NOVALIĆ I DŽINDIĆ PREKRŠILI ZAKON:Sud vratio Jasmina Poturovića na čelo Direkcije za namjensku industriju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

NOVALIĆ I DŽINDIĆ PREKRŠILI ZAKON: Sud vratio Jasmina Poturovića na čelo Direkcije za namjensku industriju

Poturović smijenjen nakon što je prijavio kriminal u BNT-u Novi Travnik, a u vezi sa slučajem „samohodna haubica“. Posao u BNT-u nadzire Novalićev poslovni partner Šaban Rizvić. Općinski sud u Sarajevu konstatovao da je Poturović smijenjen suprotno odredbama Zakona o državnoj službi FBiH

Sud vratio Jasmina Poturovića na čelo Direkcije za namjensku industriju

 

Jasmin Poturović mora biti vraćen na mjesto direktora Direkcije za namjensku industriju FBiH, piše u Rješenju Općinskog suda Sarajevu koje je doneseno u ponedjeljak. Donoseći privremenu mjeru, Sud konstatuje da je Poturović razriješen prije nego su se za to stekli uslovi, odnosno, da je resorno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH donijelo odluku otkaza ugovora o radu, iako još nije bio istekao ni žalbeni rok. Time je, cijeni Sud, prekršen Zakon o državnoj službi FBiH.


Zašto se čelnicima Vlade FBiH žurilo da smijene direktora Direkcije za namjensku industriju FBiH, pisali smo do sada u dva navrata. Ali vrijedi ponovo podsjetiti.

Mjesec dana nakon što je imenovan na poziciju direktora Direkcije za namjensku industriju, Jasmin Poturović je obavijestio SIPA-u da novotravnički BNT-TMH nezakonito posluje sa off shore kompanijom „Consing ltd“ sa Belizea. Vlasnik ove off shore kompanije je Đorđe Tešić, srbijanski trgovac oružjem koji je 2011. godine hapšen zbog pokušaja šverca oružja prema Južnom Sudanu. Đorđe je i prvi rođak mnogo poznatijeg Slobodana Tešića, jednog od najvećih trgovaca oružjem čije se ime od prošle godine nalazi na crnoj listi SAD-a, a koji je ranije bio i na crnoj listi UN-a zbog šverca oružja prema zabranjenim zonama u Africi.

Đorđe Tešić 2013. godine potpisao je ugovor državom kompanijm „BNT TMH“ Novi Travnik o proizvodnji prototipa samohodne haubice 155 mm. Rok za završetak poslova istekao je u martu 2015. godine, a haubica nikad nije proizvedena.  Za to vrijeme, firma „Consing ltd“ je ugašena, ali je Đorđe Tešić nastavio poslovanje sa BNT-om koji je u većinskom vlasništvu Federacije BiH. Sve je to zadokumentirao direktor Direkcije za namjensku industriju Jasmin Poturović koji je SIPA prijavio kriminal. Nakon što je SIPA započela sa provjerama, federalni premijer Fadil Novalić je u javnost plasirao priču da je Federacija BiH proizvela samohodnu haubicu.

„Mi smo u ovom mandatu završili proizvodnju samohodnih haubica 155 milimetara“, pohvalio se u martu ove godine Fadil Novalić.

Samohodna haubica, naravno, ne postoji. Prema ugovoru o proizvodni prototipa, rok za završetak posla bio je mart 2015. godine. Uprkos tome, haubica do danas nije testirana, mada bi, prema informacijama Žurnala, predsjednik Nadzornog odbora „BNT TMH“ Novi Travnik Šaban Rizvić u narednih nekoliko dana trebao predati zahtjev za testiranje nepostoječe haubice. Zahtjev će, naravno, zbog nepotpune dokumentacije Ministarstvo odbrane BiH odbiti, a plan čelnika BNT-a je da svoj neuspjeh prebace na druge nivoe vlasti. U sve ovo upućen je i federalni premijer Fadil Novalić koji se prošle sedmice, nakon što smo objavili priču o propasti projekta haubica susreo sa Rizvićem. Inače, Rizvić i Novalić suvlasnici su privatne firme „NT-Watt“ čije je sjedište u krugu državnog BNT-a – istog onog preduzeća u čijem Nadzornom odboru sjedi Šaban Rizvić. A na tu poziciju ga je imenovao - Fadil Novalić.

 

(zurnal.info)