PARKING NA RAČUN DRŽAVE: Nakon tekstova Žurnala korupcija smanjena za 30.000 maraka

Državni službenici zaposleni u najvišim organima Bosne i Hercegovine godinama su zloupotrebljavali službena parking mjesta i na njih parkirali privatne automobile. Svake godine za njihovo zadovoljstvo izdvajali smo više od 100.000 maraka. Žurnalova “inspekcija” otkrila je kako se kao službeni auto Predsjedništva BiH vodi zahrđali golf dvojka a neobično nam je bilo i da službeno auto ima dječiju sjedalicu. Zato smo odlučili da objavimo spisak od više od 200 automobila koji koriste parkinge na račun države uz navođenje nekih od auta za koje smo dokazali zloupotrebe.

Nakon naših tekstova broj auta na parkingu smanjen je za više od 50 što je, izračunali smo, uštedjelo najmanje 30.000 maraka godišnje.

 

KORUPCIJA U OBRAZOVANJU: Nepotizam se podrazumijeva

Magazin Žurnal je u martu 2010. godine pokrenuo opsežno istraživanje nepotizma na fakultetima u Bosni i Hercegovini. Višemjesečno istraživanje je pokazalo da su primjeri nepotizma uglavnom vezani za srodnike profesora. Jer, u najvećem procentu zaposlenih mladih asistenata, uglavnom se radilo o djeci profesora.

Otvaranje ove, u BiH još uvijek "tabu teme", imalo je za rezultat izuzetnu pažnju javnosti. Po nekoliko hiljada čitanja tekstova bilježio je Žurnalov brojač posjeta.

Prevashodni cilj istraživanja je i bio, prije svega, progovoriti o temi, potaknuti veću otvorenost Fakulteta u radu, posebno pri angažiranju predavača.

Nakon prvih tekstova, naši su nam čitatelji ukazali povjerenje i ukazali na do tada nepoznate slučajeve koje smo također istražili.

Na stotine komentara čitatelja pristiglo je na adresu redakcije a tekstove su preuzimali i drugi mediji u BiH. Vjerujemo kako smo postigli cilj istraživanja: animiranje građana diskriminiranih zbog nepotizma na Fakultetima, animiranje građana da javno osuđuju takve slučajeve, veću otvorenost uprava Fakulteta i razgovor o mogućnosti da greške u sistemu zapošljavanja postoje, i na koncu, animiranje prosvjetne inspekcije tamo gdje se pokazalo da je bilo posla i za inspektore.

 

AFERA MCDONALD'S: Istraga finansijske policije

Na vrhuncu medijske i javne euforije oko dolaska poznatog svjetskog lanca restorana brze hrane McDonald's u Sarajevo, magazin Žurnal je objavio vijest o istrazi Finansijske policije o poslovanju zastupnika ove kompanije u BiH Gliese doo. Pisali smo o zloupotrebama funkcije bivšeg direktora Službe za zajedničke poslove Federacije Harisa Ihtijarevića kojima je pripremao teren za dolazak McDonald'sa. Ihtijarević je omogućio Raiffaisen banci da dođe do prostora u bivšoj kafani Park a zauzvrat po povoljnim uslovima dobio prostor za svoj prvi McDonald's restoran u BiH.

Istraga o ovom slučaju još je u toku. Nezvanično saznajemo da se ona nije odrazila na prodaju hamburgera.

 

SLUČAJ SENADE A.: Deset dana nosila mrtvu bebu u stomaku

Magazin Žurnal početkom decenbra objavio je priču o Romkinji iz lukavačke općine – naselje Poljice, kojoj su tuzlanski ljekari, prema njenim riječima, odbili pomoći jer nije imala zdravstveno osiguranje, iako je bila životno ugrožena. Pomoć je dobila u dobojskoj bolnici, gdje su ljekari konstatovali da je stigla u posljednji tren. Novinari magazina Žurnal otkrili su ovu priču a nakon objavljivanja na našem portalu, prenijeli su je brojni printani, elektronski mediji i web portali. Federalna televizija, TV1, OBN napravili su priloge na osnovu Žurnalove priče i kontakata, Dnevni avaz je vijest imao kao najčitaniju na svom web portalu a objavljena je i u printanom izdanju. Priču su prenijele i Nezavisne novine, portali RadioSarajevo, 24sata.info, Kurir, Jutarnji list, Hercegovina.info, Manjine.ba, Tuzlalive.ba, Visegrad.info, rtl.hr, MojaTuzla.com... a Senada je gostovala i u TV emisijama na TV Pink. U redakciju Žurnala javili su se, tražeći kontakte, i producenti zainteresovani da naprave dokumentarni filma o Senadi.

U UKC Tuzla pokrenuta je istraga o ovom slučaju, a oglasio se i Ured ombudsmena za ljudska prava, te federalni ministar zdravstva.

