Victor Jara, Miloš Zubac, Milan Korać:Svaki čovjek
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Klub Žurnal

Victor Jara, Miloš Zubac, Milan Korać: Svaki čovjek

Ovim singlom Miloš Zubac i Milan Korać najavljuju i album Novih Odmetnika – kolektiva južnoslovenskih kantautora, pjesnika i muzičara, kojem obojica pripadaju, a koji će biti objavljen 2023. godine povodom pedeset godina od smrti čileanskog umjetnika

Svaki čovjek
victor jara

Miloš Zubac i Milan Korać, novosadski kantautori koji već iza sebe imaju dva zajednička albuma, objavili su pjesmu “Svaki čovek”, posvećenu čileanskom kantautoru, kazališnom redatelju, folkloristu, učitelju i političkom aktivisti – Victoru Jari (1932‒1973).

Singl “Svaki čovek” je Koraćev prepjev jedne od Jarinih najpoznatijih angažiranih pjesama “El derecho de vivir en paz” („Pravo na život u miru”) koju je prije nekoliko godina obradio i Roger Waters. U Koraćevoj i Zubčevoj verziji čuju se i pojedini stihovi Harine pjesme testamenta “Manifesto”, također prepjevane na naš jezik.

Ovim singlom Miloš Zubac i Milan Korać najavljuju i album Novih Odmetnika – kolektiva južnoslovenskih kantautora, pjesnika i muzičara, kojem obojica pripadaju, a koji će biti objavljen 2023. godine povodom pedeset godina od smrti čileanskog umjetnika. Kompletan album bit će posvećen Jarinom životu. Stihove je napisao Mehmed Begić, a Zubac i Korać će učestvovati zajedno s drugim regionalnim kantautorima poput Nine Romić, Nemanje Nešića, Sanela Marića…

Victor Jara koji je bio veliki poštovalac Che Guevare i do kraja lojalan čileanskom predsjedniku Salvadoru Allendeu, uhapšen je tijekom Pinochetovog vojnog puča 11. rujna 1973, a potom mučen i ubijen zbog svojih ljevičarskih uvjerenja na ozloglašenom Stadionu Chile, koji danas nosi upravo njegovo ime. S vremenom je izrastao u jedan od velikih simbola protivljenja zlu u Južnoj Americi i u svijetu, ali na Balkanu se o njemu nedovoljno zna.

(zurnal.info)