Oglašivači ne žele da vidite ovaj film :The Greatest Movie Ever Sold
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

The Greatest Movie Ever Sold

Ovo je njegov treći dokumentarac u kojem se punom brzinom zabije u “metu” svog filma. Na taj način Spurlock može gledaocu prikazati svaki ugao priče, ogoljen do srži

The Greatest Movie Ever Sold

the_greatest_movie_ever_sold_01

Zašto gledati: Prenaglašene reklame najpoznatijih svjetskih kompanija u današnjim blokbusterima zaista znaju nervirati, ponekad toliko da pokvare dojam i solidnog filma. Morgan Spurlock u svom novom filmu spreman je “prodati” se do kraja da nam pokaže do koje mjere su oglašivači spremni ići. Ovo je njegov treći dokumentarac u kojem se punom brzinom zabije u “metu” svog filma. Na taj način Spurlock može gledaocu prikazati svaki ugao priče, ogoljen do srži. Nakon gledanja filma postat će sasvim jasno da je u Hollywoodu gotovo nemoguće napraviti visokobudžetni film bez prodavanja duše đavolu, u ovom slučaju velikim oglašivačima.

O čemu se radi: Nakon što se u svom prvom velikom dokumentarcu Super Size Me obračunao sa McDonald'som i bukvalno jedva izvukao živu glavu iz toga, Spurlock je želio vidjeti kako napraviti film kada ste na strani velikih igrača. Odlučio je prodati sve: od imena filma pa do odobrenja oglašivača prije nego što film pusti u kina. Nije se opirao željama sponzora i bez pogovora je ispunjavao sve njihove megalomanske želje. Čini se da je jedino tako mogao prikazati srž filmskog marketinga. U tome je bio toliko dobar da mu niti jedan oglašivač nije odobrio prikazivanje filma.

Obrati pažnju: Spurlock izgleda prilično zdravo nakon što je trajno uništio svoje zdravlje jedući McDonald'sovu hranu mjesec dana snimajući svoj prvi dokumentarni film. U boljoj je, filmaškoj, formi nego u ranijim filmovima pa lako prikazuje i najskrivenije tajne filmskog marketinga. Zar je zaista moguće da se za pravljenje trominutnog filmskog trailera koriste najnaprednija medicinska dostignuća?

Premotati: Neki od sastanaka ubačenih u film možda su se mogli i preskočiti ali je dobro da te scene ne traju duže od pet minuta pa ih je bolje odgledati nego se mučiti premotavanjem.

Ponoviti: Reklame od 30 sekundi u filmu mogle bi se uvrstiti u program “gutača reklama”.

Ekipa: Peter Berg, Noam Chomsky, Quentin Tarantino, Donald Trump...

Režiser: Morgan Spurlock

Scenarij: Morgan Spurlock, Jeremy Chilnick

Producenti: Morgan Spurlock, Jeremy Chilnick, Abbie Hurewitz, Keith Calder, Jessica Wu

Trajanje: 90 minuta

(zurnal.info)