 

MEMORANDUM: Shell ima ekskluzivno pravo na istraživanja nafte

Vlada je sedmicama skrivala memorandum potpisan na Shellom i uz to ubjeđivala javnost da nema ništa tajno ali da štite poslovne interese ove velike kompanije kojoj, navodno, nisu bili obećali ništa. Magazin Žurnal prvi je objavio dijelove memoranduma iz kojih se jasno vidi da će Shell imati ekskluzivno pravo na pregovaranje o istraživanju nafte. Reakcija, za sada, nije bilo. Ni iz Vlade ni kod javnosti. Valjda su političari “istrenirali” svoje birače da se korupcija podrazumijeva.

 

STRATEŠKI PARTNERI: Energetski projekti Vahida Heće i Husejina Smajlovića

Vahid Hećo, bivši ministar energije, rudarstva i industrije u Federalnoj Vladi vjerovatno ni danas ne može prežaliti što nije imao još malo vremena da završi svoje fantomske energetske projekte koji su, kako je govorio, trebali da donesu milijarde maraka koristi BiH. Njegovi “strateški partneri” Behgjet Pacolli, kontroverzni kosovski biznismen, i izvršilac Branko Montenegro, željeli su navodno uložiti milijarde maraka u izgradnju elektrana širom BiH. Apetiti su se kasnije smanjili pa su ulagači potražili sebi novog partnera, ovog puta načelnika Zenice Husejina Smajlovića. U ovom se gradu još uvijek čeka početak gradnje gasne elektrane koja je po prvim obećanjima već trebala uveliko da radi. Žurnal je prvi objavio dijelove skrivenog memoranduma potpisanog sa Montenegrovom firmom kao i informaciju da je firma sa kojom je Hećo htio po BiH praviti milione otišla u stečaj.

Hećo je zbog svojih planova završio na sudu gdje je utvrđeno da je želio oštetiti budžet Federacije ali kako u tome nije uspio oslobođen je optužbi. Smajlović još uvijek tvrdi da će se elektrana izgraditi iako se sa gradnjom kasni dvije godine.

 

DOSSIER DODIK: 500 dokaza

Magazin Žurnal počeo je ove godine sa objavljivanjem ogromnog dossiera o imperiji Milorada Dodika, sadašnjeg predsjednika Republike Srpske. Korupciju tešku na desetine miliona maraka dokumentovali smo sa više od 500 dokumenata i njima potkrijepili svaku od tvrdnji iznesenih u tekstovima. U prvom dijelu dossiera sastavljenog od deset tekstova, pisali smo o poslovnog biografiji Milorada Dodika i njegovim odnosima sa privrednicima, uglavnom njegovim bliskim prijateljima ili rodbinom. Drugi opsežni dio intervju smo posvetili Dodikovim građevisnkim poduhvatima na putevima Republike Srpske. Na dan otvaranja godinama građenog dijela autoputa Banja Luka Gradiška primijetili smo da su tekstovi o nelegalnostima na njegovoj izgradnji bili posebno otvarani na Žurnalu.

Za veliku većinu slučajeva o kojima smo pisali još uvijek se nije vodila ili se trenutno ne vodi nikakva istraga. Međutim, kada besramno, netransparentno i nelegalno trošenje novca jednog dana počne da se istražuje u Republici Srpskoj, dossier Žurnala sadržavat će dokaze neoborive i na sudu.

 

BOSNALIJEK: prevare na berzi, skupocjeni auti i ljetovanja

Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek godinama omogućava bogaćenje članovima svog najužeg rukovodstva. Magazin Žurnal je pisao o zaboravljenom slučaju prevare rukovodioca ove kompanije i velikih dioničara na račun svih ostalih vlasnika Bosnalijeka, uključujući i Vladu Federacije. Berzanskom vratolomijom nekoliko dioničara uspjelo je zaraditi desetine hiljada maraka u samo nekoliko dana. Dileme oko toga kako je moguće da se od menadžerske plate kupuje skupocjeni porche ili torbica od pet-šest hiljada maraka dijelom je smanjena nakon ovog primjera.

Žurnal je pisao i o prisnim odnosima najvećeg domaćeg farmaceutskog preduzeća sa ljekarima sarajevskih domova zdravlja i zajedničkim putovanjima na more, besplatnim za ljekare, naravno.

 

BANJALUČKA FABRIKA DUVANJA: Operi i popuši

Magazin Žurnal radio je seriju tekstova o izvlačenju novca iz banjalučkog proizvođača cigareta.

