Šta se desilo sa prijavom Dodik protiv Dodika:Tužilaštvo štiti predsjednika od građanina Milorada
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Šta se desilo sa prijavom Dodik protiv Dodika: Tužilaštvo štiti predsjednika od građanina Milorada

Prije tri godine Dodik je podnio prijavu koja je sadržala sve optužbe predstavnika opozicije u RS.Tužioci tri godine iščitavaju „obimnu dokumentaciju“, ali epiloga nema. Svjedoci iz opozicije u RS nikada nisu pozvani u tužilaštvo

Tužilaštvo štiti predsjednika od građanina Milorada

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku ni građanin Milorad Dodik ne može ništa. Tri godine nadležna tužilaštva bave se prijavom Dodika protiv Dodika, ali rezultata istrage još nema, a zvanično nikada nije obustavljena. 

Slučaj je prvo bio u nadležnosti Okružnog tužilaštva Banjaluka, a potom prebačen na stolove tužilaca u Republičkom tužilaštvu, kojem ovo pitanje očito zadaje glavobolje, jer bi trebalo iščitati obimnu dokumentaciju. 

“Tužilaštvu je dostavljen obiman materijal kako bi bilo utvrđeno postoje li osnovi sumnje da je učinio krivično djelo. Predmet je u fazi provjera i skupljanja obavještenja”, navode za Žurnal iz tužilaštva, što nije novina, jer je sve na istom mjestu tapkalo i početkom ove godine. 

Jeste prijava, nije prijave

Početkom novembra 2015. godine, kada je i podnio prijavu protiv sebe, Dodik je rekao da očekuje brzo reagovanje nadležnih pravosudnih institucija. Međutim, tužilaštvo neažurnost pravda prebacivanjem dokumentacije.  

“Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala 8. novembra 2017. godine dostavljen je na nadležnost predmet koji je bio u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Predmet je u radu kod republičkog javnog tužioca”, kazali su republički tužioci početkom godine.

Takođe, iako je Dodik sam rekao da je podnio prijavu protiv sebe, tužioci su tada istakli da nije riječ o prijavi.

“Radi se o određenoj dokumentaciji koju je dostavio advokat Goran Bubić, punomoćnik Milorada Dodika, kako bi se ista provjerila radi donošenja tužilačke odluke zbog optužbi više pojedinaca iz koalicije Savez za promjene protiv Milorada Dodika, kada je isti obavljao funkciju predsjednika Vlade RS. Ovo se odnosi na period od 28. februara 2006. do 15. novembra 2010. godine”, prenijeli su mediji.

Dodik: Prijavio sam navodni kriminal

Prije tri godine Dodik je podnio prijavu koja je sadržala sve optužbe predstavnika opozicije u RS.

“U prijavi je sve što je u javnom govoru navodio bilo ko u RS u vezi sa navodnim kriminalom. Želim da se sve to institucionalno ispita. Iako je ovo neuobičajeno, optužio sam sebe, jer oni nisu podnijeli tužbe, iako su iznosili optužbe”, rekao je tada. 

Kao svjedoke optužbe naveo je lidera NDP-a Dragana Čavića, bivšeg predsjednika SDS-a Mladena Bosića i sadašnjeg lidera SDS-a Vukotu Govedaricu.

Dodik je prijave protiv sebe podnio i u slučaju PDP-ove 151 afere u RS, a očekivao je da mu predsjednik PDP-a Branislav Borenović bude svjedok.

Borenović danas za Žurnal kaže da ga nikada niko iz tužilaštva nije pozvao da svjedoči. Kada je u pitanju 151 Dodikova afera koju je PDP objavio, kazao je da su za dio tih priča o kriminalu i korupciji podnesene I prijave nadležnim tužilaštvima. 

“Nikada nikakav poziv tužilaca nismo dobili ni po prijavi Dodik protiv Dodika niti po našim prijavama o korupciji. Za dio naših prijava bila je donesena naredba o nesprovođenju istrage, dok za ostale nismo dobili nikakav odgovor”, zaključio je Borenović. 

(zurnal.info)