REAGOVANJA:Tendere od stare uprave nemamo obavezu realizovati u potpunom iznosu

Istražujemo

REAGOVANJA: Tendere od stare uprave nemamo obavezu realizovati u potpunom iznosu

Nova Uprava sarajevskog vodovoda pisala je Žurnalu, reagiranje prenosimo u cijelosti

Tendere od stare uprave nemamo obavezu realizovati u potpunom iznosu
FOTO: rtvvogošća.ba

Na vašem portalu je objavljen tekst Nova uprava, stare navike: zet Bakira Izetbegovića ponovo dobio milionske poslove od sarajevskog VIK-a“, u kojem je izneseno niz netačnih i neargumentiranih podataka.

Već sam naslov je vrlo tendenciozan i očito mu je svrha da privuče pažnju vaših čitalaca, time što će proizvesti „još jednu aferu“. Očigledno imate namjeru staviti u fokus i negativan kontekst ovo preduzeće.

Prvenstveno želimo istaći, da je nova Uprava u punom kapacitetu usmjerena na poboljšanje stanja vodosnabdijevanja i da se ulažu maksimalni napori da se uspostavi uredno i kontinuirano snabdijevanje vodom, ali uz poštivanje svih važećih zakonskih propisa.

Javne nabavke, koje su u funkciji obezbjeđenja potrebnih materijala za popravke i rekonstrukciju poprilično dotrajale vodovodne mreže, te popravku ili zamjenu dotrajale opreme, se provode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u BiH i u potpunosti transparentno, uz objave na portalima javnih nabavki, kako je to regulisano propisima iz ove oblasti.

Vezano za vaše netačne navode, posebno ističemo sljedeće:

Nije tačan podatak da je za tri mjeseca firma „Bihexo“ dobila tendere u vrijednosti od dva miliona maraka.

Naime, tačno je da su provedena dva postupka javne nabavke i to:

1.“Postupak za nabavku opreme za mjerenje i detekciju kvarova“ u kojem su učestvovala dva ponuđača: „Bihexo“ d.o.o. Sarajevo, čija je visina ponude iznosila 598.910,00 KM i „VmS group“ d.o.o. Sarajevo, čija je visina ponude iznosila 597.805,00 KM.

U sistemu E- aukcije, ponuđač „VmS group“ d.o.o. Sarajevo nije snizio početnu ponuđenu vrijednost ponude, a ponuđač „Bihexo“ d.o.o. Sarajevo je početnu cijenu snizio, te je konačna vrijednost njegove ponude iznosila 597.207,20 KM i kao takav je izabran za najpovoljnijeg ponuđača. U ovom postupku nije uložena žalba od strane drugog učesnika postupka.

2. „Postupak za nabavku vodovodnih armatura za mrežu“ u kojem su učestvovala dva ponuđača: „Bihexo“ d.o.o. Sarajevo, čija je visina ponude iznosila 703.765,00 KM i “Vodoskok“ d.o.o. Tomislavgrad, čija je visina ponude iznosila 942.055,44 KM.

Ponuđač “Vodoskok“ d.o.o. Tomislavgrad, nije ispunio tehničke uslove zahtjevane tenderskom dokumentacijom, pa je ponuda ovog ponuđača ocijenjena kao neprihvatljiva i nije razmatrana u daljem postupku javne nabavke.

Ponuđač „Bihexo“ d.o.o. Sarajevo je ispunio sve zahtjevane uslove iz tenderske dokumentacije, te je izabran za ovu nabavku.

Iako ponuda ponuđača “Vodoskok“ d.o.o. Tomislavgrad, nije razmatrana jer je neprihvatljiva zbog neispunjavanja zahtijevanih uslova, moramo istaći razliku u ponuđenim cijenama, gdje je ponuda ponuđača “Vodoskok“ d.o.o. Tomislavgrad bila skuplja za 238.290,44 KM u odnosu na visinu ponude odabranog ponuđača.

Da je izbor izvršen u skladu sa procedurama utvrđenim propisima o javnim nabavkama u BiH, potvrdio je i Odbor za reviziju.

Iz svega naprijed navedenog, proizilazi da ukupna vrijednost zaključenih ugovora nije dva miliona nego cca. 1.300.000 KM.

Odgovor Redakcije: Žurnal nije ni tvrdio da Bihexo dobio dva miliona maraka od nove uprave VIK-a već da je ukupni iznos, zajedno sa ugovorima stare uprave iznosi dva miliona maraka.

Međutim, bitno je istaći da su sa najpovoljnijim ponuđačem zaključeni okvirni sporazumi, gdje ugovorni organ procjenjuje svoje potrebe za određenim materijalima za duži vremenski period a realizaciju okvirnih sporazuma vrši zaključivanjem jednog ili više pojedinačnih ugovora u zavisnosti od svojih realnih potreba. To znači, da ugovorni organ nema obavezu realizacije cjelokupnog iznosa zaključenih okvirnih sporazuma.

Nije tačno da je u prva dva dana mjeseca januara nova Uprava potpisala ugovore u vrijednosti od 670.000,00 KM, za poslove koje je „Bihexo“ d.o.o. Sarajevo dobio od stare Uprave.

U mandatu nove Uprave su potpisani ugovori /vezani za postupke koje je provela stara uprava/, u ukupnoj vrijednosti od 220.355,00 KM.

Naime, u mjesecu januaru je potpisan samo jedan ugovor u visini od 3.355,00 KM.

Odgovor Redakcije: Svi okvirni sporazumi  tj. ugovori koji su potpisani za 2018. godinu a čiju zbirnu vrijednost je  Žurnal naveo u tekstu na portalu javnih nabavki objavljeni su 29. i 30.1. 2018. godine te prije toga nisu bili dostupni javnosti. 

U tekstu je, također navedeno, da je u toku postupak nabavke vodovodnih daktilnih cijevi, započet u septembru prošle godine a da još nije objavljen izbor najpovoljnijeg ponuđač.

Ovaj postupak je poništen još u fazi preuzimanja tenderske dokumentacije od strane potencijalnih ponuđača, tako da nisu ni dostavljene ponude, što znači, da nije moguće izvršiti izbor najpovoljnijeg ponuđača. Novi postupak za nabavku ovog materijala još uvijek nije pokrenut.

Odgovor Redakcije: Prije objavljivanja teksta Žurnal je kontaktirao VIK gdje nam je rečeno da direktorica Muzur odgovara samo na upite upućene mailom. Žurnal je poslao upit direktorici sa vrlo jednostavnim pitanjem- zašto nije objavljen najpovoljniji ponuđač za ovaj tender, iz VIK-a odgovor do danas nismo dobili a obavještenje o poništenju navedenog tendera nismo pronašli ni na zvaničnoj stranici VIK-a. Nakon objave teksta Žurnalu je dostavljena dokumentacije koja dokazuje da je samo jedan dobavljač mogao ispuniti zahtjeve iz tenderske dokumentacije, a na šta je Žurnal upozorio u tekstu. Upravo je zbog toga tender i poništen od strane URŽ jer je VIK prekršio Zakon o javnim nabavkama.

(zurnal.info)