Analiza političke scene u RS (9):Tihić je odveo svoje kadrove iz RS i ostavio SDA na političkoj margini

Istražujemo

Tihić je odveo svoje kadrove iz RS i ostavio SDA na političkoj margini

Tihić je odveo svoje kadrove iz RS i ostavio SDA na političkoj margini

Stranka demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Socijaldemokratska partija BiH do unazad nekoliko godina bile su veoma značajan faktor na političkoj sceni Republike Srpske. Nerijetko su imale i ključnu ulogu u uspostavljanju izvršne i zakonodavne vlasti, a njihovi kadrovi, posebno SDA i SBiH, bili su zastupljeni na ministarskim i visokim skupštinskim pozicijama u ovom entitetu.

PAD REJTINGA

Međutim, u nekoliko posljednjih godina ta slika se potpuno promijenila i te partije nisu ni blizu uticaja i značaja koje su imale više od decenije. Pad političkog rejtinga pomenutih partija počinje nakon opštih izbora 2006. godine, da bi se gotovo potpuno izgubio nakon onih održanih 2010. godine.

Mnogo je razloga za to, a ključni je svakako smanjivanje biračkog tijela ovih stranaka u RS. Drugi važan razlog jeste samostalan nastup stranaka čija je centrala u Sarajevu, što je proizvelo daljnje usitnjavanje biračkog tijela, a u isti red sa pomenutim činjenicama može se staviti i (neizrečena) odluka da se politika ovih stranaka, koja se tiče RS, isključivo kreira u Sarajevu, što ranije nije bio slučaj.

U postratnom periodu, visoki funkcioneri SDA i SBiH, koji su politički nastupali u RS, imali su autohtonu i gotovo nezavisnu poziciju u odnosu na centralu. Stvari se temeljno mijenjaju kada Sulejman Tihić odlazi iz RS i preuzima kompletnu SDA, da bi za sobom povukao kadrove kao što su Sadik Ahmetović, Adil Osmanović..., koji su u ovom entitetu ostvarili vrlo zapažene nastupe.

Uz sve to, gubitak pozicije potpredsjednika RS, koju je SDA zauzimala godinama (pobijedio ih je 2010. kandidat SDP BiH Enes Suljkanović) dodatno je oslabila političku poziciju ove partije. U isto vrijeme, prestao je svaki uticaj SBiH na politička dešavanja u RS, a njihov godinama najistureniji predstavnik Muharem Murselović gotovo da je i zaboravljen, premda je dugo vremena bio jedan od najagilnijih narodnih poslanika.

Sadašnja garnitura SDA u RS malo šta čini na političkom planu, gotovo da su neprimjetni i potpuno bez bilo kakve inicijative. Sve je prepušteno centrali u Sarajevu, kojoj, očito je, djelovanje u RS nije među prioritetima.

SMIRAJ NA MARGINI

Sve ovo nameće utisak da se SDA “pomirila” sa marginalizacijom na političkoj sceni ovog entiteta, te da ništa ni ne namjeravaju preduzeti da se stanje promijeni. Mnogo gora situacija je sa SBiH koja u RS, de fakto, više i ne postoji.

Osvajanje pozicije potpredsjednika RS na opštim izborima ukazivalo je da će SDP BiH pojačati angažman u ovom entitetu. Međutim, ništa od toga, a Enes Suljkanović, potpredsjednik RS, potpuno je minorna politička figura, što nije bio slučaj sa njegovim prethodnikom na toj funkciji. Suljkanovića gotovo da i nema u javnosti, a i ako se ukaže, onda je to u rodnom Doboju. SDP BiH ne djeluje ni na terenu, a infrastruktura im je gotovo nikakva.

Agilnost jedino pokazuje poslanik SDP BiH u NSRS Slobodan Popović, što nije posljedica nikakve snažne stranačke platforme, već isključivo njegove želje i volje da pokaže da stranka, čiji je jedan od osnivača, nije potpuno nestala sa ovih prostora. Ali, jedna lasta ne čini proljeće, pa se tako ni Popovićev puni angažman nikako ne može gledati kao smisleno djelovanje SDP BiH.

Nakon svega, zaključak je samo jedan: stranke čije je sjedište u Sarajevu, svoje djelovanje u RS gotovo da su zaledile, bez namjere da to stanje promijene, a nadolazeći izbori samo će dodatno verifikovati to stanje.

Ramiz Salkić, visoki funkcioner SDA i poslanik u NSRS

NISMO NA MARGINI, SAMO NAS NEMA U MEDIJIMA

Razgovarao: Vladimir Kovačević

ustavni-sudrs-funkcionira-na-neustavan-nacinŽurnal: Djelovanje SDA u RS u velikoj mjeri je opalo u odnosu na ranije godine, te se i ne primjećuje. Zbog čega je to tako i da li je to posljedica nebrige stranačkog rukovodstva za ovaj dio BiH?

Salkić: Djelovanje Stranke demokratske akcije i njenih kadrova nije umanjeno u Republici Srpskoj, kako tvrdite u svome pitanju, već je težište interesovanja javnosti prebačeno na druge aktivnosti. Umanjene su aktivnosti na intenzivnom procesu povratka prognanih u RS u čemu je SDA prednjačila sve ove godine, pa javnost ispoljava manji interes za ostale aktivnosti koje se vode poput stvaranja uslova za održivi povratak, rješavanje pitanja kojima se stvaraju preduslovi za realizaciju projekata koji će imati svoj trajni karakter, rješavanje ekonomskih pitanja i problema, u čemu kadrovi SDA učestvuju kao i svih prethodnih godina, a što nisu medijski eksponirani procesi.

