljenim ratnim ranama mnogih ljudi - kaže se u saopćenju Kabineta Reisu-l-uleme, prenosi Mina.

PUDARIĆ: Polusvijet u polumraku postavio krst na svoju sramotu

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, reagirajući na postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, ocijenio je da je jedini njegov "smisao" izazivanje reakcije kod onih "drugih".
Ne želim ulaziti u ozbiljnu raspravu sa tako jeftinim politikantskim potezima kao što je krst na Zlatištu, koji je pritom postavljen tajno i noću. Jedini njegov smisao jeste izazivanje negativnih reakcija kod "onih drugih", ali i pokazatelj da se sa strahom njegovo postavljanje izvršilo - poručio je Pudarić putem saopćenja za javnost i društvenih mreža.
Po njegovim riječima, ovo je smišljena provokacija koja će se obiti o glavu onima koji su je konstruisali jer se sa žrtvama i njihovim porodicama niko razuman ne bi smio igrati na ovakav način.
Inicijativa koju sam pokrenuo za Kazane nije zaživjela zbog bojkota trenutne Gradske uprave Grada Sarajeva i gradonačelnika Komšića. Za svaki drugi način obilježavanja stradanja svaka žrtva ili organizacija koja zastupa interese porodica žrtava može računati na moju podršku. Krst na Zlatištu to nije - naveo je Pudarić.

IVO KOMŠIĆ: Ne nasjedajmo na provokaciju

Spomen-krst na Zlatištu, čista je predizborna provokacija Milorada Dodika koja će, siguran sam, proći nakon oktobarskih izbora.
To je izrugivanje žrtvama opkoljenog Sarajeva, ali i Srbima stradalim u ratu. Ne treba se mnogo obazirati, jer nam ovaj krst skreće pažnju sa onog najbitnijeg: šta jedemo i kako živimo. Zato treba reagovati samo verbalno i ljudski. Sarajlije, ali i Bosanci i Hercegovci su do sada mnogo puta pokazali da su složni, naročito nakon ovogodišnjih poplava, takvi trebaju biti i u ovom slučaju.
Ovaj krst u suštini nije spomen-obilježje, nego prizemna, mizerna i jadna provokacija. Profesor Komšić poziva sve Sarajlije da ovo isprate na dostojanstven i ljudski način, jer podizanje tenzija ide u korist Milorada Dodika.

FORUM MLADIH SDP-a: Zatečeni prizorom

Forum mladih SDP BiH ostao je zatečen jutrošnjim prizorom na Zlatištu kod Sarajeva, gdje su, iz brda, ničim izazvane, nikle dvije zavarene cijevi koje navodno predstavljaju Spomen obilježje u vidu krsta.
Iako je prizor toliko tragikomičan da je teško ozbiljno na njega reagirati, dužni smo zbog pijeteta prema žrtvama četverogodišnje opsade Sarajeva, najoštrije osuditi ovaj posljednji, ali vjerujemo ne i posljednji, predizborni cirkus Milorada Dodika.
Uistinu je jadno da političari koriste bol i patnju naših sugrađana kako bi skupljali jeftine političke poene. Nema sreće za onog ko svoj izborni uspjeh gradi na ljudskoj nesreći!, izjavio je ovim povodom Aldi Halilović, generalni sekretar Foruma mladih SDP.
Pred lokalne izbore 2008. godine Dodik je obećao izgradnju crkve, a onda procijenio da će dobiti dovoljno glasova i bez ulaganja crkvu, pa je pred opće izbore 2010. aktualizirao priču, da bi se 2012. godine pred lokalne izbore opet najavila gradnja krsta. Pred ove izbore očigledno ga je uhvatila panika shvativši da mu vlast konačno klizi iz ruku te je panično, preko noći, zavario dvije cijevi i naredio njihovo postavljanje na Zlatište.
Podsjećamo, dok Dodik vari cijevi da bi prikupio šačicu glasova i glumi ‘velikog Srbina’, jedan drugi Srbin, predsjednik GO SDP BiH i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, pokrenuo je inicijativu o izgradnji spomenika nevinim srpskim žtvama mučki ubijenim na Kazanima kod Sarajeva.
Umjesto da podrži tu inicijativu i ljudski oda dužno poštovanje srpskim žrtvama, Dodik ukrštenim cijevima odaje počast onima koji su s brda ubijali civile svih nacionalnosti i bagatelizira nevine žrtve.
Ovim putem pozivamo sve političke i nevladine subjekte da osude ovaj i slične poteze ljudi koji gube vlast i tlo pod nogama, saopšteno je iz Foruma mladih SDP-a.

