Širi se val nezadovoljstva:TREĆI DAN PROTESTA: Izlazak na ulice najavili građani Banje Luke, Sarajeva, Jajca, Tuzle...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

TREĆI DAN PROTESTA: Izlazak na ulice najavili građani Banje Luke, Sarajeva, Jajca, Tuzle...

Nakon dvodnevnih protesta u više gradova u BiH koji su počeli u Tuzli okupljanja građana najavljena su i za danas. Novi protesti su najavljeni u Tuzli, Sarajevu, Jajcu, Kaknju, Banjoj Luci, Zenici....

TREĆI DAN PROTESTA: Izlazak na ulice najavili građani Banje Luke, Sarajeva, Jajca, Tuzle...
FOTO: tuzlalive.ba
Osnivač neformalne Facebook grupe ''UDAR" i jedan od inicijatora protesta u Tuzli Aldin Širanović izjavio je za Al Jazeeru, nakon puštanja iz pritvorske jedinice MUP-a Tuzlanskog kantona, kako su ga policajci zlostavljali.
- Kad su me uhapsili tukli su me palicama po leđima, čizmama u glavu. Sva raspoloživa sredstva specijalne policije iskorištena su na meni - rekao je Širanović u telefonskoj izjavi.
Ponovio je svoju poruku Tuzlacima i svim građanima BiH, pozivajući ih na demokratsku borbu.
-Ne podržavam nasilje, paljevine, krađe i ostalo, ali podržavam svaki vid demokratske borbe kroz izlazak što više naroda na ulicu i zahtijevanje prava od vladajućih struktura - poručio je Širanović.

Sastanak u Vladi Federacije
U vezi sa posljednjim dešavanjima premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sinoć je u sjedištu Vlade u Sarajevu održao hitan sastanak s najodgovornijim ljudima Vlade Federacije BiH, tri kantona u Federaciji - Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog, na kojem je razmatrana sigurnosna situacija.
Federalni premijer Nermin Nikšić je u izjavi datoj nakon sastanka izrazio žaljenje zbog činjenice da je jedan policajac tokom nereda zadobio ozbiljne povrede, kao i zbog svih drugih povrijeđenih građana i službenih osoba, uz očekivanje da će se brzo oporaviti.
- Želimo naglasiti da pravimo jasnu razliku između obespravljenih radnika, koji u svojim zahtjevima imaju zajednički imenitelj i ističu potrebu uvezivanja radnog staža, zdravstvenog osiguranja i odgovornost onih koji su njihove firme doveli na prosijački štap i huligana koji ovakvu situaciju koriste za izazivanje anarhije, razbojništvo, pljačku, te stvaranje haotičnog stanja - kazao je Nikšić.
Istovremeno, pozvao je sve građane da putem dijaloga i snagom argumenata u institucijama sistema razgovaraju o svim problemima koji su evidentni, naglašavajući da se uništavanjem imovine i sukobima neće doći do riješenja.
Nepodijeljeno je mišljenje svih sudionika sastanka da svako ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva i proteste, ali da isto tako, bez obzira koliko su zahtjevi opravdani, niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti građana i njihove imovine.
Sudionici sastanka su, prema Nikšićevim riječima, zaključili i usaglasili se da je policija dužna u svom radu primjenjivati najviše standarde zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno štititi sigurnost građana i njihove imovine u skladu sa zakonom.
- Očekujemo da nadležne policijske i tužilačke strukture utvrde činjenično stanje u vezi sa protestima kao i policijskim odgovorom na te proteste i pokrenu odgovarajuće postupke utvrđivanja odgovornosti za nasilničko ponašanje, narušavanje javog reda i mira, napad na službena lica kao i za, eventualnu, primjenu prekomjerne sile i nezakonito ponašanje policije - upozorio je Nikšić.

Zeljković:  Ovo je anarhija

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković fokusirao se na posljedice spomenutih dešavanja, posebno na segment uzroka i radnji koje su dovele do nemilih događaja koje državu vode u potpunu anarhiju, a o čemu će nadležne sigurnosne agencije sačiniti cjelovitu analizu.

U osvrtu na situaciju u Kantonu Sarajevo, Zeljković je kazao kako je situacija koja je trebala biti izraz podrške i solidarnosti prerasla u atak na imovinu i ugrožavanje ljudskih života, navodeći da je neophodno jasno razgraničiti opravdane zahtjeve od onoga što predstavlja anarhiju i huliganstvo.

Direktor FUP-a Dragan Lukač je ocijenio da je sigurnosna situacija u Federaciji posljednjim dešavanjima u dobroj mjeri narušena, naglašavajući da je došlo do veoma ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, prije svega, na području Tuzle.

Kazao je da je policija u određenim slučajevima bila prinuđena upotrijebiti sredstva prinude s obzirom na to da je i sama bila napadnuta, te konstatirao da se složeno društveno stanje ne može mijenjati nasilnim putem.

Sindikat PPDIVUT: Radnike je na ulicu natjerala glad

Za to vrijeme, Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH pozvao je sve vlade u Bosni i Hercegovini da zasjedaju bez prekida i da traže izlaz iz teške situacije.

- Valjda je davno bilo jasno da tolika količina korupcije i kriminaliteta ništa drugo za rezultat nije mogla imati nego ovoliko obespravljenih i poniženih radnika i građana, koje je bukvalno glad natjerala da traže izlaze na način primjeren takvoj stiuaciji. Dosadašnja iskustva Sindikata PPDIVUT BiH godinama potvrđuju nemoć zvaničnih politika da se počnemo ozbiljnije baviti pitanjima i problemima radnika i građana, što je dovelo do ogromnog siromaštva,do sada nezabilježenog u novijoj historiji BiH - navodi se u saopćenju Sindikata PPDIVUT BiH.

Iz MUP-a TK pozivaju roditelje da utiču na svoju djecu da izbjegavaju mjesta na kojima se okupljaju demonstranti i da ne podliježu pritiscima, kako ne bi došlo do povređivanja i neželjenih posljedica.

Kako se navodi u saopćenju, službenici policije, koji su tokom cijelog prekjučerašnjeg i jučerašnjeg dana kamenovani i verbalno vrijeđani od grupe demonstranata u svom djelovanju su iskazali visok stepen tolerancije i profesionalizma. Tom prilikom obavljajući svoju dužnost 47 policajaca je zadobilo povrede, od kojih je jedan zbog ozbiljnosti povreda zadržan na Univerzitetsko - kliničkom centru Tuzla, dok su ostali zadobili povrede o čijem se stepenu ljekari nisu izjasnili i lakše povrede.

Nažalost i 13 građana zadobilo je povrede koje su okarakterisane kao lakše, saopćeno je iz Press službe MUP-a TK.

Iako pristižu kritike na rad i djelovanje policije, bitno je istaći da je policija na napade odgovorila kontrolisanom i upotrebom minimalne sile, nakon što su se iscrpile sve druge mogućnosti, a i sami policajci se našli u životnoj opasnosti, navode iz MUP-a TK.

- Apeliramo i molimo građane da se suzdrže od uništavanja javne i privatne imovine, a da sve probleme koji su akumulirani kroz duži vremenski period rješavamo u dijalogu kroz institucije sistema - poručili su iz MUP-a TK.
(Fena/zurnal.info)