Kad Republika Srpska razvija turizam:Strategija turizma plaćena 400.000 KM, a Turistička organizacija već 5 mjeseci nema direktora

Istražujemo

Strategija turizma plaćena 400.000 KM, a Turistička organizacija već 5 mjeseci nema direktora

Strategija turizma plaćena 400.000 KM, a Turistička organizacija već 5 mjeseci nema direktora

Ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Gorana Zlatković nedavno je u Izraelu, na sajmu turizma, prezentovala turistički potencijal ovog entiteta eventualnim gostima iz te zemlje. Pohvalila se minimalnim troškovima u Tel Avivu, uopšte ne saopštavajući koliki su ti troškovi, osim iznajmljivanja štanda na sajmu. Nije poznato ni da li je ministrica dijelila letke i flajere sa prirodnim ljepotama entiteta, a ako jeste, bilo bi to grubo otimanje posla direktoru turističke organizacije Republike Srpske.

DIREKTOR S ČUDNOM DIPLOMOM

Bilo bi, da Republika Srpska ima direktora Turističke organizacije. TORS ima vršioca dužnosti direktora, a konkurs za popunu direktorske fotelje raspisan je i u Službenom glasniku objavljen u septembru prošle godine. Iako je konkurs zaključen, pojedini kandidati koji su TORS-u dostavili traženu dokumentaciju, nisu ni pozvani na razgovor. Prošlo je pet mjeseci od konkursa, direktor nije imenovan, a iza svega se krije tihi, u javnosti negiran, rat izmedju koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a. Prvi koče navodno dogovoreni izbor kandidata drugih.

U međuvremenu, funkciju vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije Republike Srpske obavlja Tihomir Ljubojević, posljednji zvanični direktor. Na mjesto direktora TORS Ljubojević je po stranačkoj liniji imenovan u julu 2009. godine po preporuci kadrovske komisije SNSD-a, koju je potpisao predsjednik komisije Igor Radojičić. Ta preporuka poslana je ministarstvu trgovine i turizma zajedno sa preporukom kadrovske komisije iste stranke sa imenima podobnih kandidata za članove Upravnog odbora. Kako je preporučeno, tako je i učinjeno, Ljubojević je postao direktor a Jelena Savić, Dragan Marić i Grozdan Ružičić članovi Upravnog odbora.

Gorana_ZlatkovicLjubojević nije ispunjavao uslove konkursa, jer je vlasnik famozne diplome Slavjanskog humanističkog univerziteta Moskva (koju je sa zvanjem diplomiranog menadžera stekao u Novom Sadu, a nostrifikovao na Fakultetu političkih i društvenih nauka u Banjaluci). Nostrifikacija je naknadno poništena, jer je utvrđeno da fantomski fakultet u Novom Sadu nema potrebnu dozvolu za rad. Sve to dešavalo se nekoliko mjeseci prije nego što je kadrovska komisija SNSD-a Ljubojevića predložila za direktorsku fotelju. Ni pojedini od članova Upravnog odbora, preporučeni od SNSD-a, nisu ispunjavali sve potrebne uslove.

Iako još uvijek nema direktora TORS-a, Republika Srpska zato ima strategiju turizma plaćenu više od četiri stotine hiljada maraka. Loše urađenu sa mnogo nelogičnosti i preskupo plaćenu, upozoravali su u vrijeme donošenja strategije nadležne stručnjaci. Tako su pisma u kojima su upozoravani da će strategija doprinijeti samo još većim gubicima i uzaludnom bacanju para, dobijali u više navrata tadašnji premijer Milorad Dodik i tadašnji ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković. Uzalud, jer na upozorenja turističkih stručnjaka, baš kao ni aktuelna ministrica nisu odgovorili.

NAVALA TURISTA

Papreno plaćena strategija razvoja turizma u Srpskoj u periodu od 2010. do 2020. godina predviđa, dosta smjelo i isuviše optimistično, povećanje broja turista - uglavnom domaćih. Tako se očekuje da broj domaćih turista sa sadašnjih 141.000 bude povećan na 480.000. S druge strane, strategijom se predviđa minorno povećanje broja stranih turista u istom periodu, sa 101.000 na 151.000.

U strategiji ni jednom riječju nije navedeno kako će se koordinirati u turizmu na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine, jer je BiH članica svjetske turističke organizacije, a ne njeni entiteti. Nije precizirano iako je, upozoravaju stručnjaci, to neophodno za dobijanje kredita, za marketing ali i sigurnost turizma.

Situacija u turizmu na nivou Republike Srpske preslikala se i na nivo lokalnih zajednica. Naročito je zanimljiva situacija u Banjaluci i banjalučkoj turističkoj organizaciji kojom godinama rukovodi bivše vojno lice… Pametnom dosta.

(zurnal.info)