Trebinje:Svakoga dana administracija za putovanja potroši 760 maraka

Istražujemo

Svakoga dana administracija za putovanja potroši 760 maraka

Svakoga dana administracija za putovanja potroši 760 maraka

Na svaku marku koja se iz budžeta opštine Trebinje izdvaja za socijalnu zaštitu najugroženijih građana, dolaze 4,4 marke koje odlaze na plate budžetskih korisnika!

Od 24 miliona maraka, koliko iznosi ovogodišnji opštinski budžet, na troškove plata odlazi 6,1 milion maraka, što je 25,5 posto ukupnog budžeta. Istovremeno, za socijalna davanja izdvojeno je 1,3 miliona maraka, što predstavlja 5,7 posto budžeta.

Kada se troškovima plata opštinskih službenika dodaju i materijalni troškovi, za koje je izdvojeno 3,8 miliona maraka ili 16,8 posto budžeta, ukupan trošak administracije penje se na 10 miliona maraka što je 41,6 posto ovogodišnjeg opštinskog budžeta.

Kako je u ovogodišnji opštinski budžet uračunato i zaduženje od 3,5 miliona maraka za kapitalne projekte, “realni” ovogodišnji budžet je oko dvadesetak miliona maraka, što znači da na opštinsku administraciju odlazi gotovo polovica budžeta.

Unutar ukupnih troškova opštinske administracije, za plate zaposlenih u stručnoj službi opštinskog načelnika izdvaja se 347.854 maraka dok rashodi po osnovu “korištenja roba i usluga” koštaju porezne obveznike 225.550 maraka.

Zanimljivo je da ubjedljivo najveću stavku unutar troškova za robe i usluge čine “ostali nepomenuti rashodi” za koje je planirano 164 hiljade maraka, o čijem trošenju praktično odlučuje sam načelnik.

Strankama 40, a penzionerima 25 hiljada maraka

Opštinski činovnici izgleda jako malo vremena provode u svojim kancelarijama jer ukupni troškovi “putovanja i smještaja” u ovogodišnjem budžetu iznose 199 hiljada maraka, što znači da se svakog radnog dana u godini u prosjeku na putovanja potroši oko 760 maraka.

Prilikom usvajanja budžeta opštinski odbornici dodijelili su sebi 286.970 maraka na ime naknada za rad u opštinskom vijeću, dok je političkim strankama, koje imaju svoje članove među odbornicima, iz budžeta u ovoj godini pripalo 40 hiljada maraka.

Kada se dijelio budžetski novac penzioneri očigledno nisu bili pri vrhu liste prioriteta, jer je za subvencije penzionerima iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno tek 25 hiljada maraka.

Kod podjele opštinskog novca odbornici nisu zaboravili medije kao i troškovi za proslave. Tako je za podršku medijima iz opštinskog budžeta izdvojeno 30 hiljada maraka, koliko je izdvojeno i za obilježavanje slave grada.

Za finansiranje trebinjskih vatrogasaca, koji su ovog ljeta imali pune ruke posla, iz opštinskog budžeta je izdvojeno ukupno 832.516 maraka, od čega troškovi plata iznose 629.516 maraka, pa je za nabavku opeme vatrogascima ostalo tek 115 hiljada maraka.

Požari nisu jedina posljedica vrelog ljeta, već i manji urod na poljoprivrednim kulturama, ali planiranih 50 hiljada maraka iz opštinskog budžeta za naknadu šteta u poljoprivredi, teško da će biti dovoljni da pokriju ukupne gubitke trebinjskih poljoprivrednika.

Opštinski odbornici u Trebinju izgleda više vole ribu od divljači. Lovačko društvo tako će iz budžeta ove godine dobiti skromnih dvije hiljade maraka, dok su ribolovci prošli puno bolje jer je za njih planirano šest puta više novca, 12 hiljada maraka.

Ko će vraćati kredite

Među najvećim ovogodšnjim kapitalnim investicijama, koje se finansiraju iz opštinskog budžeta, su izgradnja autobuske stanice, za šta je ove godine izdvojeno 1,4 miliona maraka, dok izdvajanja za izgradnju vodovoda iznose 1,8 miliona maraka, te za kupovinu zemljišta, 900 hiljada maraka. Izgradnja vodovoda kao i otkup zemljišta finansiraju se iz kredita koji će se morati vraćati u narednim godinama, a već sada na otplate ranije uzetih kredita iz budžeta se izdvaja 779 hiljada maraka što čini 3,2 posto ukupnog budžeta.

Raspodjela novca iz opštinskog budžeta u Trebinju ne razlikuje se bitno od ostatka opština u BiH, jer svima je zajedničko da bez obzira na veličinu opštine i budžeta, na opštinsku administraciju sa njenim ukupnim troškovima odlazi lavovski dio budžeta, a za sve ostalo, koliko već ostane.

(zurna.info)