TENDERI OPŠTINE I RITE GACKO:Stotine hiljada godišnje porodičnoj firmi odbornika SNSD-a
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

TENDERI OPŠTINE I RITE GACKO: Stotine hiljada godišnje porodičnoj firmi odbornika SNSD-a

Miroslav Lojović je odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Gacko. Istovremeno je i direktor firme „Lipnik“, čiji je vlasnik njegov otac. Porodična firma godinama unosno posluje s javnim preduzećima i institucijama na području Gacka, a samo su od kraja 2016. godine preko tendera prihodovali oko 1,8 miliona maraka.

Stotine hiljada godišnje porodičnoj firmi odbornika SNSD-a
Gacko

 

Trgovina na veliko i malo osnovna je djelatnost firme „Lipnik“ d.o.o. iz Gacka. Vlasnik firme je Dušan Lojović. Podsjećanja radi, Lojović i njegova firma su 2011. godine prvostepenim rješenjem prekršajno kažnjeni zbog šverca 19.200 kg sirove kafe, tada tržišno procijenjene na oko 150.000 KM. 

Sin Dušana Lojovića je Miroslav Lojović. On je za odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Gacko izabran na prošlim lokalnim izborima. Tada se svojim glasačima predstavio kao privatni preduzetnik.

 

 

Između ostalog, Miroslav je i direktor očeve firme „Lipnik“ koja godišnje prihoduje stotine hiljada maraka putem javnih nabavki. Porodična firma ugovore najčešće zaključuje s javnim preduzećima i institucijama u Gacku, a od kraja 2016. godine, do sredine oktobra 2021. godine, „Lipnik“ je zahvaljujući tenderima prihodovao oko 1,8 miliona maraka. Ako tome dodamo nabavke koje nisu objavljene na Portalu javnih nabavki, a riječ je o periodu od kraja 2012. do kraja 2016. godine, prema dostupnim informacijama iznos se penje na oko 2,8 miliona maraka.

 

 

Između ostalog, „Lipnik“ posluje i s Opštinom Gacko. Tako je u februaru ove godine zaključen ugovor za „reprezentaciju kafe kuhinje i održavanje čistoće za potrebe opštinske uprave u 2021. godini“ vrijedan oko 10.000 KM bez PDV-a. No, kako ugovor ne prelazi vrijednost od 30.000 KM, tako ni, zakonski, nema sukoba interesa. Poslovali su „Lipnik“ i Opština Gacko i prije izbora Miroslava Lojovića za odbornika – od kraja 2016. godine još četiri ugovora vrijedna oko 38 hiljada maraka, a ako dodamo dostupne ugovore od ranije, dolazimo do iznosa od oko 90.000 KM. 

Novinari Žurnala kontaktirali su Lojovića, kao i opštinskog načelnika Ognjena Milinkovića (također SNSD), ali oni nisu bili raspoloženi za razgovor.

No, poslovanje s Opštinom Gacko i nije toliko unosno koliko sa „Rudnikom i termoelektranom Gacko“ (RiTE Gacko) – 33 ugovora u ukupnoj vrijednosti od preko 890 hiljada maraka. Kada dodamo ugovore zaključene tokom i prije 2016. godine, a koji nisu objavljeni na Portalu javnih nabavki, dobijamo cifru veću od 1,8 miliona maraka

Najunosniji ugovori bili su oni za nabavku mliječnih proizvoda, hljeba, piletine, ratarskih proizvoda, kolonijalne robe. Na primjer, recimo da je vrijednost samo jednog ugovora, i to zaključenog na osnovu provedenog netransparentnog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, bila čak 111.360 KM. Riječ je bila o nabavci mliječnih proizvoda.

O odnosu firme „Lipnik“ i „RiTE Gacko“ svojevremeno je pisao opozicionar Nebojša Vukanović. On je isticao kako je njihova bliska saradnja počela gotovo istovremeno kada je smijenjen direktor Rajko Papović, a na čelo preduzeća došla uprava predvođena Srđanom Milovićem i Milinkom Milidragom

„'Lipnik' se specijalizovao uglavnom na nabavku prehrambenih proizvoda za 'RiTE Gacko', i od kraja 2013. redovno dobija poslove vezane za nabavke hrane za radnički restoran gatačke termoelektrane. (…) Vlasnik preduzeća 'Lipnik' je Duško Lojović, pašenog Milimira Mike Govedarice, bivšeg policijskog inspektora i načelnika Jedinice za borbu protiv privrednog kriminala koji je smijenjen sa funkcije nakon zloupotrebe položaja, nezakonitog prisvajanja imovine i više desetina hektara zemljišta Planinskog dobra Gacko. Lojović i Govedarica su oženili dvije sestre, a pupčana vrpca kojom su oni vezani za 'RiTE Gacko' je izvršni direktor rudnika i narodni poslanik Srđan Milović, koji je oženio sestru Mike Govedarice“, pisao je tada Vukanović.

U međuvremenu, „RiTE Gacko“ je raspisao nove tendere za nabavku pilećeg programa, konzervisane ribe, hljeba, mliječnih proizvoda, ratarskih proizvoda… Ako je suditi prema dosadašnjim tenderima, glavni favorit za dobijanje ugovora već je poznat.

(zurnal.info)