NOVE ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA:Suspendovana dva zakona NSRS, narušavanje ustavnog poretka krivično djelo
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

NOVE ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA: Suspendovana dva zakona NSRS, narušavanje ustavnog poretka krivično djelo

Visoki međunarodni predstavnik u BiH je ocijenio da posljednjim odlukama Narodne skupštine RS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog bh. entiteta izvršen udar na ustavni poredak BiH, a samim tim i Dejtonski mirovni sporazum.

Suspendovana dva zakona NSRS, narušavanje ustavnog poretka krivično djelo
Christian Schmidt

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donio je odluku da poništi Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, a poništio je i odluku Narodne skupštine RS o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika.

„Odlučio sam da izmjenim i Krivični zakon BiH, tako da će će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a to će dati osnov Tužilaštvu BiH da procesuira ta krivična djela“, rekao je Šmit, obraćajući se novinarima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Ranije je objavljeno da OHR priprema izmjene Krivičnog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Napad na ustavni poredak ( član 156) Ugrožavanje teritorijalne cjeline (član 157) i Podrivanje vojne i odbrambene moći (član 161).

„Oni koji pokušavaju da ugroze ustavni poredak, moraju biti procesuirani. Ponavljam, sve opcije su na stolu. Imam spektar mogućih djelovanja na osnovu ’bonskih ovlaštenja’, koja mogu koristiti. Nadam se da će se politički akteri urazumiti“, naglasio je Šmit.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH je ocijenio da posljednjim odlukama Narodne skupštine RS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog bh. entiteta izvršen udar na ustavni poredak BiH, a samim tim i Dejtonski mirovni sporazum.

„Entitetske skupštine nemaju ingerencije državnih institucija, uključujući i Ustavni sud BiH, a naš mandat je da osiguramo da se to ne desi više nikada“, naglasio je Šmit.

Visoki predstavnik je upozorio da će zbog djelovanja vladajuće koalicije u RS posljedice snositi građani tog bh. entiteta, ističući da političari iz RS „pokušavaju stvoriti pravni haos“. Šmit je dalje rekao da se može izmijeniti zakon o Ustavnom sudu BiH, ali samo na način definisan Ustavom. Upozorio je, međutim, nije moguće odbaciti odluke tog suda.

„Svi treba da se vrate na sto, razgovaraju i dođu do zajedničkih odluka. Svojim odlukama doprinosim realizaciju jednog od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - osigurati provođenje odluka Ustavnog suda“, konstatovao je Šmit.

Na kraju je poručio da njegove odluke stupaju na snagu odmah, pozvavši međunarodne partnere da razmotre uvođenje sankcija onima koji ruše ustavno-pravni poredak BiH.

Samo par sati prije objavljivanja najnovijih odluka visokog predstavnika u BiH, predsjednik RS Milorad Dodik je iz Bratunca poručio da neće prihvatiti nijednu Šmitovu odluku, koga je nazvao "lažnim visokim predstavnikom". Dodik je naveo i da „neće prihvatiti nikakve kazne".

"Tu smo (u BIH) zato što moramo i jer je tako rekao međunarodni mirovni ugovor. Nismo tu da nas neki Švabo, koji nema legitimitet, maltretira godinama", rekao je Dodik.

I njegovi koalicioni partneri u RS, Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija, ranije danas su saopštili da Šmitove odluke neće biti objavljne u Službenom glasniku RS i da one za ovaj bh. entitet nemaju pravnu snagu. Generalni sekratar SNSD-a Luka Petrović sinoć je, obraćajući se Šmitu direktno, poručio da, „u očekivanju njegovih kvaziodluka, želi odmah da mu poruči da ih niko neće ni čuti ni videti ni pročitati ni uvažiti niti objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske“.

Nakon Šmitovih odluka oglasila se Ambasada SAD-a u BiH, koja je pozdravila korištenje bonskih ovlasti od strane visokog predstavnika

"Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za svoje postupke", naveli su iz Ambasade SAD.

(zurnal.info)