Ručak o trošku države:Subotnji dernek Nikole Špirića

Istražujemo

Subotnji dernek Nikole Špirića

Subotnji dernek Nikole Špirića

Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, uredno je za april i maj kao troškove reprezentacije, između ostalog "pravdao" i račune iz restorana Toplik u Istočnom Sarajevu te Integra u Banjoj Luci. Jednako kao iznosi na samo ova dva računa koje posjeduje Žurnal, ukupno 607 KM, više nego zanimljiv je sadržaj računa koje poreski obveznici ministru Špiriću treba da plate. Još je zanimljiviji datum sa računa u restoranu Integra, 5. maj. Dakle, bila je subota.

ŠTEDILI SU, PILI SU RAKIJU A NE VISKI

Vrijedi sačekati pojašnjenje iz Ministarstva na naš upit kakva je to važna posla ministar Špirić subotom obavljao u ime države, pa ćemo samo tu zakusku u Integri platiti 232 KM. Ali, po spisku jela i pića plaćenih tim novcem, možda bi se donekle i moglo naslutiti da je u pitanju kakav "ozbiljniji sastanak". Jer, u Topliku se već 17. aprila, nekako najviše pila rakija. Bilo je i malo konjaka, a za goste je specijalno na sto donesen i vrhunski Krokan, vino koje baš i nije za svakoga i nema ga u slobodnoj prodaji. Viđeno je uglavnom na stolovima kakvih diplomata ili džet-seta. Ovo će čašćenje Špirića i njegovih gostiju, poreski obveznici platiti 374 KM.

SpiricRacun4  SpiricRacun1  SpiricRacun2  SpiricRacun3

Međutim, iz Ministarstva će vjerovatno poslati kakvo pojašnjenje utemeljeno na internim aktima, jer Špirić ima pravo na troškove "eksterne" reprezentacije, a po istim tim aktima, sam procjenjuje iznos koji je za te svrhe potreban (vidi okvir). Iz Ureda za reviziju institucija BiH nisu željeli komentirati Špirićeve račune, jer kako su nastali u tekućoj godini, ti će računi tek biti predmet revizije. Međutim, glavni revizor Milenko Šego je za Žurnal ponovo kazao kako je transparentnost trošenja novca za reprezentaciju problem na koji stalno ukazuju.

- Ured za reviziju pri revidiranju troškova reprezentacije u institucijama obavezno inzistira na obrazloženju povoda zbog kojeg je navedeni trošak nastao, a najčešći nedostaci na koje već niz godina ukazuje u domeni utroška javnih sredstava za ove svrhe su nedovoljna transparentnost navedenih troškova - prvenstveno nedostavljanje obrazloženja povoda u kojem je određeni rashod nastao s obzirom da se samo na taj način revizija može uvjeriti u namjensko trošenje sredstava. Ova kategorija k tome nije regulirana ni podzakonskim aktom Vijeća ministara, već uglavnom internim aktima koje institucije BiH donose same, a koje su šarolike i imaju dosta manjkavosti – od visine iznosa koja se odobrava u ove svrhe, broja i razine službenika koje ostvaruju pravo na reprezentaciju, podjele na internu i eksternu reprezentaciju, bez jasnog razgraničenja i klasifikacije što spada u koju kategoriju, te u kojoj se situaciji koja od ovih kategorija može koristiti, upozorio je MIlenko Šego ko zna već koji put.

SVE PO ZAKONU Ministar Špirić sam može odobriti koliko će potrošiti van institucija BiH

Prema zvaničnim informacijama dostavljenim iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva finansija i trezora BiH za jedno od prethodnih Žurnalovih istraživanja, samo za troškove interne reprezentacije („bezalkoholni i topli napici tokom radnih sastanaka“) ministar raspolaže sa 1.200 KM mjesečno, zamjenik ministra na raspolaganju ima 1.000 KM a pomoćnici „svega“ po 300 KM. Svako eventualno prekoračenje odbija se, navodno, od naredne plaće. Korištenje eksterne reprezentacije odobrava ministar ili osoba koju on odredi a iznos, u dopisu koji nam je dostavljen, nije preciziran.

(zurnal.info)