Doprinos SDA privredi:Ti meni posao, ja tebi plaketu

Istražujemo

Doprinos SDA privredi: Ti meni posao, ja tebi plaketu

Suprug predsjedavajuće Skupštine Aide Obuće dobio poslove od Fonda za zaštitu okoliša u kojem je Adnan Efendić član UO. Nedugo zatim, predsjedavajuća Obuća Adnanu Efendiću dodjeljuje Plaketu Kantona

Ti meni posao, ja tebi plaketu

Vrijeme: 8 mjesec 2018. godine. Mjesto: Goražde. Javno priznanje Plaketa Kantona dodjeljuje se Adnanu Efendiću za doprinos razvoju privrede, nauke, obrazovanja i društvenih djelatnosti na poručju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. 

Na koji je zapravo način kadar SDA Adnan Efendić doprinio razvoju prije svega privrede, najbolje zna potpisnica odluke o dodjeli priznanja Skupštine BPK predsjedavajuća Aida Obuća (SDA). Informacije o Efendićevom doprinosu mogla je dobiti od svog muža Nermina Obuće koji je zajedno sa Arminom Herendom vlasnik Turističke agencije Obner d.o.o Goražde koje se između ostalog bavi i splavarenjem na Drini. 

U 2018. godini za rekreativno zabavni park od Federalnog ministarstva okoliša i turizma firma dobija više od 35 hiljada maraka


Međutim, zanimljivija je jedna druga stvar. Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH na svojoj sjednici u sedmom mjesecu ove godine donio je odluku kojom se Udruženju za zaštitu i promociju splavarenja na rijeci Drini Goražde pod nazivom „Drins“, za projekat „Jačanje svijesti mladih o zaštiti okoliša kroz aktivnosti na zaštiti Ustikoljanske ade na rijeci Drini“ dodjeljuje 46 hiljada maraka


 

Prema službenim podacima na čelu ovog udruženja je Armin Herenda, kolega suvlasnik Nermina Obuće iz firme Obner, koji je suprug Predsjedavajuće skupštine BPK Aide Obuće. 


S druge strane, prema službenim podacima član upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša je, pogađate, Adnan Efendić kojem je stranačka kolegica Aida dodijelila plaketu za „doprinos privredi Kantona“.  

Pojednostavljeno, suprug predsjedavajuće Skupštine Aide Obuće dobio je poslove od Fonda za zaštitu okoliša u kojem je Adnan Efendić član Upravnog odbora. Mjesec dana kasnije, predsjedavajuća Obuća Adnanu Efendiću dodjeljuje Plaketu Kantona. 

Inače, Adnan Efendić je kao šef kantonalne kadrovske komisije SDA, sam sebe imenovao za direktora Kantonalnog stambenog Fonda Sarajevo, a dok je bio sekretar Federalnog ministarstva prostornog uređenja, imenovan je za člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša. Kada je prešao na direktorsku funkciju zamrznuo je status državnog službenika u ministarstvu, ali na funkciju u nadzornom i upravnom odboru nije dao ostavku, iako je to po zakonu morao. 

(zurnal.info)