Novi ministar provjerava sve tendere:Sumnjive nabavke u MUP-u RS: Povjerljivi dokumenti štampaju se na krivotvorenim tonerima

Istražujemo

Sumnjive nabavke u MUP-u RS: Povjerljivi dokumenti štampaju se na krivotvorenim tonerima

SIPA je 12. januara 2012. godine zaplijenila 2.072 krivotvorena tonera, koje je pronašla pretresom firme “ALF-OM”

Sumnjive nabavke u MUP-u RS: Povjerljivi dokumenti štampaju se na krivotvorenim tonerima
FOTO: Glas srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sklopilo je nekoliko sumnjivih ugovora početkom ove godine, dok je na čelu ove institucije još bio Stanislav Čađo. U provođenju i realizaciji tih tendera učestvovale su Uprava za materijalno-finansijske i imovinske poslove (načelnik Milovan Đurić) i Uprava za informaciono-komunikacione tehnologije (načelnik Divna Lovrić).

Jedan od najspornijih poslova jeste onaj sa banjalučkom firmom „ALF – OM“, koji se odnosi  „Projekat optimalizacije štampe i printing sistema“. Problematično je nekoliko stvari: MUP RS odlučuje da se odrekne svih svojih štampača, a ubuduće će se sva štampa, između ostalog i povjerljivih dokumenata, obavljati na velikim mrežnim štampačima Alf-oma?!

Nabavljeni su štampa i naprednije tehnologije i, prema izvorima iz MUP-a RS, to je sa tehničkog aspekta sasvim korektno. Međutim, problem je što je prije tendera, upravo “ALF-OM” popisao sve štampače u MUP-u, izvršio procjenu i na osnovu toga je otvoren tender. A na tenderu je pobijedio “ALF-OM”!

Tender je bio samo formalnost, tako da su sumnje u namještanje posla sasvim opravdane. Posebno zbog činjenice, da izvori iz policije tvrde da je korištene štampače od MUP RS otkupio “ALF-OM”.

ČEŠLJANJE ARHIVE

Kada se ovakve stvari rade, uobičajeno je (ukoliko je sve po zakonu) da se traži projektni zadatak od nekoga. Taj projekat bi morao da sadrži precizne podatke, procjenu i set preporuka koje uključuju i cijene kao i ocjenu kvaliteta svakog pojedinačnog segmenta. Tako urađen posao olakšava vrednovanje ponuda na tenderima.

Uobičajeno je da firme koje urade ovaj posao budu plaćene do visine od dva posto od ukupne vrijednosti tendera. Nakon toga se raspisuje tender, pa ko bude najbolji taj i pobjeđuje.

Ništa od navedenog nije učinjeno prilikom posla sa štampačima, pa bi bilo nužno uraditi reviziju da bi se utvrdilo koliko će na  dvogodišnjem nivou to koštati instituciju. Možda se to i desi, jer je novi ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić naložio “češljanje” brojnih tendera, a postoje i kredibilne informacije da bi u ovoj instituciji moglo doći do smjena funkcionera najodgovornijih za sklapanje poslova.

Još je nekoliko bitnih detalja koji svjedoče da MUP RS nije trebalo da ulazi u poslove sa firmom „ALF-OM“, odnosno da je bilo nužno u ovom slučaju provjeriti sve detalje.

Razlog je jednostavan: vlasnik firme „ALF-OM“ Bogdan Suvajac krivično se goni zbog, kako u SIPI tvrde, krivotvorenja toner kaseta najvećeg proizvođača HP-a.

SIPA je 12. januara 2012. godine zaplijenila 2.072 krivotvorena tonera, koje je pronašla pretresom firme “ALF-OM”.
Tržišna vrijednost pronađenih tonera u maloprodaji iznosi između 200.000 i 250.000 KM.

Interesantno je da je firma “ALF-OM” snabdijevala i SIPU tonerima, kao i da su neki od uposlenika Agencije za istrage i zaštitu presuđeni zbog malverzacija sa tom vrstom tehničke robe.

NAMAZANI DVOJAC

U Sudu BiH (18.05.2012.) Srđanu Andriću iz Sarajeva je izrečena prvostepena presuda zbog pronevjere u službi i krivotvorenja službene isprave. Andrić je osuđen na tri godine zatvora, a pronevjeru je načinio na poziciji referenta-skladištara u SIPI.

Istom presudom obuhvaćen je i Goran Gotovac, službenik dobavljač preduzeća "ALF-OM" iz Banjaluke (PJ Istočno Sarajevo), i osuđen je na godinu zatvora zbog pomaganja u pronevjeri u službi

Rješenjem Suda, Andrić i Gotovac su solidarno dužni uplatiti 63.930 maraka pribavljene koristi od krivičnog djela, dok je Andrić sam dužan uplatiti još 5.595 maraka koristi nastale krivičnim djelom.

Andrić je kao skladištar SIPA-e (od 1. januara 2008. do 20. jula 2009.) falsifikovao finansijske dokumente, u Sarajevu, po prethodnom dogovoru, vršio izmjene u finansijskoj dokumentaciji, lažno prikazujući količine izdate robe.

Gotovac je osuđen jer je neisporučene i stvorene viškove kancelarijskog materijala prodavao za gotov novac koji je dijelio s Andrićem. Oštetili su budžet BiH za ukupno 75.121 KM.

 

Ogroman novac na krivotvorenim tonerima

Ogromna je količina novca koja se može zaraditi na prodaji krivotvorenih tonera. Originalan toner košta npr.160 KM, a falsifikatori ga pune za 30 KM. Na ovu cijenu se dodaje još 30 KM, koje prema upućenim, služe da se obore ostali ponuđači.

Tako ostaje čistih 100 KM po toneru, što je plijen za podjelu. Određeni vlasnici firmi, koji nisu prezali od krivotvorenja, zaradili su milione maraka.

(zurnal.info)