Medijski vatromet oko eksploziva u dvorani Borik:Tresla se Banja Luka, rodio se Božidar

Istražujemo

Tresla se Banja Luka, rodio se Božidar

Tresla se Banja Luka, rodio se Božidar

Dugogodišnji radnik u sportskoj dvorani Borik, 61-godišnji Božidar - Bole Stanišljević, priznao je policiji da je sakrio eksploziv i naoružanje u tzv. novinarskoj loži, pronađeno dan prije održavanja svečane akademije povodom obilježavanja Dana Republike Srpske. Prema nezvaničnim informacijama, Stanišljević je uskladištio naoružanje u sportskoj hali kako bi ga kasnije preprodao. Kada je vidio da je vrag odnio šalu i shvatio u šta se cijela situacija izrodila, odlučio je da se preda policiji.

ŠOKIRANA” JAVNOST

Stanišljevićevom prodajom tako je okončana misterija ko je i zašto unio razorno naoružanje u sportsku dvoranu Borik, u kojoj je 9. januara bio cjelokupan politički vrh RS i Srbije. Policija je eksploziv i oružje pronašla dan prije proslave prilikom protivdiverzionog pregleda, koji je uobičajan kada su u pitanju ovakve manifestacije.

"S obzirom na količinu i vrstu pronađenog naoružanja, da je upotrebljeno, moglo je da ozbiljno ugrozi učesnike i goste svečane akademije povodom 20. godišnjice RS", saopšteno je 10. januara ujutro iz MUP RS.

Odličan šlagvort da u banjalučkim medijima krene prava histerija. Javni RTV servis RS, čiji je profesionalizam obrnuto proporcionalan svim novinarskim standardima, objavio je kako je (tek probuđena) javnost „šokirana“ cijelim slučajem, dok su metodom gledanja u fildžan utvrdili da je u pozadini svega namjera izvođenja „terorističkog napada“, pri čemu su mete trebali da budu Milorad Dodik i Boris Tadić.

U vijestima RT RS-a ukazano je kako na svečanoj akademiji u Boriku „nije bilo bošnjačkih zvaničnika i stranih diplomata“, što je u podtekstu imalo višeznačne, opasne, poruke – od toga da su mogli da znaju da je Borik pun eksploziva, do optužbi da su i sami umješani u planiranje „terorističkog napada“. RT RS-ovim spin majstorima, u prizivanju najcrnjih scenarija, u pomoć su priskočili bivši bezbjednjaci, „eksperti“ za terorizam i ini analitičari, ubacujući u priču vehabije, radikalni islam i bijelu Al Kaidu, svjesno sijući međunacionalnu netrpeljivost, strah i mržnju i podgrijavajući međuetničke podjele, koje su poslednjih mjeseci dovedene do tačke ključanja.

Medijsko spinovanje donekle je obuzdala izjava direktora policije RS Gojka Vasića, koji je jedini od entitetskih policijskih zvaničnika rekao da se do okončanja istrage ne može govoriti o tome da li je pronađeno naoružanje bilo namijenjeno za teroristički napad ili ne.

„Naoružanje nije otkriveno na osnovu nekih operativnih saznanja i informacija. Naoružanje je pronađeno prilikom protivdiverzionog pregleda, a mi kroz operativnu obradu treba da vidimo da li je to oružje trebalo da bude upotrebljeno za teroristički napad ili ne“, rekao je Vasić.

MEDIJSKI BOMBAŠI

Iskačući iz sveopšte pomame koja je vladala u režimskim medijima, Vasić je poručio kako do okončanja istrage ništa ne treba prejudicirati.

„Dok se istraga ne završi o tome ne možemo govoriti. Treba da utvrdimo ko je i kako unio naoružanje. S obzirom na to koliko je taj objekat bio otvoren i da je postojalo puno načina da se naoružanje unese, jer objekat fizički nije obezbeđen adekvatno i nema video nadzor, ništa ne treba da prejudiciramo“, kazao je Vasić.

Epilog cijelog slučaja- tresli se teroristi, rodio se Bole. Božidar Stanišljević svakako će (i treba) odgovarati zato što je u javnu ustanovu nanio eksploziva i naoružanja kojim je mogao raznijeti pola Banjaluke. Mnogo veći problem od Boleta su „medijski bombaši” sa javnih rtv servisa, koji, iz dana u dan, prizivaju prolijevanje krivi i šire strah i mržnju, bez obzira na pogubne posljedice koje, djelujući na taj način, mogu izazvati.

(zurnal.info)