Kasti privilegovanih i nedodirljiv svakako pripada i multimilioner Nebojša Antonić, vlasnik firme „Antonić trade“ i većinski vlasnik banjalučke Fabrike duvana. Antonić je, kako smo već pisali, iz ove firme isisao desetine miliona maraka na potpuno nezakonit način; javnost je o tome detaljno obaviještena, radnici su bili u štrajku, bunili se, zahtijevali intervenciju države; od svega nisu dobili ništa sem teških šamara u vidu otkaza „kolovođama otpora“. Na kraju se „kritična radnička masa“ povila pod prijetnjama i bičem većinskog vlasnika, vratila u hale i nastavila da njemu proizvodi milione, a Fabrici duvana milionske gubitke. Vlasti RS nisu reagovale, jer imaju „džentlmenski dogovor“ sa Antonićem: on će iz FDBL izvući milione, zadužiti firmu, gurnuti je u stečaj, njene ostatke premjestiti u Laktaše, a milionski vrijedno zemljište u širem centru grada, na kojem se FDBL nalazi, dopašće po povoljnim cijenama nekom od građevinskih tajkuna Milorada Dodika. Onda će taj tajkun napraviti poslovne zgrade, koje će otkupiti Vlada RS; poslovni prostori će već biti namješteni, što će im značajno povećati cijenu; predstaviće se to kao veliki uspjeh RS, odbrana nacionalnih interesa, udarac Sarajevu, Briselu, Vašingtonu... Radnici će ostati na ulici, ali ko se u ovom entitetu i sjeća da radnici i njihove porodice uopšte i postoje, pisali smo u jednom od tekstova o banjalučkoj fabrici.

 

MALVERZACIJE OKO GRADIŠKE PREHRANE: Kako se obogatila Željka Dragičević, šefica kabineta premijera Džombića

Slučaj Prehrane dobar je primjer kako radnička prava padaju u vodu kada se na suprotnoj strani nađu korumpirane sudije, politički moćnici i tajkuni. Radnici gradiške “Prehrane” nisu dobili ni marke od prodaje ovog preduzeća, iako su im pravosnažne sudske presude dodijelile oko 1,2 miliona maraka. Sudija Osnovnog suda u Gradiški Branimir Maletić donio je odluku kojom je privatnoj firmi “Ranči” dodijelio milion maraka iz stečajne mase “Prehrane”, pa za radnike nije ostalo ni pfeninga.

“Prehrana” je na licitaciji prodana Bobar banci za 2,7 miliona maraka. Bobar banka je aktivirala hipoteku, jer firma “Ranči” nije vraćala kredit od pet miliona maraka, koji je preko ove banke dobila od Investiciono razvojne banke RS (IRB). Osiguranje za taj kredit bile su nekretnine “Prehrane”. Da bi “Prehrana” bila prodata, prekinut je stečajni postupka ovog preduzeća, što je je suprotno Zakonu o stečajnom postupku.

Ovaj slučaj eklatantan je primjer kako radnička prava padaju u vodu kada se na suprotnoj strani nađu korumpirane sudije, politički moćnici i tajkuni. Evo i zašto. Sudija Branimir Maletić donio je rješenje da se iz stečajne mase “Prehrane” milion maraka dodijeli privatnoj firmi “Ranči”, koja je u vlasništvu porodice Dragičević. Najpoznatiji član te porodice je Željka Dragičević, šefica kabineta premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića.

 

SPISAK TEKSTOVA KOJE JE ŽURNAL OBJAVIO O KORUPCIJI

Podvaljuju nam nevažeće fakultetske diplome!

Voda naredne godine skuplja za 51 posto!

PARKING NA RAČUN DRŽAVE: Nakon tekstova Žurnala korupcija smanjena za 30.000 maraka

Državni službenici zaposleni u najvišim organima Bosne i Hercegovine godinama su zloupotrebljavali službena parking mjesta i na njih parkirali privatne automobile. Svake godine za njihovo zadovoljstvo izdvajali smo više od 100.000 maraka. Žurnalova “inspekcija” otkrila je kako se kao službeni auto Predsjedništva BiH vodi zahrđali golf dvojka a neobično nam je bilo i da službeno auto ima dječiju sjedalicu. Zato smo odlučili da objavimo spisak od više od 200 automobila koji koriste parkinge na račun države uz navođenje nekih od auta za koje smo dokazali zloupotrebe.

Nakon naših tekstova broj auta na parkingu smanjen je za više od 50 što je, izračunali smo, uštedjelo najmanje 30.000 maraka godišnje.

 

KORUPCIJA U OBRAZOVANJU: Nepotizam se podrazumijeva

Magazin Žurnal je u martu 2010. godine pokrenuo opsežno istraživanje nepotizma na fakultetima u Bosni i Hercegovini. Višemjesečno istraživanje je pokazalo da su primjeri nepotizma uglavnom vezani za srodnike profesora. Jer, u najvećem procentu zaposlenih mladih asistenata, uglavnom se radilo o djeci profesora.

Otvaranje ove, u BiH još uvijek "tabu teme", imalo je za rezultat izuzetnu pažnju javnosti. Po nekoliko hiljada čitanja tekstova bilježio je Žurnalov brojač posjeta.

Prevashodni cilj istraživanja je i bio, prije svega, progovoriti o temi, potaknuti veću otvorenost Fakulteta u radu, posebno pri angažiranju predavača.

Nakon prvih tekstova, naši su nam čitatelji ukazali povjerenje i ukazali na do tada nepoznate slučajeve koje smo također istražili.