SBB: Vlast Dodik-Izetbegović-Lagumdžija interno vrlo složna

Nakon što je danas postavljen krst na Zlatištu, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH najoštrije je osudio tu vrstu provokacija i zloupotrebu vjere u predizborne svrhe.
Iz te stranke tvrde da je očigledno da Milorad Dodik u nedostatku ekonomskog rezultata, poput svojih pojedinih kolega u Sarajevu, s terena ekonomskih činjenica spas od izbornog poraza traži u politizaciji vjere.
SBB ističe da su raspirivanje straha među građanima, podizanje međunacionalnih tenzija i tjeskobe, već viđeni scenariji koji se u BiH ponavljaju uoči svakih izbora, te da građani trebjaju znati da je "vlast Dodik-Izetbegović-Lagumdžija interno vrlo složna".
To, po njihovom mišljenju, pokazuje i nedavna zajednička smjena ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, a sada siju strah, dok poslije izbora planiraju da nastave zajedničko uzimanje "talova" koje skrivaju dimnim zavjesama navodnih briga za svoj narod ili vjeru, stoji u saopštenju SBB-a.
SBB naglašava da nelegalni čin postavljanja krsta treba sankcionirati legalnim sredstvima, a da nakon 12. oktobra Federaciju BiH i Republiku Srpsku trebaju preuzeti nove vlasti, koje će brinuti o svim građanima, ekonomskom razvoju, zapošljavanju i koje će morati ukloniti nedopustivu divlju gradnju u koju spada i spomenuti inat-krst na Zlatištu.

CERIĆ: Krst inata i provokacije

Povodom postavljanja spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić izjavio je da krst/križ u kršćanskoj tradiciji ima historijat još iz doba kada su nevini ljudi razapinjani na križ u vrijeme Rimljana i kada je bio simbol ropstva, sramote i zločina.
Dodao je da je poslanik Isa, odnosno Isus, svojim trpljenjem i spremnošću na praštanje i svojom ljubavlju prema čovjeku, krst/križ pretvorio u simbol ljubavi, vjere, tolerancije i suživota, te da Bosni križevi/krstovi nisu nepoznati, niti su joj ikad smetali.
Naprotiv, križ/krst je dobre Bošnjane podsjećao na ljubav, vjeru, toleranciju i suživot, no krst koji je jutros osvanuo na brdima Sarajeva više podsjeća na onaj krst granatiranja, širenja straha i mržnje, ubijanja nevine sarajevske djece, a ne na krst ljubavi, vjere, tolerancije i suživota - naveo je Cerić.
On je naglasio da su Sarajlije, bez obzira na vjeru i naciju, koji su zajedno sa svojim gradom preživjeli trogodišnju opsadu, strahujući od granata za Zlatišta, od jutros uznemireni i s bolom u duši, jer nisu vjerovali da bilo kome može pasti na pamet da ih podsjeća na te strašne dane, saopćeno je iz Cerićevog Ureda za odnose s javnošću.
Zato je krst na Zlatištu krst inata i provokacije, a ne krst slobode i časti za srpski, pravoslavni narod - smatra Cerić, te apelira na građane glavnog grada BiH da ostanu suzdržani, bez teških riječi i komentara, dostojanstveni kakvi su bili i u ratu, ali i da iskažu ono što im je u duši kako bi oni koji su postavili krst na Zlatištu znali da jedan tako neodgovoran i bezosjećajan čin Sarajlijama nanosi duševnu bol, i da pošalju poruku onima koji misle da svoju sreću, slavu i slobodu mogu graditi na boli drugih.

