Saslušan predsjednik Ljekarske komore:Tužiteljstvo Kantona Sarajevo istražuje sukob između Kliničkog centra i Ljekarske komore

Istražujemo

Saslušan predsjednik Ljekarske komore: Tužiteljstvo Kantona Sarajevo istražuje sukob između Kliničkog centra i Ljekarske komore

Nakon što je počeo sukob između rukovodstva Ljekarske komore i direktorice Kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović koja ima podršku nekolicine ljekara, umiješalo se Tužiteljstvo Kantona Sarajevo. Kako saznajemo, prvi je saslušan predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo Fahrudin Kulenović

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo istražuje sukob između Kliničkog centra i Ljekarske komore

Predmet KCUS  -  Ljekarska komora, formiran je dan nakon što je direktorij Kliničkog centra tražio promjenu rukovodstva Ljekarske komore zbog kritikovanja rada generalne direktorice Sebije Izetbegović.

Kantonalno tužiteljstvo bi u narednim  mjesecima trebalo da rasvijetli zašto je i na osnovu kojih zakonskih i drugih akata menadžment Kliničkog centra Sarajevo odlučio da članovima Ljekarske komore Kantona Sarajevo pet mjeseci stopira prenos članarina koje ljekari uplaćuju ljekarskoj komori i više od 25 hiljada maraka zadrži na svom računu. Direktorica Izetbegović i direktorij sastavljen od nekolicine ljekara koji je podržavaju, donijeli su odluku o zadržavanju ovog novca na računu kliničkog centra bez mišljenja ostalih ljekara kojih je više od 600.

Prema važećem zakonu, ljekar koji ne uplaćuje članarinu automatski gubi licencu za rad. Iz Ljekarske komore upozoravaju da će 1. novembra poslati inspekciju u Klinički centar i oduzeti licence.

ISTRAGE NA KLINIČKOM CENTRU

Predmet u Kantonalnom Tužiteljstvu je formiran nakon što je Žurnal objavio da generalna direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović odbija da novac koji pripada ljekarima  prebaci na račun Ljekarske komore i da ga planira prebaciti na račun apoteke Kliničkog centra. Zbog tog poteza direktorica bi mogla krivično odgovarati zbog utaje.

Podsjetimo, ovo nije jedini predmet u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo vezan za direktoricu Kliničkog centra. Tužiteljstvo je pokrenulo i istragu o ugovoru za vršenje patohistoloških analiza, koji je Opća bolnica na čijem je čelu tada bila Sebija Izetbegović sklopila sa privatnom klinikom dr. Emira Talirevića. Opća bolnica je nakon imenovanja Izetbegović za direktoricu, prestala raditi patohistološke analize, a posao je povjeren privatnoj poliklinici direktoricinog prijatelja Emira Talirevića.

Pored toga, postoji i istraga zbog prodavanja radnih mjesta u Kliničkom centru koja je nedavno proširena i na direktoricinog stranačkog kolegu Amira Zukića, dok se uposlenik Kliničkog centra Sarajevo Safet Bibić već dva mjeseca nalazi se  u pritvoru.

 (zurnal.info)