Kako krave, ovce i svinje ruše državu:Tužilaštvo KS istražuje da li je Damir Ljubić podrivao državu, a njega čeka fotelja u Vijeću ministara

Istražujemo

Tužilaštvo KS istražuje da li je Damir Ljubić podrivao državu, a njega čeka fotelja u Vijeću ministara

Tužilaštvo KS istražuje da li je Damir Ljubić podrivao državu, a njega čeka fotelja u Vijeću ministara

Niko nije kriv dok sud drugačije ne kaže a po važećoj legislativi u BiH, krivične prijave pa ni eventualne istrage protiv kandidata za izvršnu vlast nisu ni najmanja smetnja za njihovo imenovanje na kakvu značajnu funkciju. Pa tako ni istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivšeg federalnog ministra poljoprivrede Damira Ljubića, uopće nije smetnja da Ljubić ponovo zasjedne u ministarsku fotelju, i to na državnom nivou.

PREZIVAM SE IVANKOVIĆ, ALI NEMAM VEZE S LIJANOVIĆIMA!

 A Ljubića je njegova stranka, HDZ 1990, tokom međustranačkih dogovora o sastavu novog Vijeća ministara BiH, kandidirala za resor ljudskih prava i izbjeglica.

U prošlom je mandatu bio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BIH. Još 2009. godine je Tužilaštvo KS zaprimilo prijavu iz Veterinarske komore Federacije BiH po kojoj je Ljubić, između ostalog, zloupotrijebio službeni položaj ili ovlasti.

Iako je u oktobru 2002. godine Vijeće ministara donijelo Odluku o uspostavi državne Agencije za označavanje životinja sa sjedištem u Banjoj Luci, Ljubić je, sudeći prema sadržaju prijave, Agromediteranskom zavodu u Mostaru dao ovlasti da obavlja te poslove?!

cinJasmin Ferizbegović, predsjednik Veterinarske komore Federacije BiH kaže da je Ljubić na taj način formirao paralelnu instituciju koja nezakonito radi poslove iz nadležnosti države.

- On je upravo to htio, da nema jedinstvene evidencije označenih životinja. Kome to ide naruku? To odgovara svim kriminalcima u zemlji! Možete pretpostaviti kome sve to odgovara, kaže Ferizbegović za Žurnal.

U Agromediteranskom zavodu u Mostaru, direktor Marko Ivanković potvrdio je Žurnalu da su dobili ovlasti od resornog ministarstva, po Pravilniku o označavanju koza, ovaca i svinja, da koordiniraju označavanjem ovih životinja u Federaciji, a da od 1. januara 2011. godine po Rješenju ( donesenom 4.11. 2010.) o uspostavi jednog regionalnog ureda za unos podataka za identifikaciju, vrše i označavanje goveda.

- Mi samo radimo po ovlastima koje dobijemo od ministarstva, kazao je Ivanković za Žurnal.

Demantirao je i spekulacije o rodbinskim i interesnim vezama sa Ljubićem, odnosno sa porodicom Ivanković- Lijanović, vlasnicima jedne od najvećih mesnih industrija u zemlji.

- Samo imamo isto prezime, i to je sve.

Predsjednik Veterinarske komore FBiH, Jasmin Ferizbegović, kaže kako je stalno javno upozoravao na paralelizam u ovom poslu, koji i zbog propisa Evropske unije može i mora da radi isključivo država. Svako drugačije rješenje, smatra on, naruku ide samo mesnoprerađivačkim lobijima u BiH.

Međutim, niko u resornom ministarstvu, odnosno Vladi Federacije, nikada nije reagirao.

Nije bilo ni reakcije na državnom nivou, a neko bi se trebao zapitati zašto onda finansiramo rad državne Agencije za označavanje životinja?

Zato je, kazao je Ferizbegović, Veterinarska komora FBiH 10. augusta 2009. godine, Tužilaštvu KS podnijela prijavu protiv Damira Ljubića, a 18. juna iste godine i po istom osnovu, i protiv tadašnje ali i aktuelne pomoćnice federalnog ministra poljoprivrede Nade Rajković.

Iz Tužilaštva KS su nam potvrdili da nadležni tužilac istražuje navode iz prijava koje su u međuvremenu objedinjene u jedan predmet.

Međutim, kako u Tužilaštvu KS u ovom predmetu još uvijek nije donesena tužilačka odluka, Jasmin Ferizbegović je 20. maja 2010. godine odlučio ponovo i u svoje ime, podnijeti prijavu protiv Damira Ljubića i Rajkovićeve. Ovaj put Upravi policije FBiH. A, za svaki je slučaj problem prijavio i Transparency internationalu u BiH.

(zurnal.info)