Otvorena i druga istraga :Tužilaštvo BiH ispituje i postupak isporuke respiratora “Srebrene maline”

Istražujemo

Otvorena i druga istraga : Tužilaštvo BiH ispituje i postupak isporuke respiratora “Srebrene maline”

Tužilaštvo BiH sada ispituje i isporuku respiratora u predmetu "Fadil Novalić i drugi"

Tužilaštvo BiH ispituje i postupak isporuke respiratora “Srebrene maline”

Tužilaštvo BiH je, vezano za respiratore koje je u BiH uvezla firma Srebrena malina, formiralo još jedan predmet u okviru kojeg će se provjeravati postupak njihove isporuke. 

“U Tužilaštvu BiH ranije je formiran odvojeni predmet u kojem se prikupljaju dokazi i informacije o kaznenom djelu pomoć počinitelju poslije počinjenog kaznenog djela, a u okviru kojeg će se vršiti provjere o postupanju tokom isporuke respiratora, za vrijeme rada Tužilaštva BiH na predmetu Fadil Novalić i drugi”, saopćili su danas iz Tužilaštva BiH. 

Istovremeno, iz Tužilaštva BiH su potvrdili da je istraga koju vode protiv Novalića, Fikreta Hodžića (vlasnik firme Srebrena malina), suspendovanog direktora FUCZ Fahrudina Solaka i direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandra Zolaka privodi kraju i da se uskoro očekuje podizanje optužnice. 

Iako je trenutno verifikacija respiratora obustavljena njihova raspodjela bolnicama je, podsjetimo, nastavljena. Bolnica SKB Mostar prije nekoliko dana odbila je da primi respiratore “Srebrene maline” navodeći da su njihovi liječnici intenzivisti potpisali izjave da ne žele raditi s respiratorima jer mogu dodatno ugroziti zdravlje ljudi. Isto je uradila i Opća bolnica “Prim dr Abdulah Nakaš” navodeći da će ih preuzeti tek nakon verifikacije. 

Od momenta kada je ovih 100 respiratora, plaćenih vrtoglavih 5,5 miliona eura, uvezeno u BiH ne prestaju razne kontroverze. Nakon raspodjele prvih respiratora utvrđeno je prvo da ne rade, da bi se kvar ubrzo otklonio. I nakon što se počelo sa njihovom raspodjelom iz Federalne uprave civilne zaštite stopirali verifikaciju zbog izjave direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH Željka Medaka da laboratorija "Verlab" nema akreditaciju ovog Instituta (BATA), o čemu je Žurnal ranije pisao.  

I dok se čeka na konačnu odluku o verifikaciji, FUCZ je nastavio raspodjelu respiratora i njihovo instaliranje, ali se sa njihovom upotrebom ne može početi bez verifikacije. A, da bi se nastavilo sa verifikacijom potrebno je još mišljenje Federalnog zavoda za mjeriteljstvo koje su tražili iz Federalne uprave civilne zaštite. 

(zurnal.info)