Obilježavanje Dana Republike Srpske:Svečani defile, ogromna zastava i incidenti u povratničkim naseljima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Fokus

Obilježavanje Dana Republike Srpske: Svečani defile, ogromna zastava i incidenti u povratničkim naseljima

Proslava devetog januara, neustavnog dana Republike Srpske, započela je svečanim defileom oko 3000 učesnika a završila Maršom na Drinu u izvedbi policijskog orkestra. Milorad Dodik nije uočio incidente u povratničkim naseljima...

Svečani defile, ogromna zastava i incidenti u povratničkim naseljima
Foto:n1.ba

 

 

I ove godine dan Republike Srpske obilježava se usprkos dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je on proglašen neustavnim, a nakon mišljenja Venecijanske komisije koja je ocijenila da je "diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja". Ustavni sud BiH 2015. i 2019. donio je odluke da je član Zakona o praznicima RS-a, koji govori o 9. januaru kao Danu RS-a, neustavan i protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan Protokolu uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Kao i prethodnih godina, uoči proslave neustavnog dana RS, u nekoliko gradova u RS-u i Brčko distriktu zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema nesrpskom stanovništvu, uglavnom povratnicima.

U Brčko distriktu nakon bakljade, koju je organizirala navijačka grupa “Sindikat”, uništen je, ponovo, grafit posvećen žrtvama genocida u Srebrenici. U Prijedoru veća grupa ljudi na ulicama je pjevala “Generale nek je tvojoj majci hvala” uz skandiranje imena osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

I u Foči slavio se osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić a u njegovu čast razvijene su zastave dok je u Gacku s razglasa puštana pjesma “Ne volim te Alija zato što si balija”.  U Doboju je isto učinila grupa građana vozeći se u koloni vozila kroz grad. U Janji rafalnom pucnjavom već danima se plaše povratnici, uglavnom Bošnjaci. Tri dana prije proslave neustavnog dana RS ispred Atik džamije u Janji ponovo se čula rafalna paljba a vjernike koji su u tom momentu izlazili iz džamije na nacionalnoj osnovi vrijeđala je grupa muškaraca iz kolone vozila koja je prevozila badnjak.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u izjavi za medije je rekao da incidente nije primjetio te da za takvo nešto „treba primjeniti zakonske mjere“. I dok se čeka primjena „zakonskih mjera“ u Republici Srpskoj obilježen je 9. januar neustavni dan RS-a.

Program, povodom dana Republike Srpske, trajat će tri dana 8.,9. i 10. januara a u nedjelju, 9.januara održan je svečani defile na Trgu Krajine u Banja Luci. Svečanom defileu prisustvovali su i dvojica europskih parlamentaraca Thierri Mariani i Herve Juvin koji su došli na poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Uz europarlamentarece neizostavni su bili i gosti iz Srbije. Delegaciju Srbije na proslavi neustavnog dana RS predvodili su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, i ostali ministri u vladi Srbije te direktor Bezbjednosno-obavještajne agencije Srbije (BIA) Branislav Gašić.

 

 

U defileu koji je predvodila Počasna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske učestvovalo je oko 3.000 učesnika. Defile su činili ešaloni MUP-a RS te predstavnici civilnog sektora među kojima su studenti, predstavnici boračkih organizacija, civilne zaštite, lovci, uposlenici Pošte RS, izviđači i sportisti. U Istočnom Sarajevu razvijena je trobojka u čast neustavnog dana RS.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je 9. januar navodeći da je Republika Srpska ostvaranje sna srpskog naroda na ovim prostorima jer srpski narod nema slobode bez države, te da je "Republika Srpska naša država, bez obzira kako to neko gledao ili osporavao.“

Slobode nije bilo za članove grupe Pravde za Davida. Grupu od desetak članova “Pravde za Davida” zaustavila je policija na barikadama na prilazu Trgu Krajine ne dozvolivši im da prođu.

Foto:gerila.info

-Ubili ste mi dijete. Vi ćete mi zabraniti da hodam kroz moj grad. “Pravda za Davida” će stajati na strani pravde za Davida, a oni svi drugi tamo koji su na strani ubice. A vi glasajte za njih, rekao je Davor Dragičević.

Protestovalo se i u Sarajevu ispred Ambasade Srbije. Proteste je organizovala inicijativa "Buđenje građana" jer "zbog aktuelnog rukovodstva Srbije strepe hoće li se rat i nasilje ponoviti". Podsjetili su i na  na obilježavanje neustavnog Dana RS pitajući “da li je odlazak na proslavu neustavnog dana entiteta RS poštovanje suvereniteta BiH”.

Foto:fena.ba

Zbog trenutne situacije u Bosni i Hercegovini bh. građani iz dijaspore, okupljeni oko nevladine organizacije „Platforme za BiH”, organizuju masovne proteste u najmanje 35 gradova širom svijeta. Najmasovniji protesti najavljeni su za sutra u Briselu.

Kao i prethodnih godina obilježavanje neustavnog dana RS-a prošlo je bez rekacija iz Tužilaštva BiH, reagovala je Ambasada SAD-a na medijski upit kolega sa Radia Slobodne Evrope navodeći da je obilježavanje dana Republike Srpske 9. januara neustavno, a odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obvezujuće te su pozvali sve političke lidere da postupe u skladu s odlukama suda.

U međuvremenu, svečani defile na Trgu Krajine u Banja Luci simbolično je završen Maršom na Drinu u izvedbi policijskog orkestra MUP-a RS.

(zurnal.info)