BiH-TURSKO PRIJATELJSTVO:Turska prijeti sankcijama zbog izvoza brašna!?

Istražujemo

BiH-TURSKO PRIJATELJSTVO: Turska prijeti sankcijama zbog izvoza brašna!?

Nakon zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, sankcijama BiH prijeti i Republika Turska za izvoz brašna saznaje Žurnal. Pritisak turskih proizvođača zbog enormne sumnjive količine izvoza brašna iz Bosne i Hercegovine

Turska prijeti sankcijama zbog izvoza brašna!?
Foto: Anadolija
"Imamo povećanje izvoza u Tursku kada su u pitanju žitarice sa 12.000 tona na 70.000 do 80.000 tona, a izvoz brašna je sa 4.000 tona skočio na 70.000. To je praktično povećanje od 16 puta, dakle sa 15-16 miliona na 65 miliona KM" rekao je Mirko Šarović ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u martu prošle godine. 
 
Čak 95% izvoza brašna iz Bosne i Hercegovine završava u Turskoj. Plan BiH je bio da se pored domaćih sirovina, pšenice, kukuruza i drugih žitarica za izvoz osiguraju akumulacije bh. porijekla, odnosno da se iz zemalja CEFTA-e (Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini) osiguraju žitarice koje će se prerađivati u BiH, što bi zaštitilo bh. porijeklo. 
 
Postoje sumnje, kako saznaje Žurnal, da se uvezeno brašno iz drugih zemalja, u velikim količinama prepakira i izvozi u Tursku kao bh. proizvod. 
 
Sumnja se da BiH uvozi brašno iz zemalja za koje ima carinske olakšice, nakon čega to isto brašno prodaje Republici Turskoj kao bh. proizvod. Slične stvari su se dešavale i sa izvozom mesa iz BiH u Tursku, te aktuelnog izvoza jabuka u Rusiju, nakon čega su uslijedile zabrane uvoza iz BiH u pomenute zemlje. 
 
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u odgovoru Žurnalu piše da postoje određene neregularnosti kada je u pitanju izvoz brašna iz BiH u Tursku. 
 
„Tačno je da je posljednjih godina došlo do enormnog povećanja izvoza brašna iz BiH, što je dovelo do značajnog povećanja mlinarske industrije u BiH. U toku je razgovor s turskom stranom, jer postoji pritisak od strane određenih krugova poslovne zajednice Turske da se uvoz iz BiH ograniči, kako ne bi ugrožavao njihovu industriju.“ odgovor je Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na upit Žurnala.  
 
Podaci u evidenciji Uprave za indirektno oporezivanje o uvozu i izvozu Bosne i Hercegovine također pokazuju da je 2017. godina donijela drastično povećan izvoz, nego uvoz u odnosu na godinu ranije.
Uvoz brašna u Bosnu i Hercegovinu u 2017. godini bio je veći od 73 hiljade tona (približno 30 miliona KM), a izvoz premašio 110 hiljada tona (51 milion KM). U 2016. godini u našu državu uvezeno je 91 hiljada tona (34 miliona KM), iste godine izvezeno je 80 hiljada tona brašna (38 miliona KM). 
 
Uvoz brašna u Bosnu i Hercegovinu 2017. u odnosu na 2016. godinu,  smanjen je za 18 hiljada tona. S druge strane, izvoz brašna iz BiH u 2017. godini povećan je za 30 hiljada tona u odnosu na 2016. godinu. 
 
Eventualne sankcije značile bi znatno lošije poslovanje vodećih firmi u izvozu brašna iz BiH, a time bi bila ugrožena radna mjesta ogromnog broja radnika.  
 
(zurnal.info)