Istočna Ilidža:Superhik strategija: Uzeli siromašnima i dali bankarima

Istražujemo

Superhik strategija: Uzeli siromašnima i dali bankarima

Superhik strategija: Uzeli siromašnima i dali bankarima

U raspodjeli budžetskog novca između administracije i građana, po pravilu, građani redovno izvlače deblji kraj. Više od trećine ukupnog ovogodišnjeg budžeta opštine Istočna Ilidža, odlazi samo na plate stalno zaposlenih u opštinskoj administraciji, a kada se uračunaju i njihovi materijalni troškovi, ukupan udio ovih troškova doseže 57,4 posto cjelokupnog opštinskog budžeta.

Od 5,09 miliona maraka budžeta opštine Istočno Sarajevo za 2012. godinu, čak 1,8 miliona maraka ili 35,8 posto čine troškovi bruto plata opštinske administracije.

Plate nisu jedini trošak administracije, jer tu su i prateći materijalni troškovi za nabavku roba i usluga, za koje se iz budžeta izdvaja 1,1 milion maraka, što je 21,6 posto ukupnog budžeta opštine.

Pojedinačno najveću stavku u troškovima za” nabavku roba i usluga” čine “usluge održavanja javnih površina” koje porezne obveznike koštaju 444.600 maraa, što je 8,7 posto ukupnog budžeta. “Usluge zaštite čovjekove okoline”, srećom, puno su jeftinije, pa je za njih ove godine izdvojeno 18.500 maraka.

Među troškovima su i 153.790 maraka za “bruto naknade van radnog odnosa”, što najčešće podrazumjeva naknade opštinskim odbornicima te troškove za angažovanje radnika po ugovoru o djelu za povremene psolove.

Troškovi reprezentacije 40.000 maraka

Za normalno funkcionisanje administracije neophodne su i “usluge informisanja i medija” za šta je ove godine izdvojeno 61.810 maraka. Poređenja radi, iz ovogodišnjeg opštinskog budžeta je za subvencije poljoprivrednicima izdvojeno 60 hiljada maraka, što samo potvrđuje da je medijska prezentacija ipak puno važnija od hrane.

Uostalom, naklonost medija na izborima donosi više glasova nego neko povećanje poljoprivredne prpizvodnje.

Uz adekvatnu medijsku prezentaciju rezultata rada opštinskog rukovodstva, važno je i ne obrukati se pred gostima. Tako je za troškove reprezentacije izdvojeno 40 hiljada maraka u ovoj godini. To znači da se u opštini svakog radnog dana u prosjeku na reprezentaciju potroši 150 maraka.

Svoj dio opštinskog budžeta uzimaju i bankari. Iz ovogodišnjeg budžeta na otplatu ranije uzetih kredita kod banaka odlazi ukupno 365.519 maraka, što je 7,2 posto od ukupnog ovogodišnjeg budžeta. Od ovog iznosa 148.994 maraka su samo kamate, tako da je za bankare pozajmljivanje novca opštini bio dobar i profitabilan poslovni potez, dok za građane čini se i nije baš toliko dobar.

Kada se iz budžeta podmire administracija sa svojim platama i troškovima, te bankari, za finasiranje svih ostalih potreba građana preostaje tek nešto više od trećine budžeta, 1,8 miliona maraka.

Više novca bankarima nego za socijalno ugrožene

Za socijalnu zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva, iz budžeta se izdvaja 326.397 maraka ili 6,4 posto ukupnog budžeta, što je manje od sume koja odlazi na godišnju otplatu kredita, ili tek jedna šestina sume koja se izdvaja za plate zaposlenih u opštinskoj administraciji.

Za isplatu naknada štićenicima centra za socijalni rad ove godine je izdvojeno 121.773 maraka, dok je za tekuće pomoći porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim i civilnim invalidima, penzionerima, u budžetu planirano 54 hiljade maraka, što je tek malo više nego što se izdvaja za troškove reprezentacije u opštini.

Za grantove se iz opštinskog budžeta izdvaja ukupno 729.155 maraka, što je 14,3 posto ukupnog budžeta, od čega najveći dio, 468.395 maraka je namjenjeno “neprofitnim subjektima u zemlji”, dok 200.760 maraka čine “ostali tekući grantovi u zemlji”.

Kako će se, kome i po kojim kriterijima raspodijeliti ovaj novac izdvojen za grantove, pitanje je za opštinske odbornike i opštinskog načelnika, a predizborna kampanja je dobra prilika građanima da im i postave ova pitanja.

(zurnal.info)