"Borba" protiv korupcije:ŠTA SE KRIJE IZA HAPŠENJA LJEKARA U RS: Bitka za unosne pozicije u zdravstvu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

ŠTA SE KRIJE IZA HAPŠENJA LJEKARA U RS: Bitka za unosne pozicije u zdravstvu

Izvori Žurnala navode da iza spektakularnog hapšenja Račića i njegovih kolega ljekara stoje Škrbić, bivši direktor Fonda zdravstva Goran Kljajčin i glavni okružni tužilac Željko Lepir, uz asistenciju tužioca Radenka Jankovića, koji je vodio cijeli slučaj

ŠTA SE KRIJE IZA HAPŠENJA LJEKARA U RS: Bitka za unosne pozicije u zdravstvu
DODIK & ŠKRBIĆ: Kumovi na zajedničkom zadatku

Ranko Škrbić, bivši ministar zdravlja Republike Srpske i osoba koju mnogi nazivaju grobarom zdravstva u ovom entitetu, danas uživa blagodeti diplomatskog posla. Kao ambasador BiH u Beogradu bavi se visokom politikom, polemiše o odnosima u regionu, Kosovu, pomirenju među narodima, posjećuje javne i kulturne događaje u srpskoj prijestonici. Riječju, uspješan je i zadovoljan čovjek. Uz to je i enormno bogat, jer posjeduje brojne nekretnine u Republici Srpskoj, Srbiji, Monte Karlu…

KAKO SE OBOGATIO ŠKRBIĆ

Škrbić je sa mjesta ministra zdravlja otišao kada je u martu ove godine smijenjena Vlada Aleksandra Džombića. Škrbićevo uklanjanje sa ministarske pozicije desilo se pod ogromnim pritiskom javnosti, koja ga je označila kao najodgovornijeg za potpuno uništenje zdravstvenog sistema u RS, ali i osobu umješanu o brojne kriminalne radnje u toj oblasti. Takav pritisak nije mogao istrpiti ni Škrbićev kum Milorad Dodik, pa je dao zeleno svjetlo za njegovo detronisanje.

Postoje ozbiljne indicije da je Škrbić odgovoran za nezakonito potpisivanje raznoraznih štetnih ugovora u oblasti zdravstva, teških milione maraka. Mnoge od tih ugovora on nije mogao realizovati bez dogovora sa bivšim čelnicima Fonda zdravstva RS, koji su ovu instituciju doveli da rub provalije. Prema revizorskom izvještaju o poslovanju Fonda zdravstva RS, ukupan deficit ove institucije u 2012. godini iznosio je blizu 40 miliona maraka.

Nasljednici Ranka Škrbića i bivšeg direktora Fonda zdravstva Gorana Kljajčina stopirali su neke od tih ugovora, pokušavajući u oblasti zdravstva uspostaviti kakav takav red. Promijenjeno je i rukovodstvo banjalučkog Kliničkog centra, ustanove koja grca u problemima -  od naseđenih dugovanja, nedostatka lijekova, medicinskog materijala…

Međutim, ambasador Škrbić ne miruje, pa iz Beograda poteže “specijalne i paralelne veze”, kako bi povratio svoj odlučujući uticaj u zdravstvu RS, odnosno kako bi isposlovao da mnogi sporni ugovori, potpisani u vrijeme njegove vladavine, budu realizovani, a što bi njemu donijelo novi profit.

ŠTA SE KRIJE IZA HAPŠENJA

Prema saznanjima Žurnala, upravo su te “specijalne i paralelne veze” kumovale privođenju vršioca dužnosti generalnog direktora banjalučkog Kliničkog centra Duška Račića. Račić, još četvoro ljekara i jedna medicinska sestra uhapšeni su u ponedeljak zbog sumnji da su falsifikovali medicinsku dokumentaciju, koja je kasnije korištena za dodjelu sumnjivih invalidskih penzija. Nakon saslušanja u Okružnom tužilaštvu oni su pušteni da se brane sa slobode, ali se i dalje vode kao “osumnjičeni”.

Izvori Žurnala navode da iza spektakularnog hapšenja Račića i njegovih kolega ljekara stoje Škrbić, bivši direktor Fonda zdravstva Goran Kljajčin i glavni okružni tužilac Željko Lepir, uz asistenciju tužioca Radenka Jankovića, koji je vodio cijeli slučaj. Sve je isprepleteno i porodičnim vezama, jer je tužilac Lepir ujak Gorana Kljajčina.

Izvori Žurnala navode da je cilj ove grupacije bio da se Duško Račić hapšenjem i optužbama za primanje mita teško kompromituje, da se Vlada RS privoli da ga smijeni sa mjesta prvog čovjeka banjalučkog Kliničkog centra, a da na njegovo mjesto bude postavljen neko od Škrbićevih ljudi. Ostali privedeni bili su kolateralna šteta.