Na stotine komentara čitatelja pristiglo je na adresu redakcije a tekstove su preuzimali i drugi mediji u BiH. Vjerujemo kako smo postigli cilj istraživanja: animiranje građana diskriminiranih zbog nepotizma na Fakultetima, animiranje građana da javno osuđuju takve slučajeve, veću otvorenost uprava Fakulteta i razgovor o mogućnosti da greške u sistemu zapošljavanja postoje, i na koncu, animiranje prosvjetne inspekcije tamo gdje se pokazalo da je bilo posla i za inspektore.

 

AFERA MCDONALD'S: Istraga finansijske policije

Na vrhuncu medijske i javne euforije oko dolaska poznatog svjetskog lanca restorana brze hrane McDonald's u Sarajevo, magazin Žurnal je objavio vijest o istrazi Finansijske policije o poslovanju zastupnika ove kompanije u BiH Gliese doo. Pisali smo o zloupotrebama funkcije bivšeg direktora Službe za zajedničke poslove Federacije Harisa Ihtijarevića kojima je pripremao teren za dolazak McDonald'sa. Ihtijarević je omogućio Raiffaisen banci da dođe do prostora u bivšoj kafani Park a zauzvrat po povoljnim uslovima dobio prostor za svoj prvi McDonald's restoran u BiH.

Istraga o ovom slučaju još je u toku. Nezvanično saznajemo da se ona nije odrazila na prodaju hamburgera.

 

SLUČAJ SENADE A.: Deset dana nosila mrtvu bebu u stomaku

Magazin Žurnal početkom decenbra objavio je priču o Romkinji iz lukavačke općine – naselje Poljice, kojoj su tuzlanski ljekari, prema njenim riječima, odbili pomoći jer nije imala zdravstveno osiguranje, iako je bila životno ugrožena. Pomoć je dobila u dobojskoj bolnici, gdje su ljekari konstatovali da je stigla u posljednji tren. Novinari magazina Žurnal otkrili su ovu priču a nakon objavljivanja na našem portalu, prenijeli su je brojni printani, elektronski mediji i web portali. Federalna televizija, TV1, OBN napravili su priloge na osnovu Žurnalove priče i kontakata, Dnevni avaz je vijest imao kao najčitaniju na svom web portalu a objavljena je i u printanom izdanju. Priču su prenijele i Nezavisne novine, portali RadioSarajevo, 24sata.info, Kurir, Jutarnji list, Hercegovina.info, Manjine.ba, Tuzlalive.ba, Visegrad.info, rtl.hr, MojaTuzla.com... a Senada je gostovala i u TV emisijama na TV Pink. U redakciju Žurnala javili su se, tražeći kontakte, i producenti zainteresovani da naprave dokumentarni filma o Senadi.

U UKC Tuzla pokrenuta je istraga o ovom slučaju, a oglasio se i Ured ombudsmena za ljudska prava, te federalni ministar zdravstva.

 

MEMORANDUM: Shell ima ekskluzivno pravo na istraživanja nafte

Vlada je sedmicama skrivala memorandum potpisan na Shellom i uz to ubjeđivala javnost da nema ništa tajno ali da štite poslovne interese ove velike kompanije kojoj, navodno, nisu bili obećali ništa. Magazin Žurnal prvi je objavio dijelove memoranduma iz kojih se jasno vidi da će Shell imati ekskluzivno pravo na pregovaranje o istraživanju nafte. Reakcija, za sada, nije bilo. Ni iz Vlade ni kod javnosti. Valjda su političari “istrenirali” svoje birače da se korupcija podrazumijeva.

 

STRATEŠKI PARTNERI: Energetski projekti Vahida Heće i Husejina Smajlovića

Vahid Hećo, bivši ministar energije, rudarstva i industrije u Federalnoj Vladi vjerovatno ni danas ne može prežaliti što nije imao još malo vremena da završi svoje fantomske energetske projekte koji su, kako je govorio, trebali da donesu milijarde maraka koristi BiH. Njegovi “strateški partneri” Behgjet Pacolli, kontroverzni kosovski biznismen, i izvršilac Branko Montenegro, željeli su navodno uložiti milijarde maraka u izgradnju elektrana širom BiH. Apetiti su se kasnije smanjili pa su ulagači potražili sebi novog partnera, ovog puta načelnika Zenice Husejina Smajlovića. U ovom se gradu još uvijek čeka početak gradnje gasne elektrane koja je po prvim obećanjima već trebala uveliko da radi. Žurnal je prvi objavio dijelove skrivenog memoranduma potpisanog sa Montenegrovom firmom kao i informaciju da je firma sa kojom je Hećo htio po BiH praviti milione otišla u stečaj.

Hećo je zbog svojih planova završio na sudu gdje je utvrđeno da je želio oštetiti budžet Federacije ali kako u tome nije uspio oslobođen je optužbi. Smajlović još uvijek tvrdi da će se elektrana izgraditi iako se sa gradnjom kasni dvije godine.

