Krah optužnice za Bobar banku:Tužilaštvo BiH mora ponovo saslušati svjedoke
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Krah optužnice za Bobar banku: Tužilaštvo BiH mora ponovo saslušati svjedoke

Prije mjesec dana je najavljeno da će uskoro biti podignuta optužnica u predmetu Bobar banka. Kako saznaje Žurnal, teško da će se to dogoditi do kraja godine,. Razlog : izjave svjedoka uzimala je neovlaštena osoba

Tužilaštvo BiH mora ponovo saslušati svjedoke
FOTO: AFERA/zurrnal.info

Tužilaštvo BiH mora ponovo saslušati određeni broj svjedoka u predmetu Bobar banka. Na to su primorani jer je ove svjedoke u istražnom postupku saslušavao Emil Pinkas, zamjenik šefa kabineta donedavnog glavnog tužioca Gorana Salihovića, koji za takve radnje nema ovlaštenje! Tužilaštvo je tako priznalo da je prekršilo zakon u dosadašnjoj istrazi o kriminalu u Bobar banci.

Tokom istrage disciplinskog tužioca utvrđeno je i da postupajući tužilac u predmetu Bobar banka Dubravko Čampara uopće nije vodio istragu, već je samo potpisivao dokumente koje su pripremali članovi Salihovićevog kabineta Hasan Pleh i Emil Pinkas, za što po zakonu nisu nadležni.

Prema izvorima Žurnala, ponovno saslušanje svjedoka će dodatno odložiti davno najavljeno podizanje optužnice protiv osumnjičenih u ovom predmetu.

Podsjetimo, 31.3.2016. uhapšeno je više osoba, među kojima su direktorka Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac, direktorka entitetske Investiciono razvojne banke (IRB) Snežana Vujnić te još nekoliko službenika i funkcionera Bobar banke.

Osummnjičeni su da su počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove.

Žurnal je ove godine u dva dokumentarna filma detaljno objasnio kako je vlast RS iz Bobar banke izvukla 300 miliona maraka te kakva je uloga Slavice Injac u cijelom slučaju.

(zurnal.info)