AFERA ŠEĆER:Tužiteljstvo istražuje Špirića za odluke koje i danas usvaja Vijeće ministara BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

AFERA ŠEĆER: Tužiteljstvo istražuje Špirića za odluke koje i danas usvaja Vijeće ministara BiH

Nakon suspendovanja glavnog tužitelja Gorana Salihovića, državni tužitelji odlučili su ponovo pokrenuti istragu protiv Nikole Špirića. Istražitelji će, između ostalog, istraživati veze Nikole Špirića sa braćom Studen iz Brčkog, te povezanosti kupovine stana u Beču i odluke Vijeća ministara BiH o povlaštenom uvozu sirovina

Tužiteljstvo istražuje Špirića za odluke koje i danas usvaja Vijeće ministara BiH
FOTO: ebrcko.net

Tužiteljstvo BiH istražuje da li je Nikola Špirić kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH 2008 godine “isposlovao” da preduzeće Studen Agrana” iz Brčkog dobije mogučnost uvoza svoje sirovine bez plačanja carine, te da li je kao protuuslugu dobio novac kojim je kupio stan u Beču. O ovoj aferi Žurnal je pisao u više navrata.

Podsjetimo kako su stvari tekle u početku:

- Nikola Špirić bio je na otvaranju rafinerije šećera “Studen Agrana”  u Brčkom čiji je direktor Ilija Studen u junu 2008 godine. 

- U oktobru iste godine kupuje stan u Beču. 

- U decembru Vijeće ministara BiH na čijem je čelu bio Špirić po hitnoj proceduri upućuje prijedlog u državni Parlament prema kojem se firmi čiji je direktor Ilija Studen opraštaju milioni carinskih dažbina.


– Te aktivnosti još i dan danas traju a ja sam izvan funkcija vlasti i moći odlučivanja već 5,6 godina, rekao je Nikola Špirić u Žurnalovom filmu “Pandorina Kutija”

Aktivnosti o kojima Špirić govori zaista i dalje traju. Bez obzira na aferu, na istragu, Vijeće ministara BiH na prijedlog ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH svake godine ponovo donosi odluke o ponavljanju količina tarifnih kvota od 50 000 tona na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje bez plaćanja carine. Pitali smo zašto?

- To je taj jedan ciklus na godišnjem nivou s tim da se te tarifne kvote raspisuju i na njih se javljaju zainteresovani za određenu tarifnu kvotu. Sticajem okolnosti obzirom da šećerana u Bijeljini ne radi, ova kompanija iz Brčkog je jedina koja se prijavljuje za ove tarifne kvote, za Žurnal kaže ministar Mirko Šarović i tvrdi da je njegova dužnost kao ministra da odvoji priče o aferama i da prvenstveno gleda na interes BiH.

- Do sada ta kvota, moram priznati, nije preispitivana na bilo koji način nego je po automatizmu prihvatana ona argumentacija koja je tada obrazložena. Niko nije pokrenuo inicijativu da se eventualno to preispita i da se kroz neku novu analizu procijeni da to više nije u interesu BiH, kaže Šarović.

Ministar Šarović je, podsjetimo, u septembru 2013. godine bio u posjeti preduzeću Studen agrana. S njim u društvu tada je bio i Nikola Špirić, ali i Vjekoslav Bevanda i Fahrudin Radončić. 

- Ja ipak moram više razmišljati o ovom, a manje o tome da li se protiv nekog vodi istraga ili ne, ne znam šta će istraga pokazati, da li će se ove tvrdnje i sumnje dokazati ili ne. Ja nisam ista politička opcija kao što je gospodin Špirić, da sam ista, možda bi neko mogao da kaže da ja štitim nekog, tvrdi Šarović. 

U maju ili junu očekuje nas novo obnavljanje tarifnih kvota za šećer koje pogoduju jedino preduzeću Studen agrana. Nove analize, preispitivanje odluke, pa makar i privremena obustava zbog istrage nisu najavljeni.

(zurnal.info)