DOSSIER U TUŽILAČKOJ LADICI:Sve dosadašnje istrage protiv Dodika su arhivirane, obustavljene ili samo formalno pokrenute
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DOSSIER U TUŽILAČKOJ LADICI: Sve dosadašnje istrage protiv Dodika su arhivirane, obustavljene ili samo formalno pokrenute

Protiv lidera SNSD-a već godinama se u Tužilaštvu BiH nižu prijave zbog različitih krivičnih djela, ali većina ih je arhivirana ili su istrage obustavljene. Trenutno je aktuelan predmet zbog poteza Republike Srpske koja je po Dodikovom nalogu pokrenula procedure ukidanja nadležnosti države, a navodno ponovo počela i saslušanja u predmetu "Pavlović banka"

Sve dosadašnje istrage protiv Dodika su arhivirane, obustavljene ili samo formalno pokrenute
Milorad Dodik

 

Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, već odavno je svojim porukama i radnjama prešao "crvenu liniju", zbog čega se svaki njegov potez s oprezom i neodobravanjem prati u Evropskoj uniji. Pod američkim sankcijama je još od 2017. zbog korupcijskih aktivnosti i prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH, a one su pooštrene početkom januara ove godine. I u Tužilaštvu BiH se godinama, zbog različitih krivičnih djela, nižu krivične prijave protiv lidera SNSD-a, ali istrage se uglavnom arhiviraju, obustavljaju ili su predmeti formirani samo formalno.

 

Rušenje ustavnog poretka

 

Posljednja istraga u kojoj je Dodik jedan od osumnjičenih otvorena je krajem prošle godine, a nakon što je Narodna skupština Republike Srpske 10. decembra usvojila zaključke kojima se ulazi u proces povlačenja saglasnosti tog entiteta na državne zakone o odbrani i sigurnosti, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, sistemu prikupljanja poreza i carina…

Zaključke je predložila vladajuća većina okupljena oko SNSD-a. Osim Dodika za krivično djelo rušenje ustavnog poretka osumnjičeni su još i predsjednica RS Željka Cvijanović, te entitetski premijer Radomir Višković.

Zbog ovog poteza, pismom je Dodika upozorio i Josip Borell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, a zabrinutost o situaciji u BiH izrazili su i svi ministri vanjskih poslova EU na Vijeću za vanjske poslove održanom 21. februara.

 

Ikona

 

Prisjetimo se i afere međunarodnih razmjera iz decembra 2020. godine. Dodik je 14. decembra te godine, ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu kao lični dar uručio ikonu za koju će se ispostaviti da je još 20-ih godina prošlog vijeka evidentirana kao vlasništvo Ukrajine.

Samo četiri dana nakon toga, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet o aferi “Ikona”. Do sada je poznato da je Dodik saslušan, ali ne i da li je osumnjičeni.

 

 

Pitanje je i odakle ova ikona, na čijoj je poleđini pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. i koja je prema pisanju medija iznijeta iz Luganjska, uopšte u Bosni i Hercegovini. Iz Dodikovog kabineta svojevremeno su saopćili da “ikona nije ukradena i da spada u red porodičnih osveštanih ikona''.

 

Referendum

 

Milorad Dodik je ljubitelj referenduma, pa ih svako malo najavljuje i to uglavnom kada se aktueliziraju priče o njegovoj umiješanosti u koruptivne radnje.

Zbog organiziranja protuustavnog referenduma o 9. januaru kao danu RS, protiv Dodika je 2016. bila otvorena i istraga u Tužilaštvu BiH, ali ja ona godinu kasnije i obustavljena.

Referendum o 9. januaru održan je 25. septembra 2016., iako je Ustavni sud BiH izrekao mjeru njegove zabrane.

 

Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske netrpeljivosti

 

Iz “Udruženja žrtava i svjedoka genocida” iz Sarajeva i “Majke enklave Srebrenice i Žepe” su 2015. podnijeli krivičnu prijavu protiv Dodika, u vrijeme dok je bio predsjednik RS, zbog izjava u kojima je osporavao da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid. Tužilaštvo BiH je tada formiralo predmet zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske netrpeljivosti, ali je istraga 2017. obustavljena.

 

Vila na Dedinju

 

Od 2015. godine, dok je Tužilaštvom BiH rukovodio Goran Salihović, aktivan je predmet „Pavlović banka“, a koji se odnosi na Dodikovu kupovinu vile na Dedinju u Beogradu 2007.

Ovo je jedan u nizu predmeta koje je Salihović samo formalno otvorio. Istraga je nastavljena i u vrijeme Gordane Tadić, no samo da „kupi prašinu u tužilačkim ladicama“. Sve do njene smjene na ovom predmetu gotovo da ništa nije urađeno.

 

 

Nedavno je, navodno, Dodiku upućen poziv za saslušanje.

Dodik je vilu na Dedinju kupio 14. maja 2007. i to za 750.000 eura. U to vrijeme je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita da bi se ispostavilo da je kredit u „Pavlović banci“ podigao tek godinu kasnije. U vrijeme kada je bio premijer Republike Srpske, zahtjev za kredit je ovjerio pečatom Vlade RS.

 

Afera “zlato”

 

Svi dosadašnji glavni tužitelji Tužilaštva BiH uglavnom su formalno otvarali istrage protiv Dodika, a potom ih i obustavljali. U vrijeme mandata sad već smijenjenog Gorana Salihovićeva obustavljena je istraga u predmetu „zlato“, a u okviru koje je Dodik bio prijavljen da je od ruskog biznismena Olega Burlakova primio kilogram zlata mita.

Podsjetimo da je bivši ambasador BiH i nekadašnji šef Predstavništva RS u Moskvi Gordan Milinić svojevremeno izjavio da je on lično ovo vidio. Navodno je Dodik tada kazao da će to zlato pokloniti svom unuku.

 

Izgradnja zgrade Vlade RS

 

Podsjetimo i na slučaj kada je Dodik sa tajkunom Slobodanom Stankovićem bio osumnjičen za organizirani kriminal, a u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade RS u Banjoj Luci.

 

 

Ovaj predmet je bio prvo u Tužilaštvu BiH da bi u junu 2011. tadašnji glavni tužilac Barašin donio naredbu da se predmet prebaci u Specijalno tužilaštvo RS, koje je istragu nekoliko mjeseci kasnije i obustavilo.

Nekadašnji državni ministar sigurnosti Dragan Mektić svojevremeno je prozivao Stankovića da su na njegovoj jahti u Portorožu političari organizovali orgije, pa se zbog bliskosti s ovim tajkunom Dodik jedno vrijeme dovodio i u vezu sa ovom aferom.

Iz Tužilaštva BiH kažu da svakodnevno vrše saslušanja i ispitivanja svjedoka i osumnjičenih u predmetima u kojima oni postupaju, ali da nisu u mogućnosti davati informacije o pojedinačnim pozivima, saslušanjima ili ispitivanjima.

(zurnal.info)