Kako Uprava za geodetske i imovinsko- pravne poslove RS kupuje kancelarije:Tihomir Gligorić krije koliko miliona je dao Gavrilu Bobaru

Istražujemo

Tihomir Gligorić krije koliko miliona je dao Gavrilu Bobaru

Tihomir Gligorić krije koliko miliona je dao Gavrilu Bobaru

 

Tri puta su narodni poslanici u parlamentu Republike Srpske postavljali isto pitanje - po kojoj cijeni je Republička uprava za geodetske i imovinsko- pravne poslove kupila nešto manje od 650 kvadrata prostora za područnu jedinicu u Zvorniku. Tri puta poslanici nisu dobili odgovor.

DOSLJEDNO ČUVANJE TAJNI

Uprava, sa direktorom Tihomirom Gligorićem na čelu, prostorije za područnu jedinicu Zvornik kupila je od A.D. „Drina trans“, odnosno Bobar grupe koja je privatizovala ovo zvorničko autoprevozničko preduzeće. Prema nezvaničnim podacima do kojih je došao Žurnal, Uprava je Bobar grupi isplatila nekoliko miliona maraka, pri čemu se barata sa cifrom od pet miliona maraka.

Tačnu cifru kriju, a uz sve to se krši i poslovnik Narodne skupštine RS, tako što se ne daje odgovor na poslaničko pitanje. Posljednji u nizu zahtjeva za dostavljanjem informacije 16. oktobra uputio je poslanik SDS-a iz Zvornika Konstantin Vasić.

Oni ne odgovaraju. Kažu samo da imam pravo da se žalim, ali ne žele da odgovore na pitanje. To je, očigledno, neka tajna, rekao je Vasić za Žurnal.

Tajnovitost u radu i poslovanju Republičke Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove nije novina. Scenario oko kupovine prostorija u Zvorniku kao da je precrtan iz prijedorskog slučaja, koji je također bio obavijen velom tajne sve dok Glavna služba za reviziju nije razotkrila cijeli slučaj. Prema nalazima revizije, Uprava je 2010. godine na prostorije u Prijedoru potrošila šest miliona maraka. I u prijedorskom, kao i u zvorničkom slučaju, prostorije je kupio čovjek vrlo blizak aktuelnoj republičkoj vlasti.

O bliskosti Bobar grupe sa vrhom vladajućeg SNSD-a suvišno je i govoriti. Vlasnik „Bobar grupe“, Gavrilo Bobar, narodni je poslanik SNSD-a i semberski vladar iz sjenke. Za svoj doprinos izbornom rezultatu SNSD-a u Semberiji na opštim izborima prije dvije godine, Bobar je nagrađen budžetskim parama za dokapitalizaciju „Bobar banke“. Investiciono-razvojna banka RS (IRB) je Bobar banci ubrizgala šest miliona maraka vrijednu finansijsku injekciju. Cijeli posao IRB-a tada je verifikovala Komisija za hartije od vrijednosti iako su analitičari upozoravali da od dokapitalizacije Bobar banke IRB, odnosno budžet Republike Srpske, neće imati nikakve koristi. Upravo zbog toga nisu angažovane ni konsultantske kuće koje je trebalo da procjene isplativost dokapitalizacije.

REGULARNA PRODAJA

Na lokalnim izborima SNSD i Bobar nisu uspjeli osvojiti vlast u Bijeljini, ali poslovne veze ovog moćnika sa entitetskim institucijama nisu prekinute.

Radi se o instituciji u kojoj ne postoji nikakva odgovornost. Mrtvo-hladno se kupuju poslovni prostori zahvaljujući političkim vezama, koje su toliko uočljive da je prosto nevjerovatno koliki je stepen bahatosti režima koji to dozvoljava. Ne mogu da vjerujem da se u jednoj, uslovno rečeno, uređenoj državi to može događati, ali očigledno da može, rekao je za Žurnal poslanik Demokratske aprije u parlamentui RS Dragan Čavić.

U sjedištu Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Banjaluci nismo mogli saznati koliko je tačno para isplaćeno „Bobar grupi“. Prodajnu cijenu svojih prostorija odbili su da saopšte i u zvorničkom „Drina transu“. Direktor Ljubiša Stjepanović prvo je tražio vremena da pronađe ugovor o prodaji, jer se ne sjeća detalja, a zatim se čudio na postavljenom pitanju, jer je, kako kaže, prodaja bila regularna i zasnovana na raspisanom tenderu.

Samo je cijena i dalje tajna, makar do naredne revizije poslovanja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Pod uslovom da se Glavna služba za reviziju, nakon odlaska Boška Čeke sa mjesta glavnog revizora, tim pitanjem uopšte bude bavila.

(zurnal.info)