Fantomski pacijenti u Vrazovoj:Tri dana čekanja za slikanje zuba!

Istražujemo

Tri dana čekanja za slikanje zuba!

Tri dana čekanja za slikanje zuba!

Čekaonica Odjeljenja za radiologiju u Domu zdravlja Vrazova je sablasno prazna. Stiže gospodin u poznim godinama i sa zdravstvenom knjižicom i hrpom uputnica u ruci, strpljivo stoji pred prijavnicom. Došao je zakazati termin za ultrazvuk prostate, mokraćnih kanala, bubrega... Poslije petnaestak minuta (ne, nije vrijeme pauze), pojavljuje se mrzovoljna sestra. Zakazuje mu pregled za februar 2012. godine!?

BOLJE JE DA BOLI

- Ali, gospođo, umrijet ću do februara!, vapi penzioner Avdo Honđo. Nakon molbi i ubjeđivanja, ipak dobija termin za “svega” dvadesetak dana.

cekaonica1_copyVidno je zadovoljan rezultatima "pregovora" sa medicinskom sestrom. Zna da bi ultrazvuk urološkog trakta kod privatnika mogao uraditi i danas a ne za dvadeset dana ali bi, isto tako, od penzije morao odvojiti bar 50 KM. Pacijent odlazi iz čekaonice. U kojoj i dalje nema ama baš nikoga! A taj detalj nije nimalo nebitan u ovoj priči. Jer i ako ste došli uraditi najednostavniji rentgenski snimak, recimo zuba, čekat ćete najmanje "dva do tri dana, izuzev ako niste pod bolovima” a i to samo ako snimate pojedinačne zube. Pojasnila nam je to detaljno medicinska sestra na Odjeljenju za radiologiju.

Po snimak kompletne vilice, takozvani “meridijan”, moraćete se, pak, zaputiti u Dom zdravlja Omer Maslić.

U Vrazovoj se aparat pokvario, čeka se dio a "kad će stići - ne zna se".

Bili smo i u Domu zdravlja "Omer Maslić". U čekaonici su desetine pacijenata i pojedinačno slikanje zuba ipak se ne mora zakazivati!

U čemu je poenta? Zašto onda u Vrazovoj čekamo, a čekaonica zjapi prazna, u što smo se i sami uvjerili. Pitali smo to i portparola JU Dom zdravlja, Armana Šarkića:

U POGREŠNO VRIJEME, NA PRAVOM MJESTU

-Najviše je gužve u Vrazovoj, oni su najopterećeniji! Sigurno je prazna čekaonica bila samo sticaj okolnosti - kaže za Žurnal.

Na konstataciju da smo u čekaonici bili u više navrata i da je svaki put bila ili prazna ili gotovo prazna, ponavlja da je, eto, svaki put po srijedi bio "splet okolnosti".

Radiološki tehničari, tvrdi, rade punom parom "u kapacitetu koji mogu podnijeti zbog zračenja". Rade i radiolozi ali ih, nažalost, u Kantonu Sarajevo nema dovoljno, pa su i liste čekanja dugačke.

domzdr_copy- Radiolozi su najtraženiji na našem intelektualnom tržištu... - obrazlaže Šarkić.

Dok se u JU Dom zdravlja budu bavili "dubljim" analizama razloga manjka radiologa (koji bi se možda mogli stimulirati novcem što se svakog mjeseca troši na onih 500 "nepriznatih" uposlenika ove ustanove?) "nestrpljivi" pacijenti kucaće na vrata poznate sarajevske privatne stomatološke ordinacije, udaljene od Vrazove svega pedesetak metara. Bez obzira na to što će snimak jednog zuba platiti više od 1 KM, koliko inače košta u javnim zdravstvenim ustanovama.

- Snimak je gotov za deset minuta, koštat će vas osam maraka po zubu - kaže ljubazni ženski glas s onu stranu žice.

Ustukne na trenutak nakon pitanja treba li zakazati termin.

- Nikakvo zakazivanje nije potrebno. Samo dođite. 

Razumjet ćete, naravno, da nismo mogli još pitati i koliko im pacijenata dotrči baš iz Doma zdravlja Vrazova.

(zurnal.info)