:Šta hoće Hrvati?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Šta hoće Hrvati?

Pojedini bošnjački zastupnici i ministri žele "pobošnjačiti" Federaciju BiH, ocjenjuje čelnik HDZBiH dr. Dragan Čović.

Poručuje, također, da hrvatski ministri nisu napustili Vladu Federacije BiH, ali da ne žele prisustvovati sjednicama na kojima se donose odluke protiv njihove volje.

Sve ovo Čović je kazao u Orašju nakon sjednice Predsjedništva stranke kojoj je na čelu.

Istodobno, predsjednički kandidat HDZ-a na predstojećim izborima u Hrvatskoj Andrija Hebrang kazuje kako se "mi moramo truditi da Hrvati postanu ravnopravni s ostala dva naroda u BiH".

Jedno je više nego sigurno: od Dejtona naovamo, ako ne i ranije, odnosno potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 1994. godine, politički predstavnici Hrvata u BiH ne prestaju kukati i plakati nad sudbinom tog naroda, jer cijene da nije jednakopravan sa srpskim i bošnjačkim narodom.

Dosadili su tom pričom i Bogu i narodu.

Kao da pri tome zaboravljaju da nikome ko logički promišlja i zaključuje ne može biti jasno zbog čega ti političari ne daju ostavke, pokriju se peškirom preko glave i nestanu u dubokoj anonimnosti, jer doista ne zavređuje u politici biti neko ko godinama ne uspijeva svojim biračima osigurati jednakopravnost. To su totalno nesposobni političari.

I takvi političari, svako malo, svojom nebuloznom pričom o ugroženosti Hrvata samo udaljuju državu BiH od Brisela, skreću (negativnu) pozornost ozbiljnog dijela svijeta na našu državu, eventualni ulazak stranog kapitala u našu domovinu tjeraju bestraga...

Iznose još i recepte kako izbjeći kriznu situaciju u BiH osiguranjem jednakopravnosti Hrvata. Samo je potrebno pred svaku sjednicu Vlade FbiH pitati ministre iz reda hrvatskog naroda koja im je i kakva odluka po volji,to lijepo prihvatiti i ima da nam cvjetaju ruže: neće se Federacija BiH “pobošnjačiti”, Hrvati će biti jednakopravni, ubrzat će se put države prema euroatlanskim integracijama... Ako je i od Čovića, previše je.

Nadalje, Čović ovakvim stajalištima samo priziva uplitanje Zagreba u unutrašnje stvari BiH, i to u vremenima kada tamošnji HDZ za predsjedničkog kandidata ima osobu koja je, naprosto, ekstremista. Stoga, Čoviću i vrhu stranke koju on vodi malo više političkog filinga za aktuelna vremena ne bi bilo na odmet.