:SVJETSKI MEDIJI O NEMIRIMA U EGIPTU: Zaraza će nas progutati
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Svijet

SVJETSKI MEDIJI O NEMIRIMA U EGIPTU: Zaraza će nas progutati

SVJETSKI MEDIJI O NEMIRIMA U EGIPTU: Zaraza će nas progutati
The New York Times: Pripreme za opsadu

Uprkos jačim naporima vlade da slomi demonstracije, desetine hiljada Egipćana pohrlile su u petak put središnjeg kairskog Tahrir trga, noseći u korpama hranu i vodu i pripremajući se za dugu opsadu kojom bi doprinijeli svrgavanju predsjednika Hosnija Mubaraka – piše, u petak, izvještač The New York Times-a iz Kaira. U tekstu Anthonya Shadida navodi se kako je Komitet za zaštitu novinara primio 100 prijava o nasrtajima na pripadnike ove profesije, dok Al Jazeera prenosi kako su vladine pristalice upale u hotel Hilton u Kairu u potrazi za novinarima te napali dvoje njihovih izvještača. Grčki novinar izboden je šrafcigerom a mnogi su tučeni i maltretirani. Predsjednik Mubarak je za TV-postaju ABC izjavio kako je nestrpljiv da ostupi ali bi Egipat, u tom slučaju, potonuo u haos.

Der Spiegel International: Mubarakovi provokatori

Izvještač njemačkog Der Spiegel International-a iz Kaira, Matthias Gebauer, navodi kako protivnici režima vide eskalaciju nasilja kao kalkulisani potez egipatskog predsjednika, koji organiziranom mobilizacijom svojih pristalica – od kojih su, tvrdi opozicija, neki iskusni provokatori – nastoji namjerno izazvati krvave scene uličnih borbi koje cjelodnevno prenose svjetski mediji.

The Independent: Pad Bastille

Svijet posmatra pad Bastille u non-stop televizijskom prenosu, dok ostarjeli razbojnik pokušava da batinama i suzavcem kupi dovoljno vremena kako bi iz zemlje prokrijumčario nekih 25 milijardi dolara opljačkanog novca i za nasljednika postavio osobu blisku vlastitim interesima – piše Johann Hari, komentator britanskog The Independenta u tekstu pod naslovom Svi smo pomogli potčinjavanju Egipćana, kako to promijeniti? Komentator dodaje kako bi rijetko koji Britanac prebio siromaha kako bi dobio jeftiniju naftu, ali naše vlade to stalno rade. – Egipatski narod, od kojeg polovina preživljava s manje od dva dolara na dan, izgleda odlučan spriječiti pljačku i ne želi čekati do septembra kako bi vidio odlazak diktatora ogrezlog u krv i lošu farbu za kosu, piše Hari.

Le Monde Diplomatique: Preispitivanje temelja civilizacije

U engleskom izdanju Le Monde Diplomatique-a politički znanstvenik Nafeez Mosaddeq Ahmed pita se hoće li događaji u Tunisu i Egpitu proizvesti domino – efekat diljem arapskog svijeta:

Erupcija socijalnih i političkih nemira uslijedila je nakon produbljivanja ekonomskih potresa širom regiona, koje je izazvala inflacija nastala eksplozijom cijena goriva i hrane. Od sredine januara, čak i prije nego je Ben-Ali pobjegao iz Tunisa, pobune su izbijale u Alžiru, Maroku, Jemenu i Jordanu. Glavne boljke? Divljanje broja nezaposlenih, preskupa hrana, izuzetno siromaštvo, manjak osnovnih usluga i politička represija... Rješenje za Tunis, Egipat, region Bliskog istoka i šire ne leži isključivo u težnji ka demokracijom. Nadu može donijeti samo suštinsko preispitivanje temelja današnje civilizacije. Ne iskoristimo li prilike za temeljne strukturalne promjene, koje nam pružaju ove krize,ovakva “zaraza“ će nas sviju progutati.

(zurnal.info)