SDA: Hitno ukloniti krst

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je da nadležne općinske vlasti hitno i bez odlaganja uklone krst koji je sinoć postavljen na Zlatištu, te da međunarodna zajednica poduzme sve mjere da krst bude uklonjen.
Iz SDA su najoštrije osudili postavljanje tzv. spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva koji, kako navode, predstavlja neviđen čin provokacije.
Smatraju sramnim postavljanje krsta na mjesto s kojeg su, za vrijeme agresije na BiH, ubijani nevini građani Sarajeva, a među njima i veliki broj djece.
Iz SDA ističu da taj anticivilizacijski i protivzakoniti čin na najgrublji način vrijeđa žrtve, njihove porodice i sve građane Sarajeva, ali i sam hrišćanski simbol samilosti.
Također, smatraju da ovakvo provokativno ponašanje predstavlja neprihvatljivu zloupotrebu vjerskih simbola kojom se podižu međunacionalne tenzije, što može dovesti do ugrožavanja sigurnosti građana, saopćeno je iz Službe za odnode s javnošću SDA.

FORUM MLADIH NAŠE STRANKE: Inicijativa za postavljanje minusa

Forum mladih Naše stranke pozvao je građane i građanke Sarajeva rođene nakon rata da se okupe oko inicijative za postavljanje velikog “minusa” na jednom od obližnjih brda iznad našeg grada kao spomenik generacijama koje su žrtve dvadeset godina tranzicije, kriminala i nesposobnih vlasti u Bosni i Hercegovini.
Smatramo da time šaljemo i svoju poruku o tome šta mislimo o zloupotrebi ratnih žrtava i stradanja u svrhe izborne kampanje, u kojoj političke elite sa dvije strane entitetske linije razgraničenja jedne drugima prave predizborne teme na kojima se pokreću debate čiji je cilj zaustaviti priču o nezaposlenosti, kolapsu privrede, zdravstvu, obrazovanju, stvarnim problemima kršenja ljudskih prava i diskriminaciji - navodi se u saopćenju.
"Minus" će služiti, kažu u Našoj stranci, da nas podsjeća svake izbore kako ratne traume ne smiju biti predmet igre političkih diletanata, kako narušavanje međuetničkih odnosa ne može biti gorivo za dobre tribune, saopćenja i uspone kriminogenih elita, te da su mlade generacije izgubile i dovoljno godina u stalnom čekanju i strahovima.

SDU: Šamar Evropi i tekovinama antifašizma

Kantonalna organizacija SDU Sarajevo, u okviru Koalicije „Zajedno za promjene“, najoštrije osuđuje postavljanje spomen-krsta na Zlatištu i taj čin smatra plaćenom predizbornom provokacijom usmjerenom ka podizanju međunacionalnih tenzija.
Također, najoštrije osuđujemo i izjavu zamjenika Predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Staše Košarca (SNSD) koji je za medije izjavio da je spomenik podignut i da to predstavlja samo privremeno rješenje - navodi se u saopćenju.
KO SDU Sarajevo smatra nečasnim, neprimjerenim i sramotnim činjenicu da bilo koja politička stranka ili državna institucija podržava obilježavanje bilo kojeg mjesta sa kojeg su građani Sarajeva konstatno bombardovani i gađani za vrijeme opsade Grada Sarajeva i agresije na Republiku BiH.
Sa takvih dobro utvrđenih položaja među kojima je i Zlatište, tokom opsade u prosijeku je na grad ispaljivano 320 projektila teške artijeljtrije dnevno.
Stoga, smatramo da je obilježvanje takvog mjesta sa kojeg je tokom četiri godine granatama i snajperskom vatrom polako ubijano preko 14.000 Sarajlija od čega je 1.600 žrtava djeca, šamar cijeloj Evropi i tekovinama antifašizma. Mišljenja smo da ljudi koji su postavili to obilježje uopšte ne vjeruju u Boga iako ga uzimaju kao opravdanje za ovaj sramotan čin. Potsjećamo javnost da su zapovjednici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS osuđeni zbog neselektivnog granatiranja Grada Sarajeva i namjernog izazivanja civilnih žrtava pred Haškim tribunalom. General Stanislav Galić je za to djelo osuđen na doživotnu robiju, a general Dragomir Moilošević na 29 godina robije. Komisija za državnu imovinu BiH nije odobrila podizanje ovog spomenika, jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio da se preisipita odluka od 19. novembra 2012. godine, kada je odlučeno da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodijeli lokalnim vlastima u RS-u - navodi se u saopćenju.

