Should I Stay Or Should I Go:STRAH OD SARAJEVA: Zašto su Mirko i Nebojša hrabriji od Aleksandre i Dušanke

Istražujemo

STRAH OD SARAJEVA: Zašto su Mirko i Nebojša hrabriji od Aleksandre i Dušanke

Očito je da poslanici SNSD i SDS jadikovkom o tome kako jedino njima od svih srpskih predstavnika u zajedničkim organima BiH nije garantovana bezbjednost u Sarajevu, pokušavaju da dokažu navodnu principijelnost, koja je nestala onog momenta kada su svi ostali predstavnici Srba otišli na posao na Marin Dvor

STRAH OD SARAJEVA: Zašto su Mirko i Nebojša hrabriji od Aleksandre i Dušanke

Srpski poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH su se 19. juna okupili na Jahorini i nakon kraćeg vijećanja javnosti objavili da još nema uslova za njihov odlazak u Sarajevo i nastavak rada u parlamentu BiH. Istovremeno, srpski ministri u Savjetu ministara BiH redovno idu na posao u Sarajevo, baš kao i član Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojša Radmanović. Još bolje, odlazaka na sastanke u Sarajevo se ne plaše ni ministri iz Vlade RS, poput Srebrenke Golić i Nade Tešanović.

POTPUNA ŠIZOFRENIJA

Ova potpuna šizofrenija oko (ne)odlaska srpskih predstavnika u Sarajevo samo potvrđuje da je koordinacija između Saveza nezavnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) o zajedničkom djelovanju na nivou BiH potpuno zakazala, ali još više govori o nesaglasju koje postoji unutar ove dvije partije.

Očito je da poslanici SNSD i SDS jadikovkom o tome kako jedino njima od svih srpskih predstavnika u zajedničkim organima BiH nije garantovana bezbjednost u Sarajevu, pokušavaju da dokažu navodnu principijelnost, koja je nestala onog momenta kada su svi ostali predstavnici Srba otišli na posao na Marin Dvor, a Narodna skupština RS donijela zaključke o tzv. talačkoj krizi, koji suštinski ne znače ništa. Zato je i skup na Jahorini bio samo pokušaj da se održi ispričana priča, kako ne bi ispalo da su srpski parlamentarci olako “podvili rep”.

Narednih dana sačekaćemo izvještaj Savjeta ministara BiH o izvještaju koji mu je dostavila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i sjednicu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine i preporučiti našoj Komisiji za odbranu i bezbjednost da razmotri sve izvješataje koji u međuvremenu stignu. Nakon toga, shodno preduzetim mjerama ovih institucija, dogovorićemo šta ćemo i kako dalje raditi, saopštio je poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Drago Kalabić.

Poslanik Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević rekla je da ona neće, a vjerovatno ni njene kolege, ići na sastanke u Sarajevo.

“Sve dok se ne steknu uslovi za bezbjedan rad, nećemo dalje raditi”, kazala je Pandurevićeva i ponovila svoju raniju tezu da se 6. juna u Sarajevu desio državni udar.

Za razliku od nje, ovaku ocjenu nikada nije dao predsjednik SDS-a Mladen Bosić. On je ranije rekao da su protesti građana opravdani, ali da su zakazale bezbjednosne strukture, čiju odgovornost traži. Na naš upit da nam razjasne ovo nesaglasje u stavovima, iz SDS-a su odgovorili sljedeće - poslanik SDS iznosi zvanične stavove SDS-a.

ŠTA JE DRŽAVNI UDAR

Međutim, pojedini visoki funkcioneri SDS optužuju Aleksandru Pandurević da mimo stavova stranke radikalizuje situaciju i da to “čini po dogovoru sa osobama izvan SDS”, dovodeći kompletnu stranku u veoma nezgodnu situaciju.

“Rodilo ga, ljuljaj ga”, rekao nam je izvor iz vrha SDS, komentarišući situaciju u kojoj Pandurevićeva svojim izjavama cijelu stranku dovodi u pat poziciju.

Zato iz SDS-a nisu mogli da pruže ni zvanično ni nezvanično obrazloženje kako to da je za poslanike ove stranke u Parlamentu BiH bilo pokušaja državnog udara, a da se za njihove ministre u Savjetu ministara BiH, poput Mirka Šarovića, 6. juna u Sarajevu nije desio državni udar, pa on uredno odlazi na posao. 

Mirko Šarović u Sarajevu prima platu i radi u drugoj zgradi, a ne u zgradi Parlamenta BiH, a i naš interes nije da blokiramo zajedničke institucije BiH”, bili su potpuno konfuzni u SDS.

Mirko Šarović izjavio je da ide na posao u Sarajevo, jer za to prima platu, a poziv srpskim predstavnicima da se vrate svojim obavezama uputio je i SNSD-ov ministar Nikola Špirić.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Mladen Ivanić tvrdi da su njemu dovoljne garancije za bezbjednost koje je dao direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović.

Umjesto “usijanih glava”, koji cijelu situaciju koriste kako bi prikupili koji politički poen, srpski poslanici treba da se vrate na posao u Sarajevo i u zajedničkim institucijama BiH, počnu rješavati probleme. Jedino tako, a ne organizovanjem kojekakvih krnjih političkih kružoka, dokazaće da su odgovorni političari i da zastupaju interese onih koji su ih birali. Na kraju krajeva, za to su više nego odlično plaćeni.

(zurnal.info)