:Tuzla: Protestni skup podrške Iliji Jurišiću
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Tuzla: Protestni skup podrške Iliji Jurišiću

Tuzla: Protestni skup podrške Iliji Jurišiću

Na Trgu slobode u Tuzli danas će biti održan protestni skup podrške Iliji Jurišiću, kojeg je prije desetak dana Okružni sud u Beogradu osudio na 12 godina zatvora.

Kako se očekuje, na protestnom skupu govorit će predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla
Nada Mladina, općinski načelnik Jasmin Imamović i predsjednik Fondacije "Istina, Pravda, Pomirenje" Sinan Alić. Mitingu podrške "Pravda za Iliju Jurišića" neće prisustvovati Stoja Jurišić, kojoj je za danas odobrena posjeta zatočenom suprugu.

Doznajemo da protestnom skupu neće prisustvovati ni
Đorđe Dozet i Stevan Protić, advokati koji su branili Iliju Jurišića pred Vijećem za ratne zločine beogradskog Okružnog suda jer za danas imaju zakazane neodložne poslove.

Obraćajući se javnosti i pozivajući građane da masovno prisustvuju protestnom skupu općinski načelnik Jasmin Imamović je  istakao: "Tuzla je uvijek bila i jeste simbol jedinstva, tolerancije, suživota i poštivanja ljudskih prava. Građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine nanesena je teška nepravda montiranim sudskim postupkom, u kome su grubo narušena ljudska prava Ilije Jurišića, a posebno pravo na odbranu, čiji je ishod nepravična osuđujuća presuda, kojom je naš sugrađanin Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora".

Pozive za protestni skup "Pravda za Iliju Jurišića" uputili su brojna udruženja građana, političke stranke i nevladine organizacije.

(Fena)