Nije prestao interes stranačkog rukovodstva za probleme u RS, što mogu pokazati i intenzivne aktivnosti na razgovorima o izborima u Srebrenici, aktivnostima koje SDA inicira u organima F BiH i države BiH na traženju rješenja koja podržavaju proces povratka i mnoga druga pitanja. Takav Vaš utisak se stiče zbog činjenice da SDA nema svoje kadrove na funkcijama u institucijama RS na kojima su bili u prethodnom sazivu, ali takav je bio izbor glasača na proteklim opštim izborima, što je osjetno promijenilo odnos vlasti prema procesima na kojima je SDA insistirala u ranijem periodu, a koji su danas usporeni.

Koliko je na umanjen obim djelovanja SDA uticala činjenica da potpredsjednik RS nije iz vaše stranke, kao što je to ranije bio slučaj, te da stranka nije u vlasti?

Naravno da na takav zaključak navode činjenice da glasači nisu dali podršku kandidatu SDA za funkciju potpredsjednika i dobro je da javnost i mediji prepoznaju specifičnu težinu ove političke pozicije, kao i to da se primijeti nedostatak kadrova SDA, koji u ovom mandatu nisu u koliciji na vlasti u RS. To samo može značiti da je dosadašnji rad SDA u RS bio prepoznatljiv i da su kadrovi iz naše stranke na poziciji potpredsjednika RS i ministri u Vladi RS, ostavili traga na političkoj sceni, uprkos optužbama koje o dosadašnjem radu naših kadrova u RS, ali i cijeloj BiH iznose pretendenti za biračko tijelo SDA.

Koliko je odlazak kadrova stranke, čije je mjesto prebivališta u RS, poput Sulejmana Tihića, Adila Osmanovića, Sadika Ahmetovića i drugih na službu u Sarajevo uticalo da SDA izgubi na prepoznatljivosti i kvalitetu djelovanja?

Kadrovi Stranke demokratske akcije iz RS osjećaju državu Bosnu i Hercegovinu svojom na svakom pedlju njene teritorije. Zbog toga ne treba da Vas čudi angažman kadrova iz RS u institucijama F BiH ili BiH.

Sa druge strane, moje je lično mišljenje kako provođenje politika kojima se jača cjelovita Bosna i Hercegovina na teritoriji RS, daleko više postižu efekta u institucijama BiH i kako se na tom nivou trebaju aktivirati političari koji poznaju politike i metode njihove primjene koji su bili aktivni u institucijama RS. Lakše prepoznaju probleme i efikasnije se s njima nose, a time lakše doprinose učvršćivanju pozicija države BiH na cijeloj njenoj teritoriji, što je jasna politika SDA svih ovih godina. To se posebno može vidjeti u novom pristupu i djelovanju federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica od kako je na čelu ministar Adil Osmanović. Vrlo brzo bi trebali na terenu biti vidljivi pozitivni rezultati tog novog pristupa rješavanju problema održivog povratka. Predsjednik Tihić takođe kontinuirano brine se i zanima za rješavanje problema povratnika u RS kao i drugi prestavnici SDA sa ovih prostora bez obzira na njihove trenutne pozicije.

Da li SDA planira zajednički nastup i liste u RS sa ostalim strankama čije je sjedište u Sarajevu, a među kojima je i SDP?

Stranačko rukovodstvo i njeni organi će u narednom periodu intenzivno raditi na donošenju odluka o tome kako će se pristupiti izbornom procesu koji će se provesti 7. oktobra ove godine. Postoji niz prijedloga i sugestija sa terena i svaki će se pomno analizirati i prema njemu će se odrediti nadležni organi SDA. Naš je cilj da se na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine pokrenu mehanizmi koji će da izvuku zemlju iz krize, osnaže privredu, olabave pritiske na budžet svakog stanovnika i usmjeriti nas prema evroatlanskim integracijama. U cilju ispunjavanja takvih ciljeva, otvoreni smo i za razgovore o zajedničkim listama i kandidatima. Konačni zaključci će se donositi nakon pomne analize svakog prijedloga.

Ako bude došlo do zajedničkih listi da li ćete koalirati i sa Radončićevom SBB BiH?

Mislim da odgovor na ovo Vaše pitanje možete naći u mom odgovoru na prethodno pitanje.

Kakav rezultat očekujete na sljedećim lokalnim izborima i može li se dogoditi da SDA u ovom dijelu RS dodatno izgubi na težini, mjerenoj brojem odborničkih mjesta?

Na početku ovog našeg razgovora postavili ste zanimljivo pitanje o tome kako se u RS osjeća manje aktivnosti kadrova SDA. Razlog tome je djelimično i u činjenici da su glasači izabrali na prošlim izborima kandidate drugih stranaka. Stranka demokratske akcije je u kontinuitetu prisutna u političkim procesima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini i zbog toga nas mnogi kritikuju, a drugi hvale.

Međutim, ne može se zaobići istina o sveukupnim pozitivnim efektima politika koje provodi SDA svih ovih dvadeset godina u BiH. Građani osjećaju negativne posljedice u provođenju procesa, posebno u RS, kada glasači daju podršku drugim političkim opcijama koje se deklarišu kao probosanske. Osjećaju to i danas u RS.

Na temelju tih iskustava očekujem da će birači na predstojećim izborima upravo podržati kandidate SDA i da ovoga puta neće načiniti grešku. Mi očekujemo da će SDA u najmanju ruku ostvariti izborni rezultat na nivou onog iz 2008. godine, a u nekim opštinama očekujemo i znatno bolje izborne rezultate.

(zurnal.info)