:Suđenje Karadžiću: Presuda tek 2013. godine
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Suđenje Karadžiću: Presuda tek 2013. godine

Suđenje Karadžiću: Presuda tek 2013. godine

Pred Haškim tribunalom počelo je suđenje Radovanu Karadžiću u njegovom odsustvu, ali je posle 15 minuta prekinuto i odloženo za sutra. Postoji mogućnost nametanja advokata...

 Kao i Slobodan Milošević prije njega i Karadžić je optužen da je kao istaknuti političar dao nalog za genocid. Sud mora dokazati lanac komandne odgovornosti, smatra Solveig Rihter iz berlinske Fondacije Nauka i politika:

 - Riječ je prije svega o komandnoj odgovornosti Karadžića. Na suđenju Miloševiću već je dotaknut taj aspekt. Na suđenju Karadžiću na to će se ponovo obratiti pažnja i nadajmo se da će biti izrečena i presuda.

 Inače, u slučaju Karadžića teško da neko očekuje presudu pre 2013. godine. Rihter kaže:

 - Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju je od velikog pravnog značaja. Tu su silovanja prihvaćena kao ratni zločin i na taj način haški sud je dao doprinos međunarodnom pravu.

 Međutim, ima i iznevjerenih očekivanja o kojima Rihter kaže:

 - Ono u čemu sud nije uspio, a tu su i očekivanja bila prevelika, jeste istorijska obrada (ratova početkom devedesetih) – prevladavanje prošlosti, (podsticanje) procesa pomirenja. Na tome mora intenzivnije da se radi na licu mesta.

 (DW/Zurnal.info)