 

DOSSIER DODIK: 500 dokaza

Magazin Žurnal počeo je ove godine sa objavljivanjem ogromnog dossiera o imperiji Milorada Dodika, sadašnjeg predsjednika Republike Srpske. Korupciju tešku na desetine miliona maraka dokumentovali smo sa više od 500 dokumenata i njima potkrijepili svaku od tvrdnji iznesenih u tekstovima. U prvom dijelu dossiera sastavljenog od deset tekstova, pisali smo o poslovnog biografiji Milorada Dodika i njegovim odnosima sa privrednicima, uglavnom njegovim bliskim prijateljima ili rodbinom. Drugi opsežni dio intervju smo posvetili Dodikovim građevisnkim poduhvatima na putevima Republike Srpske. Na dan otvaranja godinama građenog dijela autoputa Banja Luka Gradiška primijetili smo da su tekstovi o nelegalnostima na njegovoj izgradnji bili posebno otvarani na Žurnalu.

Za veliku većinu slučajeva o kojima smo pisali još uvijek se nije vodila ili se trenutno ne vodi nikakva istraga. Međutim, kada besramno, netransparentno i nelegalno trošenje novca jednog dana počne da se istražuje u Republici Srpskoj, dossier Žurnala sadržavat će dokaze neoborive i na sudu.

 

BOSNALIJEK: prevare na berzi, skupocjeni auti i ljetovanja

Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek godinama omogućava bogaćenje članovima svog najužeg rukovodstva. Magazin Žurnal je pisao o zaboravljenom slučaju prevare rukovodioca ove kompanije i velikih dioničara na račun svih ostalih vlasnika Bosnalijeka, uključujući i Vladu Federacije. Berzanskom vratolomijom nekoliko dioničara uspjelo je zaraditi desetine hiljada maraka u samo nekoliko dana. Dileme oko toga kako je moguće da se od menadžerske plate kupuje skupocjeni porche ili torbica od pet-šest hiljada maraka dijelom je smanjena nakon ovog primjera.

Žurnal je pisao i o prisnim odnosima najvećeg domaćeg farmaceutskog preduzeća sa ljekarima sarajevskih domova zdravlja i zajedničkim putovanjima na more, besplatnim za ljekare, naravno.

 

BANJALUČKA FABRIKA DUVANJA: Operi i popuši

Magazin Žurnal radio je seriju tekstova o izvlačenju novca iz banjalučkog proizvođača cigareta.

Kasti privilegovanih i nedodirljiv svakako pripada i multimilioner Nebojša Antonić, vlasnik firme „Antonić trade“ i većinski vlasnik banjalučke Fabrike duvana. Antonić je, kako smo već pisali, iz ove firme isisao desetine miliona maraka na potpuno nezakonit način; javnost je o tome detaljno obaviještena, radnici su bili u štrajku, bunili se, zahtijevali intervenciju države; od svega nisu dobili ništa sem teških šamara u vidu otkaza „kolovođama otpora“. Na kraju se „kritična radnička masa“ povila pod prijetnjama i bičem većinskog vlasnika, vratila u hale i nastavila da njemu proizvodi milione, a Fabrici duvana milionske gubitke. Vlasti RS nisu reagovale, jer imaju „džentlmenski dogovor“ sa Antonićem: on će iz FDBL izvući milione, zadužiti firmu, gurnuti je u stečaj, njene ostatke premjestiti u Laktaše, a milionski vrijedno zemljište u širem centru grada, na kojem se FDBL nalazi, dopašće po povoljnim cijenama nekom od građevinskih tajkuna Milorada Dodika. Onda će taj tajkun napraviti poslovne zgrade, koje će otkupiti Vlada RS; poslovni prostori će već biti namješteni, što će im značajno povećati cijenu; predstaviće se to kao veliki uspjeh RS, odbrana nacionalnih interesa, udarac Sarajevu, Briselu, Vašingtonu... Radnici će ostati na ulici, ali ko se u ovom entitetu i sjeća da radnici i njihove porodice uopšte i postoje, pisali smo u jednom od tekstova o banjalučkoj fabrici.

 

MALVERZACIJE OKO GRADIŠKE PREHRANE: Kako se obogatila Željka Dragičević, šefica kabineta premijera Džombića

Slučaj Prehrane dobar je primjer kako radnička prava padaju u vodu kada se na suprotnoj strani nađu korumpirane sudije, politički moćnici i tajkuni. Radnici gradiške “Prehrane” nisu dobili ni marke od prodaje ovog preduzeća, iako su im pravosnažne sudske presude dodijelile oko 1,2 miliona maraka. Sudija Osnovnog suda u Gradiški Branimir Maletić donio je odluku kojom je privatnoj firmi “Ranči” dodijelio milion maraka iz stečajne mase “Prehrane”, pa za radnike nije ostalo ni pfeninga.

