Sebija ne odustaje:TIHO GAŠENJE OPĆE BOLNICE: Iskusni ljekari prelaze u Klinički centar!

Istražujemo

TIHO GAŠENJE OPĆE BOLNICE: Iskusni ljekari prelaze u Klinički centar!

Iako je javnost umirena izjavama da ukidanja bolnice nema, na sceni je nova metoda: odlascima jednog po jednog ljekara biće upitan daljnji rad pojedinih odjela

TIHO GAŠENJE OPĆE BOLNICE: Iskusni ljekari prelaze u Klinički centar!
FOTO: zurnal.info

Reakcije javnosti nakon saznanja da sarajevska Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ treba biti pripojena Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, polučile su demantije nadležnih i uvjeravanja da rasprava o reformi zadravstva, koja bi eventualno uključila i takvu ideju, tek predstoji. No, sudeći prema onome što se sada u pozadini dešava, ta namjera, plasirana od Sebije Izetbegović u danima kada je direktorsku poziciju u Općoj bolnici zamijenila onom u Univerzitetskom kliničkom centru, još je itekako aktuelna. Razlika je u metodama da se ista realizuje.

U planu koji predviđa neupadljivo, ali sistematsko oduzimanje iskusnog kadra iz Opće bolnice, onaj liječnički je logično prvi na udaru. Nekoliko ljekara iz Opće bolnice potvrdili su nam da sve ukazuje da slijede upravo takva dešavanja, odnosno da je nekoliko ljekara pred skorim prelaskom na KCUS.

Kao prvi primjer navode ginekologa dr Nedžada Nakaša, koji uskoro prelazi upravo u Klinički centar. Možda to i ne bi bio razlog za uzbunu, ali znajući da sa Odjela za ginekologiju i akušerstvo uskoro u penziju odlazi dr. Mirsad Puzić, svaki naredni odlazak specijaliste može značiti reduciranje aktivnosti ovog odjela. To znači manje pacijenata, manje novca, a u konačnici ukoliko se taj trend nastavi, ukidanje odjela značiće i po inerciji ukidanje, odnosno biće opravdanje za pripajanje Opće bolnice KCUS-u.

Očekivano negiranje

Žurnal je kontaktirao i upravu Opće bolnice, kako bi se o navodima odlaska ljekara izjasnio i direktor dr. Sead Bašić.  Nije mogao potvrditi da dr. Nedžad Nakaš prelazi u UKC Sarajevo, ali nije ni negirao takav slijed.

Dr. Nedžad Nakaš je trenutno uposlenik Opće bolnice,“ glasio je odgovor na pitanje da li dr. Nakaš prelazi u KCUS.

Izvori Žurnala kažu da je to samo zato jer dr. Nakaš mora ispoštovati otkazni rok, a nakon toga odlazi put KCUS-a. Direktor Bašić negirao je mogućnost da je u toku prelazak još nekoliko ljekara na KCUS ili druge medicinske ustanove.

Na upit da li može biti ugrožen rad Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i da li će se eventualnim odlaskom još nekog ljekara – specijaliste morati reducirati aktivnosti tog odjeljenja, ponovo tek kratak odgovor : „Sve službe u Općoj bolnici funkcioniraju normalno.“

Ljekari iz Opće bolnice sa kojima je Žurnal razgovarao, uz poštovanje njihove anonimnosti kažu da je dodatni problem to što se u ovom trenutku ljekari teško odlučuju na prihvate posao u Općoj bolnici upravo zbog njenog neizvjesnog budućeg statusa. Ni njima nije jasno na koji način će se odvijati transferi na KCUS, jer za sada nije bilo konkursa za prijem u ovu ustanovu.

Uporedo sa strahom za opstanak Opće bolnice, izražavaju zabrinutost i sa dešavanjima u KCUS-u, jer ni tamo nema plana obnove kadra, koji je po njima devastiran, baš kao i onaj profesorski u ovoj oblasti. Oni svjedoče i da se unatoč njegovim dobrim namjerama, direktoru Opće bolnice nije lako nositi sa svakodnevnim pritiscima koji dolaze od bivše direktorice, a sadašnje KCUS-a Sebije Izetbegović.

Priča o statusu i budućnosti Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ po svemu sudeći ulazi u novu fazu sa istom starom namjerom: pripojiti je KCUS-u po svaku cijenu.  

(zurnal.info)