NDP: Šamar zdravom razumu

Jedna i po ukrštena bandera, koju Dukić i njegovi sljedbenici, te Dodikovi politički puleni nazivaju spomen-krstom, nije ništa drugo nego najprizemniji i najprimitivniji način pridobijanja jeftinih predizbornih poena režima i njegovih slugu koji se na neprimjeren način poigravaju sa onima koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske – saopćeno je danas iz Nadrodnog demokratskog pokreta (NDP).
Pri tome su politički pokrovitelji ove groteskne ideje željeli da pokušaju oprati vlastitu savjest zbog činjenice da su godinama najavljivali ovaj projekt i godinama od njega neobjašnjivo odustajali – stoji u saopćenju i dodaje se da NDP “ne spori potrebu postavljanja monumentalnog spomenika u znak sjećanja na hiljade stradalih sarajevskih Srba”.
Ovo što je noćas postavio SNSD, odnosno njegovi instrumentalizovani sljedbenici, makar se oni krili i iza Saveza logoraša Republike Srpske, predstavlja šamar zdravom razumu i skrnavljenje pravoslavne vjere na najbestijalniji način. Čak su i ateisti zaprepašćeni stepenom primitivizma i načinom kako je spomen krst postavljen, u gluho doba noći i bez atmosfere pijeteta, koja bi se podrazumjevala tom prilikom – navodi se.
Iz NDP-a ističu da žele da vjeruju “da nije riječ o stvarnoj namjeri da se na ovaj način ponize srpske žrtve koje zaslužuju grandioznije i monumentalnije spomen obilježje, ali, ipak, ne možemo se oteti utisku da se na ovaj način režim od nečeg pere...sa dobrim izgledima da se nikada ne opere”.

DF-ŽELJKO KOMŠIĆ: Nastavak huškačke retorike Milorada Dodika

Samo je bilo pitanje kada će stranke na vlasti u svojoj predizbornoj kampanji početi manipulisati ljudskim emocijama i zagrebati po zaraslim ranama porodica koje su u prethodnom ratu izgubili svoje najmilije, smatraju u Demokratskoj fronti - Željko Komšić.
Postavljanje dvije metalne cijevi zavarene u obliku krsta, ne predstavljaju ništa drugo nego nastavak huškačke retorike Milorada Dodika i njegovih sljedbenika pred ove izbore, a sve u cilju kako bi narode Bosne i Hercegovine podijelili u torove i obezbijedili sebi nove četiri godine vlasti - navodi se u saopćenju.
Kantonalni odbor Demokratke fronte – Željko Komšić Sarajevo oštro osuđuje ovakav čin i iskreno se nada da će isti biti prepoznat od strane građana kao briga vladajućih struktura za svojim stolicama.