“Prehrana” je na licitaciji prodana Bobar banci za 2,7 miliona maraka. Bobar banka je aktivirala hipoteku, jer firma “Ranči” nije vraćala kredit od pet miliona maraka, koji je preko ove banke dobila od Investiciono razvojne banke RS (IRB). Osiguranje za taj kredit bile su nekretnine “Prehrane”. Da bi “Prehrana” bila prodata, prekinut je stečajni postupka ovog preduzeća, što je je suprotno Zakonu o stečajnom postupku.

Ovaj slučaj eklatantan je primjer kako radnička prava padaju u vodu kada se na suprotnoj strani nađu korumpirane sudije, politički moćnici i tajkuni. Evo i zašto. Sudija Branimir Maletić donio je rješenje da se iz stečajne mase “Prehrane” milion maraka dodijeli privatnoj firmi “Ranči”, koja je u vlasništvu porodice Dragičević. Najpoznatiji član te porodice je Željka Dragičević, šefica kabineta premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića.

 

SPISAK TEKSTOVA KOJE JE ŽURNAL OBJAVIO O KORUPCIJI

Podvaljuju nam nevažeće fakultetske diplome!

Voda naredne godine skuplja za 51 posto!

Arhiva

Šta ste vi učinili?

Na 9. decembar, Međunarodni dan borbe protiv korupcije, magazin Žurnal podsjeća na najveće korupcijske afere otkrivene u ovom magazinu u godinama iza nas. Koliko je “teška” korupcija u Bosni i Hercegovini ne mogu sa sigurnošću reći ni najbolji svjetski istraživači i analitičari. Transparency International nas je ove godine stavio na jedno od najgorih mjesta u cijeloj Evropi a udruženje Tender iz Banje Luke došlo je do nove, još veće, cifre od gotovo 700 miliona maraka koje se u BiH ukradu u jednoj godini samo kroz javne nabavke.

 

 

Svoj doprinos u otkrivanju slučajeva korupcije dao je i magazin Žurnal. Ovo je deset najvećih korupcijskih afera koje smo otkrili.

 

PARKING NA RAČUN DRŽAVE: Nakon tekstova Žurnala korupcija smanjena za 30.000 maraka

Državni službenici zaposleni u najvišim organima Bosne i Hercegovine godinama su zloupotrebljavali službena parking mjesta i na njih parkirali privatne automobile. Svake godine za njihovo zadovoljstvo izdvajali smo više od 100.000 maraka. Žurnalova “inspekcija” otkrila je kako se kao službeni auto Predsjedništva BiH vodi zahrđali golf dvojka a neobično nam je bilo i da službeno auto ima dječiju sjedalicu. Zato smo odlučili da objavimo spisak od više od 200 automobila koji koriste parkinge na račun države uz navođenje nekih od auta za koje smo dokazali zloupotrebe.

Nakon naših tekstova broj auta na parkingu smanjen je za više od 50 što je, izračunali smo, uštedjelo najmanje 30.000 maraka godišnje.

 

KORUPCIJA U OBRAZOVANJU: Nepotizam se podrazumijeva

Magazin Žurnal je u martu 2010. godine pokrenuo opsežno istraživanje nepotizma na fakultetima u Bosni i Hercegovini. Višemjesečno istraživanje je pokazalo da su primjeri nepotizma uglavnom vezani za srodnike profesora. Jer, u najvećem procentu zaposlenih mladih asistenata, uglavnom se radilo o djeci profesora.

Otvaranje ove, u BiH još uvijek "tabu teme", imalo je za rezultat izuzetnu pažnju javnosti. Po nekoliko hiljada čitanja tekstova bilježio je Žurnalov brojač posjeta.

Prevashodni cilj istraživanja je i bio, prije svega, progovoriti o temi, potaknuti veću otvorenost Fakulteta u radu, posebno pri angažiranju predavača.

Nakon prvih tekstova, naši su nam čitatelji ukazali povjerenje i ukazali na do tada nepoznate slučajeve koje smo također istražili.

Na stotine komentara čitatelja pristiglo je na adresu redakcije a tekstove su preuzimali i drugi mediji u BiH. Vjerujemo kako smo postigli cilj istraživanja: animiranje građana diskriminiranih zbog nepotizma na Fakultetima, animiranje građana da javno osuđuju takve slučajeve, veću otvorenost uprava Fakulteta i razgovor o mogućnosti da greške u sistemu zapošljavanja postoje, i na koncu, animiranje prosvjetne inspekcije tamo gdje se pokazalo da je bilo posla i za inspektore.

 

AFERA MCDONALD'S: Istraga finansijske policije

Na vrhuncu medijske i javne euforije oko dolaska poznatog svjetskog lanca restorana brze hrane McDonald's u Sarajevo, magazin Žurnal je objavio vijest o istrazi Finansijske policije o poslovanju zastupnika ove kompanije u BiH Gliese doo. Pisali smo o zloupotrebama funkcije bivšeg direktora Službe za zajedničke poslove Federacije Harisa Ihtijarevića kojima je pripremao teren za dolazak McDonald'sa. Ihtijarević je omogućio Raiffaisen banci da dođe do prostora u bivšoj kafani Park a zauzvrat po povoljnim uslovima dobio prostor za svoj prvi McDonald's restoran u BiH.

