KANDIDATSKE LISTE ZA SVE KRIMINALNE NIVOE:Stranke nam nude osuđenike, optuženike, nasilnike i osumnjičene ubice
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

KANDIDATSKE LISTE ZA SVE KRIMINALNE NIVOE: Stranke nam nude osuđenike, optuženike, nasilnike i osumnjičene ubice

Bosanskohercegovačke stranke objavile su svoje kandidatske liste. Žurnal analizira kakvi se sumnjivci i kriminalci nalaze na njima

Stranke nam nude osuđenike, optuženike, nasilnike i osumnjičene ubice

Bili zeleni, crveni,  plavi ili žuti,  sasvim je svejedno - svi nam obećavaju promjene, sigurnost i pravdu. I to sa presuđenim kriminalcima na listama. 

SDA: Nasilnici, ometači pravosuđa, trgovci uticajem

 Krenut ćemo od najveće bošnjačke stranke, u narodu koji zna, poznatije kao SDA.  Lista za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.  Prvi na listi iz Krajine – Asim Kamber.  Zvanično osumnjičen za ometanje rada pravosuđa. Pod istragom Kantonalnog tužilaštva Bihać, zbog čega su mu pripadnici MUP-a USK nedavno pretresali kuću.  Tri mjesta iza Kambera,  SDA nam nudi Hamdiju Abdića Tigra, prvosnažno osuđivanog nasilnika, bivšeg robijaša iz Zenice i osumnjičenog ubicu generala HVO-a Vlade Šantića. 

Isti nivo vlasti, ista stranka,  ali druga izborna jedinica. Asim Sarajlić je nosilac. Potpredsjedniku  SDA trenutno sude zbog trgovine uticajem, ali stranačka hidžama,  koju  je najavio Denis Zvizdić, nije zahvatila ovog optuženika. Pored toga, Sarajlić je šef Izbornog štaba SDA.  Kako iza svakog uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena,  drugo mjesto na listi je rezervisano za najuspješniju od svih – profesoricu Sebiju Izetbegović.  I ona je, naravno, pod istragom zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlasti.  

Da hercegovačka SDA lista ne bi oskudijevala sa optuženicima,  tu je Salmir Kaplan. Bivši federalni ministar optužen je za nasilničko ponašanje i ometanje izbornog procesa. 

I kantonalne liste SDA imaju svoje “pravosudne paradnike”. Prvi na listi za Skupštinu Kantona Sarajevo je Semir Efendić. I protiv njega će uskoro biti podignuta optužnica i to zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom.  Na istoj je listi i Mirza Čelik koji je pod istragom zbog pranja novca u predmetu Zadruga. 

PDA: Privredni kriminalac, kradljivac raketa

 Zbog višegodišnjeg iskustva u SDA,  ni kadrovi PDA nisu bolji. Nosilac liste za Parlament BiH je Mirsad Kukić. Osuđenik za privredni kriminal i optuženik za trgovinu uticajem. Jednostavno  -  sude mu.  Federalne liste predvode Husein Topčagić poznatiji kao Huso Maljutka. Ovaj kandidat PDA u ratu je osuđivan zbog krađe raketa, pa je tada i dobio nadimak. Za isti nivo vlasti nameće se i prva pratilja predsjednika PDA Elzina Pirić. Ona je pod istragom u predmetu Šume TK.  Osumnjičena je za trgovinu uticajem, a upravo je ona predlagač izmjena zakona kojim bi se ukinulo to krivično djelo. 

SDP: Nasilnik, sumnjivci

SDP listu za državni Parlament iz SBK i Ze-Do predvodi Zukan Helez.  On je pravosnažno osuđeni nasilnik, ali to rukovodstvu SDP – a nije smetalo.  Listu iz TK za Parlament BiH nosi Enver Bijedić. Protiv njega u dva tužilaštva postoje formirani predmeti,  a uglavnom je prijavljen ili osumnjičen zbog prevara prilikom gradnje. Bijedić je pomenut i u predmetu Sedinet Karić kao carinik koji je primao mito.  Listu iz Hercegovine za Parlament BiH nosi Nermin Nikšić koji je sam priznao da ga obrađuju policijski organi i to zbog poslova sa bivšim direktorom EP BiH Elvedinom Grabovicom.  Listu za Parlament FBiH predvodi Irfan Čengić koji je u središtu afere Fond za rehabilitaciju. 

SBB: Radončić

Kada je u pitanju SBB, priča počinje i završava na jednom mjestu.  Lideru te stranke Fahrudinu Radončiću sudi se zbog organizovanog kriminala.  

Istina,  u prvostepenom postupku je oslobođen, ali predmet na Sudu BiH još nije pravosnažno okončan.  No, to Radončića nije spriječilo da odluči da SBB odluči da ga kandidiraju za člana Predsjedništva BiH. 

(zurnal.info)