Putarsko-pravosudna sprega:Tužilaštvo odbacuje prijave za kriminal protiv Nenada Nešića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Putarsko-pravosudna sprega: Tužilaštvo odbacuje prijave za kriminal protiv Nenada Nešića

U tri anonimne prijave protiv direktora „Puteva RS“ i njegovih saradnika tužioci navodno ne pronalaze dovoljno dokaza za podizanje optužnica

Tužilaštvo odbacuje prijave za kriminal protiv Nenada Nešića

Republičko tužilaštvo odlučilo je da se pretjerano ne zamara anonimnim krivičnim prijavama protiv Nenada Nešića, direktora „Puteva RS“, podnesenim za reketiranje putarskih firmi sa kojima ovo javno preduzeće ima zaključene ugovore, pa je od decembra 2017. do juna 2018. godine odbacilo čak tri ovakva predmeta. Kao razlog navode nepostojanje dokaza kojim bi Nešić i njegovi saradnici zaslužili podizanje optužnice.

Polovinom oktobra prošle godine prijavu protiv Nešića, izvršnog direktora za tehničke poslove „Puteva“ Duška Gojića i Nešićevog brata Predraga, a zbog primanja mita, zlostavljanja, iznuda i ucjena, Okružno tužilaštvo Banjaluka proslijedilo je Republičkom tužilaštvu koje već 5. decembra donosi naredbu o nesprovođenju istrage. Nakon što su se tužioci, kako tvrde, detaljno upoznali sa prijavom, utvrdili su da nema dovoljno dokaza koji bi podgrijali sumnje u poštenje ovog trojca.

„Podnosilac prijave nije priložio ili ukazao na dokaze koje bi potkrijepili osnove sumnje da su prijavljena lica učinila krividno djelo, zbog čega je donesena ovakva naredba“, navode u tužilaštvu.
Kako je ista prijava, ali od druge firme s kojom je Nešić sklopio ugovor o održavanju puteva stigla 24. novembra, po automatizmu, tužilaštvo je, bez provjera, odbacilo.

Za tužioce ugovor s Kajom „čist k'o suza“

Dva direktora, Nešić i Gojić bili su glavni akteri i prijave koja je podnesena 15. januara ove godine zbog, kako je navedeno, nezakonitog potpisivanja okvirnog sporazuma za održavanje puteva sa „Mrkonjićputevima“ i „MG Mindom“, u vlasništvu poznatog mrkonjićkog putara i ktitora Mladena Milanovića Kaje. Međutim, začudo, ni tu nije bilo posla za tužioce.

„Nije utvrđeno da da postoje osnovi sumnje da su prijavljeni počinili predmetna krivična djela, zbog čega je 14. juna donesena naredba o nesprovođenju istrage“, zaključuju.

Nezadovoljni Nešićevim putarskim djelovanjem ne miruju pa je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, saznaje Žurnal, Posebnom odjeljenju Republičkog javnog tužilaštva dostavilo je još jednu prijavu, ali se i dalje čeka na konačnu odluku.

Samo jedan primjer kao svjedok kriminala

“Imajući u vidu tražene informacije, ovim putem Vas obavještavamo da smo utvrdili izuzetak u skladu sa članom 6. stav 1. tačka (v) Zakona o slobodi pristupa informacijama (Službeni glasnik RS, broj 20/01)”.

Ovim je Nešić građanima, čijih 26 miliona KM nezakonito troši na održavanje puteva u prijedorskoj oblasti, poručio u avgustu da neće objasniti zašto, nakon što je Sud BiH 16. jula naložio Kancelariji za žalbe da donese novu odluku o izboru ponuđača i praktično poništio ugovor sa firmama Dragana Čorokala, one na terenu i dalje ubiru milione.

Sud je presudio u korist prijedorske „Niskogradnje Marjanović“. Nakon što se na Nešićev tender požalila ova firma, čija je ponuda bila 12 miliona KM niža, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je istu odbacila, iako prethodno nije utvrdila pravo stanje, kao ni da li je ponuda Gorana Marjanovića prihvatljiva. Kako uprava “Puteva” godinama ne uspijeva da tendersku priču privede kraju, tako je, tvrdi Marjanović, pokrenuta fiktivna arbitraža, a po tom osnovu Čorokalo je do sada naplatio tri miliona KM.

„Tačno je da su u pitanju tri miliona KM, ali 'Putevi' mi duguju još više. To je samo kap u moru. Taj vlasnik 'Niskogradnje' me stalno potkopava, a nema infrastrukturu kojom bi mogao da radi ovaj posao“, izjavio je nedavno Čorokalo u razgovoru za Žurnal.

Nešić bi na to dodao: „Određeni ljudi podnose anonimne prijave bez osnova. Takođe, ovo potvrđuje da Republika Srpska ima istražne organe koji, očigledno, rade svoj posao i preduzimaju mjere u skladu sa zakonima“ (Capital.ba)

Gojić pod zaštitom Vlade RS

Nešićev partner Gojić posebno je drag Vladi Republike Srpske, koja je krajem prošle godine usvojila izmjene Statuta „Puteva RS“, a po kojima mu je omogućila da kao vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove ostane na toj poziciji. Jer, za obavljanje ovog posla nije ispunjavao.

Raniji dokument predviđao je da na ovoj poziciji bude neko sa završenim građevinskim fakultetom, položenim stručnim ispitom i pet godina radnog iskustva, od čega najmanje tri na rukovodnim poslovima. Međutim, Vlada mijenja prva dva uslova, tako da budući izvršni direktor za tehničike poslove „Puteva RS“ treba da ima završen građevinski ili tehnološki fakultet, dok mu stručni ispit više nije potreban.

Duško Gojić završio je Tehnološki fakultet  – tekstilni smjer.

(zurnal.info)

 

Ovaj sadržaj je nastao u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija, Indenpendent Media Empowerment Program (IMEP)