BPS-SEFER HALILOVIĆ nije uznenađen postavljanjem krsta

BPS-Sefer Halilović nije iznenađen postavljanjem krsta iznad Sarajeva jer je to nastavak iste one politike, istočne i zapadne, koja označava teritorije koje su silom i zločinima preoteli od Republike BiH i na kojima su izvršeni stravični zločini nad građanima naše zemlje, a pretežno nad Bošnjacima.
Baš kao i krst iznad Mostara, inat crkva poviše Memorijalnog centra Potočari, tako i krst iznad Sarajeva ima za cilj obezvrijeđivanje žrtava koji su ubijeni podno ovih građevina koje nemaju nikakve veze za religioznošću onih koji ih grade i postavljaju, već su direktno u službi podsmijavanja ubijenim ljudima i njihovim porodicama - navodi se u saopćenju iz ove stranke.
Postalo je jasno, dodaje se, kako građani BiH, patriote ove zemlje moraju uzeti političku i građansku inicijativu u svoje ruke i osloboditi se okova fašista i provokatora koji bi da nas drže zatočene u našoj sopstvenoj državi.
BPS-Sefer Halilović poziva OHR da se povuče iz BiH jer nije obezbijedio ambijent za provođenje Dejtonskog sporazuma, smanjivanja nacionalizma agresora, niti je pomogao u kažnjavanju onih koji su ubjali i pljakali našu državu.

KOJOVIĆ: Krst na Zlatištu početak kampanje fašističkih partija

Nakon neuspjelog, diletantskog pokušaja da, koristeći zategnutu međunarodnu situaciju, nađe sponzore za svoju maštariju zvanu 'odcjepljenje Republike Srpske', Milorad Dodik je prisiljen zaigrati na očajničku kartu predizbornim postavljanjem krsta na Zlatištu, ocijenio je potpredsjednik Naše stranke Peđa Kojović.
Bilo je za očekivati, smatra on, da će u pokušaju da sebe i svoju imovinu spasi od pravde i zakona, činiti sve da skrene pažnju javnosti s katastrofalnog bilansa svoje vladavine, homogenizirajući i svoje biračko tijelo i biračka tijela drugih nacionalističkih partija oko tema oko kojih uvijek uzavriju strasti - i u danima koji dolaze možemo očekivati još sličnih provokacija, na koje, sada je sasvim izvjesno, nasjeda sve manje i manje glasača.
Uvijek sam govorio da će dokaz napuštanja retorike koja je gurnula u rat komšiju protiv komšije biti shvatanje da su sve žrtve rata u BiH naše, bosanskohercegovačke. Provokativno lociran i predimenzioniran krst na Zlatištu, kao i na bilo kojem drugom brdu gdje su se nalazile cijevi okrenute prema gradu, može biti samo podsjećanje na zločin koji su Karadžićevi i Mladićevi četnički odredi počinili nad Sarajevom. Ovo nije samo tvrdnja nekoga na koga su s tog i drugih okolnih brda padale granate. Međunarodno pravosuđe je o tome davno dalo svoju riječ i to je pravna činjenica. Ljudi koji su podigli ovaj i ovakav krst nas očajnički pokušavaju vratiti u to vrijeme zla. Nikada im to ne smijemo i nećemo dozvoliti - rekao je Predrag Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

STRANKA DIJASPORE BiH: Čin vrijeđanja ljudskog dostojanstva

Shodno staroj prijeratnoj, komunističkoj paroli "Ništa nas ne može iznenaditi!" tako i gest podizanja Spomen-krsta na Zlatištu, predstavlja najneukusniji i najprimitvniji tip maloumnosti kojom se vrijeđa ljudski intelekt, na koji smo već dugi niz godina naviknuti, ocijenila je Stranka dijaspore BiH.
Očigledno da nosioci ovog vancivilizacijskog projekta koji nema veze sa religijskim obilježjama, trebaju poseban psihijatrijski tretman tretiranja ljudske pakosti i zlobe.
Da je ovo moguće u BiH, kriva je prvenstveno aktuelna zakonodavna vlast ali i Tužilaštvo BiH koje nijemo posmatra mizerne provokacije čiji je cilj uzburkati nacionalne duhove, podjeliti narod u torove kako bi se mogao lakše pljačkati i siromašiti! Nepreventivno djelovanje zakonodavnih organa BiH predstavlja čin odobravanja za čije su posljedice oni direktno odgovorni - navodi se u saopćenju Predsjedništva Stranke dijaspore Bosne i Hercegovine.