KAD POTKOVANI NAMJESTI FUNKCIJU (Audio):Tonski snimak otkriva Tegeltijinu namještaljku!

Istražujemo

KAD POTKOVANI NAMJESTI FUNKCIJU (Audio): Tonski snimak otkriva Tegeltijinu namještaljku!

Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH, unaprijed zna šta će se desiti dva dana kasnije. Tako 16. jula Nedeljku Tabakoviću, sudiji Osnovnog suda Brčko, odgovara da je 18. jula VSTS odlučivao po njegovim primjedbama. VSTS nije razmatrao primjedbe, Jadranko Grčević imenovan za predsjednika suda.

Tonski snimak otkriva Tegeltijinu namještaljku!

“Pripremili smo odgovor i dostavili ga na potpis i…”, rekao je Jasmin Čalija, zamjenik šefa Odjeljenja za imenovanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 18. jula.

“Ja sam htio, prije nego što potpišem, da Vijeće upoznam sa odgovorom. Dijelim mišljenje navedeno u odgovoru”, ubacio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS.

Kako dijeli mišljenje, tako i svojevoljno odlučuje. Jadranko Grčević pozvan je na intervju za imenovanje na mjesto predsjednika Osnovnog suda u Brčkom, kao jedini koji je ispunio uslove.

Sve ovo jasno se čuje u tonskom snimku skandalozne sjednice VSTS koji je u posjedu Žurnala. A skandalozna je jer Tegeltija naštimao funkciju, ali nije kadar da vodi računa o datumima. Skandalozna je jer je Tegeltija još jednom privatizovao pravosuđe i funkciju namijenio sebi podobnom kandidatu.

Naime, dva dana ranije, 16. jula, bez odluke članova VSTS, on potpisan odgovor šalje Nedeljku Tabakoviću, sudiji istog suda koji je bio jedan od tri prijavljena kandidata koji se žalio na Grčevićevu kandidaturu. VSTS, dokazuje tonski snimak, nije odlučivao o Tabakovićevim prigovorima na konkursnu proceduru, koje je uputio prije imenovanja Grčevića na mjesto predsjednika.

 

A prigovori su bili jasni – sudiji Tabakoviću bodovanje rada nije provedeno u skladu sa Poslovnikom VSTS, a, osim toga, Grčević ne bi čak ni smio da učestvuje na konkursu za imenovanje, s obzirom na to da mu je u istom sudu zaposlena i supruga.

VIDOVITI TEGELTIJA

U odgovoru od 16. jula koji potpisuje Tegeltija stoji:

“VSTS BiH je na sjednici održanoj 18. jula razmatrao predmetni prigovor kojom prilikom je utvrdio sljedeće…”

Tegeltija, dakle, u stilu vidovite Zorke, dva dana ranije zna šta će biti dva dana kasnije.

Vijeće njegovih duhova utvrdilo je da su Grčevići u sudu zaposleni prije stupanja na snagu Zakona o VSTS-u, koji utvrđuje da bračni drugovi ne smiju da budu zaposleni u istom sudu, ali da se ovo ne odnosi na one koji su tu bili zaposleni u momentu stupanja na snagu ovog zakona.

 

Apsurda li, Grčevićeva supruga tada je bila samo supruga u najavi. Po Tegeltijinom odgovoru i tumačenju, tek buduća.

Grčević je u prijavnom obrascu čak i naveo da mu je u sudu zaposlena supruga, ali, eto novog tumačenja jasne odredbe, istakao da ona nije nosilac pravosudne funkcije, što je Tegeltija prihvatio kao ispravno. Dodao je da je Grčević u brčanskom Osnovnom sudu još od 2002. godine te da je u tehničkom mandatu obavljao funkciju predsjednika.

 

I u odgovoru sa spornim datumom i na sjednici VSTS Tegeltija baca dimne bombe i krajnje sugestivno ponavlja da “ovdje nije riječ o novom zapošljavanju, jer je Grčević ionako sudija ovog suda”.

Tabaković, sudeći prema Tegeltijinim pisarima, nije dobro rastumačio čak ni sistem bodovanja. Po Tabakoviću, a na osnovu formula po kojima su se dosad ocjene zbrajale, imao je bodove u rasponu 86-93 koliko iznosi minimun da bude pozvan na intervju.

Tegeltija tvrdi da Tabaković ima tek 80,9 bodova. Što se njega tiče, situacija je kristalna – poziva Grčevića na intervju i on postaje predsjednik suda.

Tabaković, međutim, nije odustao te je članovima VSTS poslao dokaze za svoje tvrdnje.

TABAKOVIĆ TRAŽIO GRČEVIĆEVO RAZRJEŠENJE, TEGELTIJA IGNORISAO

Nakon donošenja odluke o imenovanju Grčevića od VSTS-a je zatražio da poništi istu.

“Kao pravni osnov poništavanje odluke naveo sam odredbu člana 44. Stav 2. Zakona o VSTS-u kojom je propisano da VSTS može poništiti odluku o imenovanju ako nakon donošenja odluke o imenovanju, a prije nego što imenovani sudija ili tužilac preuzme dužnost, dobije podatke koji bi, da su bili poznati u vrijeme imenovanja, predstavljali razlog da VSTS ne donese odluku o imenovanju. VSTS može, ako to smatra neophodnim, odgoditi datum preuzimanja dužnosti sudije ili tužioca na koga se odnose navedeni podaci, kako bi te podatke mogao na odgovarajući način provjeriti”, kaže Tabaković za Žurnal.


Izvori Žurnala pak navode da je na sjednici VSTS koja je uslijedila 5. septembra advokat i član VSTS Amila-Mimica Kunosić zatražila kao tačku dnevnog reda preispitivanje ove odluke, ali je Tegeltija odbio da raspravlja o tome.

Kunosićeva, međutim, nije odgovarala na pozive Žurnala.

Zbog krajnje sporne situacije Tabaković je pismo poslao i Goranu Neziroviću, članu VSTS BiH, a kao posljednji korak članovima VSTS poslao je pismo u kojem je taksativno pobrojao prigovore na nezakonit izbor Grčevića.

“Odgovorno tvrdim da Komisija za imenovanje, predvođena Čalijom, pod patronatom Tegeltije, nije tačno i pravilno bodovala rezultate mog rada. Isti ne posjeduju elementarno znanje koje materijalno pravo treba primjeniti, a kamoli koju odredbu da primjene”, zaključio je Tabaković.

Još jedno imenovanje na mjesto predsjednika nekog osnovnog suda u BiH ovim je postalo sporno i u najmanju ruku sramota vrhovnog pravosudnog tijela. I ovog puta kumovao joj je, ko drugi do “potkovani” Milan Tegeltija.

Jadranko Grčević, jedan od tri kandidata za predsjednika Osnovnog suda u Brčkom, tako je glatko prošao procedure i nastavio da sjedi u fotelji.

Tabaković sada traži i očekuje da pravosuđe bar jednom bude pravično i da pravda bar jednom bude zadovoljena.

Međutim, Tegeltijinu vjeru u korupciju i kriminal nije uzdrmala ni afera “potkivanje”. A kako je u toku “rušenje VSTS, što mu je potvrđeno iz više međunarodnih krugova” i kako traju “neviđeni pritisci” na korumpirano mu pravosuđe trenutno nema ni vremena da se temeljnije bavi imenovanjima po sudovima. Radije će pisati kolumne!

(zurnal.info)