Amerika nakon Osame:Traži se anononimni heroj, jakih ramena i ravnog stomaka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Svijet

Traži se anononimni heroj, jakih ramena i ravnog stomaka

Traži se anononimni heroj, jakih ramena i ravnog stomaka

Geronimo EKIA, saopćio je putem video-linka Leon Panetta, direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA), predsjedniku Baracku Obami i njegovim savjetnicima, okupljenim u Bijeloj kući. Geronimo Enemy Killed in Action ili Geronimo – neprijatelj ubijen u akciji. Mislio je, ispostavit će se, na Osamu Bin Ladena, vođu terorističke organizacije Al Kaida i najtraženijeg svjetskog bjegunca.

Isto ime, Geronimo, nosio je svojedobno hrabri poglavica indijanskog plemena Apači, čuven po borbi protiv američkih doseljenika i Meksikanaca. Stoga je kodno ime Osame bin Ladena probudilo gorčinu kod mnogih Amerikanaca indijanskog porijekla, piše The Washington Post.

- Slavio sam što je dolijao, osjećao sam se kao dio Amerike. I onda ova Geronimo EKIA rečenica. Samo sam rekao: Zašto nas podbadaju? Robert E. Lee (južnjački general u Američkom građanskom ratu, prim.prev) je pobio više Amerikanaca od Geronima, Hitler je bio utjelovljenje zla ali kodno ime za Bin Ladena je Geronimo? - čudi se Tom Holm, bivši marinac, pripadnik plemena Čiroki i umirovljeni profesor Univerziteta u Arizoni.

Susan Shown Hajro, predsjednica Morning Star Institute-a, organizacije za zaštitu prava Amerikanaca indijanskog porijekla, za isti dnevnik objašnjava:

- Eto koliko je pojam indijanskog neprijatelja ukorijenjen u kolektivnu svijest Amerike. Vojnici i danas neprijateljski teritorij nazivaju indijanskom zemljom.

Skupina visokog testosterona

Dok se ponegdje vode rasprave u vezi sa kodnim imenom ubijenog teroriste, mediji nastoje izraditi profil osobe koja ga je smaknula - neimenovanog američkog marinca, pripadnika elitne postrojbe za specijalne operacije Navy SEALs. Tako su tri bivša pripadnika SEALs-a, Eric Greitens, Richard Marcinko i Stew Smith objasnili za The Washington Post da je anonimni novi američki heroj najvjerojatnije u dobi između 26 i 33 godine, “dovoljno star da je pregurao izuzetno zahtjevne dodatne treninge neophodne za pridruživanje elitnoj protu-terorističkoj jedinici a dovoljno mlad da izdrži fizičku surovost posla”. Zna se da je muškarac, pošto žene ne mogu biti pripadnice ove postrojbe a nagađa se da je bijelac, premda SEALs nastoje u svoje redove primiti više pripadnika manjina.

Richard Marchinko pretpostavlja da je riječ o muškarcu “jakih ramena, dugih ruku i ravnog stomaka”.

Stručnjaci smatraju da će identitet ovog marinca ostati u tajnosti. Neimenovani će, ipak, uživati poštovanje i divljenje kolega:

- Ovo je kao da istovremeno osvajaš Super Bowl i dobijaš Oscara. Taj momak želi odobravanje, ali samo od strane kolega – objašnjava Marchinko.

Alden Mills, koji je bio pripadnik SEALs-a od 1991. do 1998. svoje bivše kolege naziva “skupinom s povišenim testosteronom” te ističe da su njihovi slogani “Neuspjeh ne dolazi u obzir” i “Bol je slabost koja napušta tijelo”.

Happy NoSama Day

Nakon vijesti o ubistvu Osame Bin Ladena, prepravljena je i on-line verzija Protuterorističkog kalendara za 2011. godinu. Preko fotografije državnog neprijatelja broj jedan stavljen je pečat s natpisom Ubijen a njegov status je iz bjegunac prepravljen u preminuo. Ovaj kalendar štampa Državni centar za borbu protiv terorizma (National Counterterrorism Center) u tiražu od oko svega 40.000 primjeraka a dijeli se besplatno ljudima iz branše. Bin Ladena je na mjestu neprijatelja br.1 naslijedio njegov zamjenik Ayman al-Zawahiri. Premda nas kalendar podsjeća da je glava Osame bin Ladena bila ucijenjena na 25 miliona dolara, analitičari smatraju da je malo vjerovatno kako će novac biti dodijeljen, nakon što je Jay Carney, portparol Bijele kuće, izjavio da su “informacije stigle iz više izvora”. Konačnu odluku o eventualnoj isplati višemilionske nagrade donijet će, ipak, američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton. U isto vrijeme, ulični prodavci u Washingtonu ostvaruju brzu zaradu prodajući, po cijeni od 10 američkih dolara, majice s natpisom Javni neprijatelj broj jedan je mrtav, prenosi The Washington Post. Putem interneta mogu se naručiti majice s natpisom Trebao nam je Obama da se sredi Osama (It Took Obama To Get Osama), kao najrazličitije šolje (npr. s natpisom Happy NoSama Day) , naljepnice, privjesci za ključeve, pa čak i popularni američki kolači, cupcakes, s jednostavnom porukom, Adios Bin Laden.

(zurnal.info)