:Šta hoće Bošnjaci?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Šta hoće Bošnjaci?

Šta hoće Bošnjaci?
Pojedini hrvatski zastupnici i ministri žele "croatizirati" Federaciju BiH, ocjenjuje čelnik SDA Sulejman Tihić.

Poručuje, također, da bošnjački ministri nisu napustili Vladu Federacije BiH, ali da ne žele prisustvovati sjednicama na kojima se donose odluke protiv njihove volje.

Sve ovo Tihić je kazao u Šamcu nakon sjednice Predsjedništva stranke kojoj je na čelu.

Istodobno, predsjednički kandidat bošnjačke stranke u osnivanju koja se želi okušati na predstojećim izborima u BiH kazuje kako se "mi moramo truditi da Bošnjaci postanu ravnopravni s ostala dva naroda u BiH".

Jedno je više nego sigurno: od Dejtona naovamo, ako ne i ranije, odnosno potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 1994. godine, politički predstavnici Bošnjak u BiH ne prestaju kukati i plakati nad sudbinom tog naroda, jer cijene da nije jednakopravan sa srpskim i hrvatskim narodom.

Dosadili su tom pričom i Bogu i narodu.

Kao da pri tome zaboravljaju da nikome ko logički promišlja i zaključuje ne može biti jasno zbog čega ti političari ne daju ostavke, pokriju se peškirom preko glave i nestanu u dubokoj anonimnosti, jer doista ne zavređuje u politici biti neko ko godinama ne uspijeva svojim biračima osigurati jednakopravnost. To su totalno nesposobni političari.

I takvi političari, svako malo, svojom nebuloznom pričom o ugroženosti Bošnjaka samo udaljuju državu BiH od Brisela, skreću (negativnu) pozornost ozbiljnog dijela svijeta na našu državu, eventualni ulazak stranog kapitala u našu domovinu tjeraju bestraga...

Iznose još i recepte kako izbjeći kriznu situaciju u BiH osiguranjem jednakopravnosti Bošnjaka. Samo je potrebno pred svaku sjednicu Vlade FBiH pitati ministre iz reda hrvatskog naroda koja im je i kakva odluka po volji, to lijepo prihvatiti i ima da nam cvjetaju ruže: neće se Federacija BiH “pohrvatiti”, Bošnjaci će biti jednakopravni, ubrzat će se put države prema euroatlanskim integracijama... Ako je i od Tihića, previše je.

Nadalje, Tihić ovakvim stajalištima samo priziva uplitanje Istanbula u unutrašnje stvari BiH, i to u vremenima kada je tamo na vlasti osoba koja je, naprosto, ekstremista. Stoga, Tihiću i vrhu stranke koju on vodi malo više političkog filinga za aktuelna vremena ne bi bilo na odmet.