Istraga o ovom slučaju još je u toku. Nezvanično saznajemo da se ona nije odrazila na prodaju hamburgera.

 

SLUČAJ SENADE A.: Deset dana nosila mrtvu bebu u stomaku

Magazin Žurnal početkom decenbra objavio je priču o Romkinji iz lukavačke općine – naselje Poljice, kojoj su tuzlanski ljekari, prema njenim riječima, odbili pomoći jer nije imala zdravstveno osiguranje, iako je bila životno ugrožena. Pomoć je dobila u dobojskoj bolnici, gdje su ljekari konstatovali da je stigla u posljednji tren. Novinari magazina Žurnal otkrili su ovu priču a nakon objavljivanja na našem portalu, prenijeli su je brojni printani, elektronski mediji i web portali. Federalna televizija, TV1, OBN napravili su priloge na osnovu Žurnalove priče i kontakata, Dnevni avaz je vijest imao kao najčitaniju na svom web portalu a objavljena je i u printanom izdanju. Priču su prenijele i Nezavisne novine, portali RadioSarajevo, 24sata.info, Kurir, Jutarnji list, Hercegovina.info, Manjine.ba, Tuzlalive.ba, Visegrad.info, rtl.hr, MojaTuzla.com... a Senada je gostovala i u TV emisijama na TV Pink. U redakciju Žurnala javili su se, tražeći kontakte, i producenti zainteresovani da naprave dokumentarni filma o Senadi.

U UKC Tuzla pokrenuta je istraga o ovom slučaju, a oglasio se i Ured ombudsmena za ljudska prava, te federalni ministar zdravstva.

 

MEMORANDUM: Shell ima ekskluzivno pravo na istraživanja nafte

Vlada je sedmicama skrivala memorandum potpisan na Shellom i uz to ubjeđivala javnost da nema ništa tajno ali da štite poslovne interese ove velike kompanije kojoj, navodno, nisu bili obećali ništa. Magazin Žurnal prvi je objavio dijelove memoranduma iz kojih se jasno vidi da će Shell imati ekskluzivno pravo na pregovaranje o istraživanju nafte. Reakcija, za sada, nije bilo. Ni iz Vlade ni kod javnosti. Valjda su političari “istrenirali” svoje birače da se korupcija podrazumijeva.

 

STRATEŠKI PARTNERI: Energetski projekti Vahida Heće i Husejina Smajlovića

Vahid Hećo, bivši ministar energije, rudarstva i industrije u Federalnoj Vladi vjerovatno ni danas ne može prežaliti što nije imao još malo vremena da završi svoje fantomske energetske projekte koji su, kako je govorio, trebali da donesu milijarde maraka koristi BiH. Njegovi “strateški partneri” Behgjet Pacolli, kontroverzni kosovski biznismen, i izvršilac Branko Montenegro, željeli su navodno uložiti milijarde maraka u izgradnju elektrana širom BiH. Apetiti su se kasnije smanjili pa su ulagači potražili sebi novog partnera, ovog puta načelnika Zenice Husejina Smajlovića. U ovom se gradu još uvijek čeka početak gradnje gasne elektrane koja je po prvim obećanjima već trebala uveliko da radi. Žurnal je prvi objavio dijelove skrivenog memoranduma potpisanog sa Montenegrovom firmom kao i informaciju da je firma sa kojom je Hećo htio po BiH praviti milione otišla u stečaj.

Hećo je zbog svojih planova završio na sudu gdje je utvrđeno da je želio oštetiti budžet Federacije ali kako u tome nije uspio oslobođen je optužbi. Smajlović još uvijek tvrdi da će se elektrana izgraditi iako se sa gradnjom kasni dvije godine.

 

DOSSIER DODIK: 500 dokaza

Magazin Žurnal počeo je ove godine sa objavljivanjem ogromnog dossiera o imperiji Milorada Dodika, sadašnjeg predsjednika Republike Srpske. Korupciju tešku na desetine miliona maraka dokumentovali smo sa više od 500 dokumenata i njima potkrijepili svaku od tvrdnji iznesenih u tekstovima. U prvom dijelu dossiera sastavljenog od deset tekstova, pisali smo o poslovnog biografiji Milorada Dodika i njegovim odnosima sa privrednicima, uglavnom njegovim bliskim prijateljima ili rodbinom. Drugi opsežni dio intervju smo posvetili Dodikovim građevisnkim poduhvatima na putevima Republike Srpske. Na dan otvaranja godinama građenog dijela autoputa Banja Luka Gradiška primijetili smo da su tekstovi o nelegalnostima na njegovoj izgradnji bili posebno otvarani na Žurnalu.

Za veliku većinu slučajeva o kojima smo pisali još uvijek se nije vodila ili se trenutno ne vodi nikakva istraga. Međutim, kada besramno, netransparentno i nelegalno trošenje novca jednog dana počne da se istražuje u Republici Srpskoj, dossier Žurnala sadržavat će dokaze neoborive i na sudu.

