Dva u jedan:Stanković gradi, Stanković nadzire
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Dva u jedan: Stanković gradi, Stanković nadzire

Na posljednji poziv za gradnju kućica u Novoj Topoli, Čatrnji i Aleksandrovcu firma Slavice Stanković poslala je ponudu vrijednu 7,76 miliona KM, dok je Slobodan Stanković nadzor nad ovom gradnjom preko „Instituta za građevinarstvo“, po cijeni od 22.000 KM, obezbijedio još 14. maja.

Stanković gradi, Stanković nadzire

Porodica Slobodana Stankovića, tajkuna i glavnog neimara u Republici Srpskoj, ovih dana ugovara poslove teške 7,8 miliona KM sa „Autoputevima RS“. Nakon što je obznanjeno da će naplatne kućice na dionici Banjaluka – Gradiška graditi „Integra inženjering“, u vlasništvu njegove supruge Slavice, slučajno ili namjerno, direktor javnog preduzeća Dušan Topić propustio je da podsjeti da će ovaj biznismen, preko svog „Instituta za građevinarstvo“, nadzirati gradilište. 

Tendersko proigravanje posljednjih mjeseci bilo je i te kako vidljivo u „Autoputevima“, a glavni igrači su, očito, bili Stankovići.

Na posljednji poziv za gradnju kućica u Novoj Topoli, Čatrnji i Aleksandrovcu firma Slavice Stanković poslala je ponudu vrijednu 7,76 miliona KM, dok je Slobodan Stanković nadzor nad ovom gradnjom, po cijeni od 22.000 KM, obezbijedio još 14. maja.

Nakon što je ugovoren posao sa „IG“, samo se čekalo da bude okončan novi tenderski milionski obračun poznatih tajkuna, pa da Stanković zaokruži posao na ovoj dionici autoputa. 

PONUDE SKUPLJE OD TENDERA

Nijedna od šest pristiglih ponuda u prvom, majskom tenderu nije se uklapala u ideju „Autoputeva RS“, a vrijednosti su daleko premašile cifru koju je javno preduzeće ponudilo. 

Tada su se za milionski posao prijavili „Niskogradnja“ iz Laktaša Ljubomira Ćubića, Stankovićeva „Integra inženjering“ Banjaluka, „MG Mind“ Mladena Milanovića Kaje te firma iz Zenice „ITC Zenica“. Pored njih, ponude su dostavile i dvije grupe ponuđača i to jedna koju čine „Prijedorputevi“ iz Prijedora, „Kozaraputevi“ na čijem čelu je Dragan Čorokalo i „Dos Elektro“ Banjaluka, dok drugu grupu ponuđača čine firme „Geokop“ iz Dervente i „Ferrostil-MONT“ iz Prnjavora.

Među uslovima koji su tada navedeni, između ostalog, traženo je da ponuđači imaju pozitivno poslovanje u posljednje tri godine te da im je ukupan promet u tom periodu iznosio šest miliona KM. Takođe, izabrani ponuđač bi iza sebe trebalo da ima uspješno sprovedene slične poslove u vrijednosti od oko tri miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost.

„Procijenjena vrijednost tendera za izgradnju naplatnih kućica na autoputu Banjaluka-Gradiška od oko 3,5 miliona KM nije bila najbolja. Vrijednosti svih šest pristiglih ponuda bile su daleko iznad ovog iznosa. Na sljedećem tenderu povećaćemo iznos koji smo spremni da izdvojimo“, rekao je tada Topić ne navodeći da će tenderska cijena već u junu duplo porasti. 

TRI PONUDE

Na ponovljeni, junski tender, vrijedan čak 8,95 miliona KM, stigle su samo tri ponude i to „Integra inženjeringa“ i dvije grupe ponuđača – „MG Mind“ i „Aragosta Invest“ i „Prijedorputevi“, „Kozaraputevi“ i „DOS Elektro“. 

Iako se, navodno, vijećalo, 13. jula posao je dobila „Integra inženjering“, a ostalim ponuđačima je ostavljen rok za žalbu. 

„Autoputevi“ za poslovni trijumf porodice Stanković imaju obrazloženje - „Integra“ je ponudila najnižu cijenu odnosno 6,63 miliona KM bez PDV-a.

Ponude „MG Minda“ i „Aragosta Investa“ bile su vrijedne 9,3 miliona KM, dok je Čorokalova grupa bila spremna da posao radi za 8,5 miliona KM.

Za 120 dana Stankovići bi trebalo da okončaju posao. 

(zurnal.info)