Gazdovanje imovinom zavidovićke fabrike:Suad Džindo preuzima Krivajin hotel Kristal?

Istražujemo

Suad Džindo preuzima Krivajin hotel Kristal?

Suad Džindo preuzima Krivajin hotel Kristal?

Od marta Krivajin hotel Kristal u Zavidovićima ponovo ima goste. Dobro je što je tako, ali je zanimljivo da je sadašnjoj upravi, dok Krivaja "gori", sanacija hotela bila hitan posao. Radnici, inače, najveći povjerioci Krivaje u stečaju, već izvjesno vrijeme sumnjaju da "hitno uljepšavanje" hotela nije slučajnost, već da itekako ima veze sa terminom održavanja Skupštine povjerilaca. Navodno bi, nakon što je rok za održavanje Skupštine nezakonito prolongiran već duže od deset mjeseci, Skupština konačno trebalo da bude zakazana za 27. juni. A, ako u dogledno vrijeme bude i odluka da se imovinom Krivaje namiruju dugovanja povjeriocima, radnici se pitaju koga bi mogao zapasti hotel?! Prema procjenama Agencije za privatizaciju Federacije BiH, Kristal vrijedi najmanje 4 miliona maraka.

KLIMA UREĐAJ SAMO ZA DIREKTOROV APARTMAN

Zanimljivo je da je sanacijom Kristala rukovodio, niko drugi do Suad Džindo, koji ni sam ne zna svoju sadašnju funkciju u Krivaji. Kazao je jednom prilikom za Žurnal i da je direktor proizvodnje...Generalni direktor, kako se i dalje u javnosti predstavlja, sigurno ne može biti od kad je u Krivaji, u julu prošle godine imenovan stečajni upravitelj.

Ali, koja god da je Džindina funkcija, očigledno mu je samo pomogla da se može potpuno posvetiti obnovi Kristala.

zavidovicipan_copy_copyKrivajinim novcem su opremljene sobe, hotelski restoran je spreman za goste iz dijaspore koji već rezerviraju termine za proslave, vjenčanja tokom ljetnih praznika...

Cijela je jedna Krivajina proizvodna linija danima radila punom parom, kako bi napravili novi namještaj za hoteske sobe.

Radnici o tome, kažu nam, javno ne smiju mnogo da govore, jer navodno im je u Krivaji već davno, još od početka privatizacije, ostavljen jedini izbor: ili radi šta ti se kaže, ili idi, ali ponesi sa sobom i radnu knjižicu!

Žurnal je, nažalost, uskraćen za brojne odgovore o Krivaji, pa i hotelu, predstojećoj Skupštini povjerilaca. Džindo se odranije uopće ne javlja na naše telefonske pozive. Stečajni upravitelj Muharem Hozić je bar otvoreno kazao da ne želi, i zašto ne želi govoriti za naš magazin.

- Čitao sam vaše tekstove o Krivaji i Džindi i ne dopada mi se ono što ste pisali, kazao je Hozić tokom telefonskog pokušaja da dogovorimo razgovor u Zavidovićima.

Uopće nije htio komentirati sanaciju hotela, a vjerovatno zna koliko je Krivajinog novca uloženo u obnovu, te da je najprije opremljen apartman na prvom spratu u kojem boravi Suad Džindo. Specijalno je, samo u apartmanu za direktora, ugrađen i klima uređaj. Suad Džindo radnim danima boravi u hotelu a vikendom je kući, u Sarajevu. Do Sarajeva ga vozi lični vozač, u Krivajinoj službenoj Škodi Octaviji.

Radnici, međutim, kažu, vozač nije tu samo da vozi, već je navodno i Džindin tjelohranitelj. A uvjerili su se u to navodno prije izvjesnog vremena, kada je jedan od radnika pokušao direktora prijateljski potapšati po ramenu.

ZBOG PRAVNIH PREPREKA Neuspjela privatizacija Kristala 2007. godine

Agencija za privatizaciju FBiH je 2007. godine, zbog pravnih problema sa ranijim založnim pravom na ovoj Krivajinoj imovini, dva puta neuspješno pokušala prodati hotel Kristal. Kao početnu cijenu je Agencija, dakle prije pet godina, navela iznos od 4.057.244 KM. Naravno, bila je to minimalna cijena, za 1.930 kvadrata hotelskog prostora u centru Zavidovića, odnosno 6.592 metara kvadratnih cjelokupnog zemljišta na kojem se nalazi i hotelska zgrada. Bile su predviđene i obaveze kupca da u roku 24 mjeseca uloži najmanje 100.000 KM za nabavku inventara, te da zaposli 30 radnika.

(zurnal.info)