Nevažeće diplome FPN-a:TEUFIK HADŽIAHMETOVIĆ: Tužit ću Ministarstvo obrazovanja i ministra Marjanovića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

TEUFIK HADŽIAHMETOVIĆ: Tužit ću Ministarstvo obrazovanja i ministra Marjanovića

Ministar sada očigledno pokušava da ne talasa, da izbjegne odgovornost, čime indirektno podržava kriminal. U ovom trenutku svi pate od amnezije - kaže Hadžiahmetović za Žurnal

TEUFIK HADŽIAHMETOVIĆ: Tužit ću Ministarstvo obrazovanja i ministra Marjanovića
FOTO: buka

Teufik Hadžiahmetović, bivši student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, javnosti poznat po tužbi protiv FPN-a i presude u kojoj je njegova diploma proglašena nevažećom, namjerava pokrenuti pitanje odgovornosti i kantonalnog Ministarstva obrazovanja na čelu sa ministrom Damirom Marjanovićem. Kaže kako je u posljednje vrijeme bezuspješno pokušavao doći do ministra Marjanovića kako bi ga upozorio na nastavak nezakonitosti:

- Zbog toga mislim da ću biti prinuđen da podnesem krivičnu prijavu protiv ministra i resornog ministarstva – pokušava da amnestira kriminal i kupi vrijeme dok je u vakuumu u periodu nakon davanja neopozive ostavke – kaže Hažiahmetović za Žurnal:

- Ministar sada očigledno pokušava da ne talasa, da izbjegne odgovornost, čime indirektno podržava kriminal. U ovom trenutku svi pate od amnezije.

Podsjetimo kako je Općinski sud u Sarajevu donio presudu kako je ugovor o magistarskom studiju 4+1 iz 2010. godine koji se odvijao na FPN-u u Sarajevu “ništavan” (termin upotrijebljen u samoj presudi) te kako organizator studija Fakultet političkih nauka u Sarajevu tužiteljima, a bilo ih je dvoje, treba vratiti novac uložen u magisterij. FPN nije tražio saglasnost Vlade KS-a za organizaciju studija 4+1 a cijena školarine od 5.500 KM nije bila određena po važećim normama i propisima u KS, navedeno je u presudi.
Na ovu presudu FPN je uložio žalbu, koja još uvijek nije dobila svoj epilog.

Nema odgovornih

U Ministarstvu obrazovanja još ovog proljeća zatražili su od FPN-a da dostavi informaciju o slučaju tražeći da se jasno imenuju odgovorni. Ali Upravni odbor FPN-a nije u svojim dospisima jasno precizirao tko je odgovoran za nastalu situaciju:
- Jasno smo zatražili od FPN-a da poduzme sve mjere u cilju zaštite studentskih prava i digniteta fakulteta i očekujemo da to i ispune – rekao je tada ministar Marjanović.

Ministarstvo je tada sačinilo informaciju i proslijedilo je Vladi Kantona Sarajevo, koja je i usvaja u julu. Presuda je donesena još u aprilu a FPN je tada dostavio informaciju navodeći samo hronologiju dešavanja u vezi sa spornim postdiplomskim studijem, bez da je imenovao odgovorne i bez da je predložio mjere s ciljem izlaska iz krize.

Nikakva odgovornosti do sada nije pokrenuta, a nadležni kažu kako čekaju pravosnažnost presude:

- Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će sačekati donošenje presude od strane Kantonalnog suda u Sarajevu. Nakon što Kantonalni sud u Sarajevu donese presudu po žalbi, Ministarstvo će preduzeti sve potrebne korake kako bi subjekti na koje se presuda odnosi postupili po istoj – kaže Sifet Kukuruz, pomoćnik ministra Damira Marjanovića.

Navodi kako je Ministarstvo iskazalo puno razumijevanje za situaciju u kojoj se studenti upisani na pomenuti posdiplmoski studij trenutno nalaze, a sve sa ciljem njihove blagovremene informisanosti o aktivnostima koje u predmetnom slučaju preduzima Ministarstvo.

- Ministarstvo je od Fakulteta tražilo da kontinuirano, sve do okončanja konkretnog spora, blagovremeno i na cjelovit, objektivan način, informiše studente o fazama u kojima se nalazi postupak rješavanja pitanja zakonitosti magistrskog studija 4+1 – dodaje Kukuruz.

Dok presuda ne postane pravosnažna, najveći broj studenata svoja zvanja stečena po “spornom” programu koriste bez problema. Ipak, kako kaže jedan od naših sagovornika, dešava se da određene institucije ne priznaju diplome koje su trenutno predmet sudskog spora a stečene na FPN-u, o čemu će Žurnal pisati u jednom od narednih tekstova.

(zurnal.info)