Međutim, slučaj je doživio obrat, nakon što je Račić, dan poslije privođena, zatražio sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, tražeći od njega da se očituje na čijoj je strani, njegovoj ili kuma Škrbića. Dodikova izjava da ga je ministar policije Radislav Jovičić obavijestio da su “ljudi pozvani da daju izjavu”, te da “niko nije uhapšen niti priveden”, pokazala je da je predsjednik RS i lider SNSD-a u ovom slučaju odigrao protiv Škrbića. Bar za sada.

Duško Račić je poslije sastanka sa Dodikom održao konferenciju za novinare poručujući da iza njegovog privođenja “stoje otuđeni centri moći”. On nije precizirao ko predstavlja narečene “otuđene centre moći”, ali je indirektno potvrdio da su mu hapšenje priredili iz njegove stgranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

 ZA SVE SU KRIVE DAKTILOGRAFKINJE

“Kao ljekar nikada tokom svoje karijere nisam uzeo pare od pacijenta i nikada u svojoj karijeri nisam napisao lažni medicinski nalaz”, rekao je Račić.  Dodao je da podržava sve akcije policije i pravosuđa na otkrivanju korupcije i kriminala, ali je poručio kako smatra da je njegovo privođenje “izrežirano”.

“Kao direktor Kliničkog centra i kao odbornik u Skupštini grada Banjaluka smatram da sve ono što se desilo predstavlja režiju otudjenih centara moći i da ima debelu političku i ekonomsku pozadinu”, kazao je Račić.

Zanimljivo je da je nedavno izveden i “udar” na direktora Fonda zdravstva RS Darka Tomaša. Prnjavorski odbor SNSD, prevođen poslanikom u parlamentu BiH Dragom Kalabićem, nedavno je objelodanio odluku da Tomaša isključi iz stranke, što je bila uvertira za njegovu smjenu sa direktorske pozicije u Fondu. Iz prnjavorskog SNSD-a su još saopštili da je odobrenje za izbacivanje Tomaša iz stranke dao i sam Milorad Dodik.

Međutim, nakon što se visoki funkcioner SNSD-a Igor Radojičić putem twittera oštro suprostavio toj odluci, povučena je ručna, a iz centrale SNSD-a u Banjaluci u Prnjavoj je odaslana poruka da od Tomaševog isključenja iz stranke nema ništa.

Nakon svega, očito je da se radi o velikom ratu unutar vladajućeg SNSD, u kojem Škrbićeva struja želi da povrati uticaj i moć odlučivanja u zdravstvenom sistemu RS. I za to koristi sve prilike, pa i akciju “Loto”, čiji je cilj revizija invalidskih penzija stečenih pod sumnjivim okolnostima.

Činjenica je da su u posrtatnom periodu entetiteske institucije zatvarale oči i prećutno davale saglasnost da armija onih koji su se, sticajem raznih okolnosti, našli na ulici dobiju invalidske penzije, mada za to nisu bili ispunjeni svi potrebni uslovi. Na taj način sve vladajuće garniture u RS čuvale su socijalni mir.

Kako se entitetska kasa prazni, tako je sve teže obezbijediti novac za penzije, pa se krenulo u njihovu reviziju. U cijelom tom zamešeteljstvu bilo je svega i svačega, i falsifikovanja dokumentacije, i podmićivanja…

Ceh za sve sada bi u Fondu PIO trebalo da plate dvije daktilografkinje, Drenka Petrović i Nada Kukavica, jedine, od desetak uhapšenih u akcije, koje su zadržane u pritvoru. Navodno su kod njih nađene označene novčanice, koje su primile kao mito.

O odgovornosti sadašnjeg i bivšeg rukovodstva ovog Fonda ni riječi. Ne samo u ovom slučaju već i zbog teškog finansijskog stanja u kojem se nalazi ova institucija. Kako je Žurnal ranije pisao direktor Fonda PIO Mladena Milić je uporopastio pola milijarde maraka sredstava kojim je ova institucija raspolagala.

Fond PIO RS je svojevremeno u postupku privatizacije dobio 10 posto akcija svih preduzeća koja su privatizovana u RS. Zbog toga je bio formiran poseban Sektor za upravljanje kapitalom od privatizacije. Vrijednost sredstava uloženih u akcije preduzeća, kojima je upravljao Fond PIO RS  u 2008. godini je iznosila preko 800.000.000 KM.

Danas, vrijednost akcijskog kapitala kojim raspolaže Fond PIO RS iznosi nešto više od 270.000.000 KM, što znači da je Fond ostvario gubitak u vrijednosti preko 500.000.000 KM.

(zurnal.info)