Budžet Banje Luke manji za 13 miliona:Štediće se na žrtvama nasilja, djeci i siromašnim

Istražujemo

Štediće se na žrtvama nasilja, djeci i siromašnim

Štediće se na žrtvama nasilja, djeci i siromašnim

Usvojeni budžet Banje Luke u 2012. godini za 13 miliona je siromašniji u odnosu na prošlogodišnji. U godini lokalnih izbora, gradu će na raspolaganju biti 139, u odnosu na 152 miliona iz 2011. godine. To, međutim, ne znači da će svi u Banjaluci imati manje para.

RASPODJELA SIROMAŠTVA

I pored manjeg budžeta i manje sredstava, koje su gradski oci namjenili za neke stavke, više para će biti potrošeno na tekuće rashode. Rashodi za lična primanja zaposlenih u gradskoj administraciji povećani su sa 37.873.000 na 38.803.000 maraka. Naknade skupštinskim odbornicima, građani Banjaluke u narednoj godini platiće više od 600 hiljada maraka. Rashodi za lična primanja zaposlenih u administrativnoj službi predviđena su u iznosu od dvadeset i četiri miliona. Na lična primanja kabineta gradonačelnika, gdje je svega nekoliko zaposlenih, biće potrošeno 239.000 maraka.

Tu rasipništvu u najavljenoj godini krize nije kraj. Za putovanja i smještaj gradonačelnika Dragoljuba Davidovića izdvojeno je 45.000 maraka. Puta su se zaželjeli i ostali činovnici administrativne službe. Stavka za njihova putovanja i smještaj sa 319.000 povećana je na 450 hiljada maraka.

Sa druge strane, štediće se na drugim stranama. Minimizirano je izdvajanje za subvencionisanje malih i srednjih preduzeća. Grad će naredne godine za podsticaj proizvodnje izdvojiti pola miliona, gotovo dvije stotine hiljada manje nego prethodne godine, odnosno najviše deset hiljada maraka po preduzeću. Smanjena su i izdvajanja za socijalne kategorije stanovništva, prije svega borce i porodice poginulih boraca. Gradske vlasti naredne godine biće manje osjetljive i na porodice sa četvero i više djece, kao i žrtve nasilja u porodici. U budžet nisu ni uvrštena sredstva neophodna za pribavljanje građevinskih dozvola za izgrađene stanove za boračke kategorije.

JEŠĆEMO IZ ZLATNIH KANTI

Para zato neće nedostajati za održavanje gradskog olimpijskog bazena. Grad će održavanje olimpijskog bazena platiti 850.000 maraka. Novac, po pravilu, iz budžeta grada dobijaju i privatne firme. Kao i prošle, i naredne godine, „Eko centar“ Bočac iz budžeta će dobiti 40.000 maraka.

Grad je povećao i izdvajanja za subvencionisanje gradske Toplane. Umjesto dosadašnjih 800.000, Toplana Banjaluka biće pomognuta sa milion maraka. U obrazloženju ove odluke piše da je to učinjeno kako bi građani bili pošteđeni poskupljenja cijene grijanja.

Građani Banjaluke, u svakom slučaju, neće biti pošteđeni poreza i nameta. I dalje će se većina budžeta, gotovo dvije trećine, puniti preko leđa stanovnika Banja Luke.

Enormno će biti povećani porezi na imovinu: od te vrste nameta u budžet će se, prema projekciji, sliti osam miliona. Očekivani prihodi od naplate parkinga u gradu približili su se cifri od tri miliona maraka.

Malobrojna gradska opozicija na gradski budžet je uložila šesnaest amandmana, mahom tražeći više para za privredu i socijalne kategorije. Kako bi udovoljavanje njihovim zahtjevima umanjilo budžete gradonačelnika i administrativne službe, ni jedan amandman nije prihvaćen. Da kriza nije ista za sve pokazuju i „poslednje“ potrošene gradske pare u 2011. godini. Grad je za 165 kanti za otpatke platio više od 30.000 maraka, 201 marku po kanti. Na zgrade mjesnih zajednica postavljene su nove oglasne table, svaka od njih vrijednosti gotovo 800 maraka.

(zurnal.info)