 

BOSNALIJEK: prevare na berzi, skupocjeni auti i ljetovanja

Najveća domaća farmaceutska kompanija Bosnalijek godinama omogućava bogaćenje članovima svog najužeg rukovodstva. Magazin Žurnal je pisao o zaboravljenom slučaju prevare rukovodioca ove kompanije i velikih dioničara na račun svih ostalih vlasnika Bosnalijeka, uključujući i Vladu Federacije. Berzanskom vratolomijom nekoliko dioničara uspjelo je zaraditi desetine hiljada maraka u samo nekoliko dana. Dileme oko toga kako je moguće da se od menadžerske plate kupuje skupocjeni porche ili torbica od pet-šest hiljada maraka dijelom je smanjena nakon ovog primjera.

Žurnal je pisao i o prisnim odnosima najvećeg domaćeg farmaceutskog preduzeća sa ljekarima sarajevskih domova zdravlja i zajedničkim putovanjima na more, besplatnim za ljekare, naravno.

 

BANJALUČKA FABRIKA DUVANJA: Operi i popuši

Magazin Žurnal radio je seriju tekstova o izvlačenju novca iz banjalučkog proizvođača cigareta.

Kasti privilegovanih i nedodirljiv svakako pripada i multimilioner Nebojša Antonić, vlasnik firme „Antonić trade“ i većinski vlasnik banjalučke Fabrike duvana. Antonić je, kako smo već pisali, iz ove firme isisao desetine miliona maraka na potpuno nezakonit način; javnost je o tome detaljno obaviještena, radnici su bili u štrajku, bunili se, zahtijevali intervenciju države; od svega nisu dobili ništa sem teških šamara u vidu otkaza „kolovođama otpora“. Na kraju se „kritična radnička masa“ povila pod prijetnjama i bičem većinskog vlasnika, vratila u hale i nastavila da njemu proizvodi milione, a Fabrici duvana milionske gubitke. Vlasti RS nisu reagovale, jer imaju „džentlmenski dogovor“ sa Antonićem: on će iz FDBL izvući milione, zadužiti firmu, gurnuti je u stečaj, njene ostatke premjestiti u Laktaše, a milionski vrijedno zemljište u širem centru grada, na kojem se FDBL nalazi, dopašće po povoljnim cijenama nekom od građevinskih tajkuna Milorada Dodika. Onda će taj tajkun napraviti poslovne zgrade, koje će otkupiti Vlada RS; poslovni prostori će već biti namješteni, što će im značajno povećati cijenu; predstaviće se to kao veliki uspjeh RS, odbrana nacionalnih interesa, udarac Sarajevu, Briselu, Vašingtonu... Radnici će ostati na ulici, ali ko se u ovom entitetu i sjeća da radnici i njihove porodice uopšte i postoje, pisali smo u jednom od tekstova o banjalučkoj fabrici.

 

MALVERZACIJE OKO GRADIŠKE PREHRANE: Kako se obogatila Željka Dragičević, šefica kabineta premijera Džombića

Slučaj Prehrane dobar je primjer kako radnička prava padaju u vodu kada se na suprotnoj strani nađu korumpirane sudije, politički moćnici i tajkuni. Radnici gradiške “Prehrane” nisu dobili ni marke od prodaje ovog preduzeća, iako su im pravosnažne sudske presude dodijelile oko 1,2 miliona maraka. Sudija Osnovnog suda u Gradiški Branimir Maletić donio je odluku kojom je privatnoj firmi “Ranči” dodijelio milion maraka iz stečajne mase “Prehrane”, pa za radnike nije ostalo ni pfeninga.

“Prehrana” je na licitaciji prodana Bobar banci za 2,7 miliona maraka. Bobar banka je aktivirala hipoteku, jer firma “Ranči” nije vraćala kredit od pet miliona maraka, koji je preko ove banke dobila od Investiciono razvojne banke RS (IRB). Osiguranje za taj kredit bile su nekretnine “Prehrane”. Da bi “Prehrana” bila prodata, prekinut je stečajni postupka ovog preduzeća, što je je suprotno Zakonu o stečajnom postupku.

Ovaj slučaj eklatantan je primjer kako radnička prava padaju u vodu kada se na suprotnoj strani nađu korumpirane sudije, politički moćnici i tajkuni. Evo i zašto. Sudija Branimir Maletić donio je rješenje da se iz stečajne mase “Prehrane” milion maraka dodijeli privatnoj firmi “Ranči”, koja je u vlasništvu porodice Dragičević. Najpoznatiji član te porodice je Željka Dragičević, šefica kabineta premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića.

 

SPISAK TEKSTOVA KOJE JE ŽURNAL OBJAVIO O KORUPCIJI

Podvaljuju nam nevažeće fakultetske diplome!

Voda naredne godine skuplja za 51 posto!