Izbori 2014.:TENDEROVO UPOZORENJE BIRAČIMA: Ovo su političari koji su glasali za korupciju!

Arhiva

TENDEROVO UPOZORENJE BIRAČIMA: Ovo su političari koji su glasali za korupciju!

Udruženje građana Tender objavljuje spisak poslanika i delegata u državnom Parlamentu koji su glasali za novi Zakon o javnim nabavkama. Time su, smatraju u Tenderu, glasali za povećanje korupcije

TENDEROVO UPOZORENJE BIRAČIMA: Ovo su političari koji su glasali za korupciju!

Udruženje građana Tender iz Banje Luke objavilo je spisak poslanika i delegata Parlamenta Bosne i Hercegovine koji su glasali za novi Zakon o javnim nabavkama koji po procjenama Tendera povećava korupciju i pozvalo sve stanovnike BiH koji će izaći na izbore da glasaju za “stručne, sposobne i nadasve moralne pojedince, koji su se u dosadašnjem radu potvrdili kao odlučni borci za istinsku brigu o sve siromašnijim građanima i nisu se bogatili pljačkajući javna sredstva, uspostavljanjem koruptivnih sprega sa tajkunima i kriminalcima, praktikujući zapošljavanje isključivo rođaka, kumova, prijatelja i partijskih kadrova, zloupotrebljavajući javni interes zbog ličnih ambicija i materijalne koristi.”

Ovo udruženje iz godine u godinu upozorava na neregularnosti u javnim nabavkama.

“UG Tender u okviru provedenih dvogodišnjih aktivnosti, vezanih za donošenje novog Zakona o javnim nabavkama, obavezao se da će pred izbore informisati građane, koji su delegati u Parlamentu BiH, bez valjanih razloga, usvojili nažalost najkoruptivniji dokument ne samo na prostoru Evrope, kojim je stvorena osnova za moguću legalnu godišnju pljačku javnih sredstava u javnim nabavkama znatno veću od milijardu KM”, piše u svom saopštenju Tender i dodaju kako su prije glasanja poslanika oni podržali antikoruptivna rješenja Tendera zasnovanim na pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije i regiona ali su prilikom glasanja pokazali drugačiji stav.

Tender napominje da bi se smanjenjem korupcije u javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini moglo uštedjeti i do 800 miliona maraka godišnje.

“Nažalost većina delegata u konačnici nije stala iza podrobno obrazloženih argumentovanih činjenica usvajajući krajnje neprimjeren i ekonomski izuzetno štetan Zakon, koji apsolutno u strateškom smislu ne može obezbijediti više nego potrebnu prevenciju, edukaciju i sankcionisanje učesnika, kao što su to novodonesenim ZJN-ovima obezbijedile susjedne i druge zemlje”, navodi u svom saopštenju Tender u čijem je prilogu spisak poslanika i delegata koji su glasali za novi Zakon o javnim nabavkama a time, smatraju u Tenderu, i za korupciju.

Tender napominje da se nivo korupcije u javnim nabavkama povećava svake godine u posljednjih pet godina a da su za to odgovorne stranke koje su u ovom periodu bile na vlasti. Zbog toga su pozvali birače na odgovornost na izborima.

“Dragi birači, svaki, a ovi izbori su izuzetno velika prilika da se na osnovu sagledavanja kvaliteta života vas i vaše porodice u protekle četiri godine, krajnje odgovorno odredite za koga ćete glasati i kome dati povjerenje da štiti Vaše interese i stvara bolje uslove življenja u narednom izbornom periodu. Vaš izbor nikako ne bi smjeli biti oni pojedinci koji su do sada gledali samo vlastite interese bogateći se isključivo na vaš račun, pa nek nam se posreći!”, navode u saopštenju iz Tendera.

(zurnal.info)

 


 

Tabela I

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine na sjednici održanoj 13.03.2014. o predloženom novom koruptivnom ZJN-u glasali su:

 

Tabela II

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine na sjednici održanoj 29.04.2014. o predloženom novom koruptivnom ZJN-u glasali su: