Svečano:Tunel Karaula bezuspješno se otvara već četiri godine

Istražujemo

Svečano: Tunel Karaula bezuspješno se otvara već četiri godine

Hidoelektrana Vranduk svečano je počinjala da se gradi 3 puta u 6 godina. Slično je i sa projektom gradnje Tunela Karaula koji povezuje Tuzlu i Sarajevo. Također šest godina je prošlo od izrade projektne dokumentacije do svečanog otvaranja ne dovršenog projekta.

Tunel Karaula bezuspješno se otvara već četiri godine
Foto: jpcfbih.ba

Tunel Karaula projekat je koji skraćuje put između Sarajeva i Tuzle za 3,6 kilometara. Prvi put priča o gradnji Tunela vrijednog 24 miliona maraka počela je u junu izborne 2012. godine. 

"Do kraja godine očekujemo da će biti raspisan i javni poziv za izgradnju tunela na ovom potezu. To će značiti mnogo u smislu skraćenja i ispravljanja trase preko Karaule", tada su najavljivali  iz Cesta Federacije.  

Dvije godine kasnije,u 8. mjesecu 2014. godine  pred Opće Izbore sa olovske strane svečano je obilježen početak radova i prvo probijanje tunela. Rok završetka radova 16 mjeseci. Tadašnji direktor Cesta Federacije Filip Vujeva tada je izjavio:

"Ja vam izjavljujem da ćemo sigurno skratiti taj rok dobro pa ćemo kad se vidimo izračunat koliko je to trajalo".

Izračunali smo. Radovi na tunelu Karaula prema predviđanjima Filipa Vujeve trebali su u najgorem slučaju biti završeni u decembru 2015. godine. To se nije ostvarilo.

Deveti mjesec 2016.godine. Pred Lokalne izbore. Na vlasti je SDP zamjenila koalicija SDA,SBB HDZ BiH. Otvara se dionica magistralne ceste M.18. Kladanj - tunel Karaula – Tuzla. Pretpostavljate, Tunel još nije završen. Treća faza izgradnje nije implementirana, pristupne ceste još nisu završene. Izbori su blizu, zato su se izdvojila dodatna sredstva i napravili privremeni priključci na Tunel Karaula. Ipak, najbitnija je predizborna svečanost. 

(zurnal.info)