:Tuzla: Protestni skup za Iliju Jurišića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Tuzla: Protestni skup za Iliju Jurišića

Tuzla: Protestni skup za Iliju Jurišića

Građani Tuzle danas su još jednom pružili podršku Iliji Jurišiću, nepravosnažno osuđenom u Okružnom sudu u Beogradu zbog napada na "Tuzlansku kolonu". 

Oko hiljadu i po građana iz Tuzle i okolnih gradova održalo je protest podrške Iliji Jurišiću, na kojem su vlasti u BiH pozvane da „štite svoje državljane“. 

Okupljenima u Tuzli obratio se Sinan Alić, predsjednik Fondacije "Istina, pravda i pomirenje", govoreći da „Beograd treba da poštuje svoje zakone i da ratne zločine ne upotrebljava u dnevnopolitičke svrhe“. Vlastima u BiH je poručio da „štite svoje državljane“, ne dijeleći ih po nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti, javio je BIRN - Justice Report. 

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu je u septembru ove godine osudilo Iliju Jurišića, državljanina Bosne i Hercegovine, na 12 godina zatvora. Jurišić je proglašen krivim zbog upotrebe "nedozvoljenih sredstava borbi" prilikom napada na kolonu 92. motorizovane brigade Jugoslovenske narodne armije (JNA) 15. maja 1992. godine. 

Jurišić je uhapšen na beogradskom aerodromu 14. maja 2007. godine, od kada se nalazi u pritvoru. 

Predstavnici Fondacije "Istina, pravda i pomirenje" okupljenim građanima su podijelili žute trake slične onima koje su Jevreji nosili u Drugom svjetskom ratu, ali je umjesto Davidove zvijezde stajali su obrisi državne granice BiH. Trake bi, prema objašnjenjima organizatora, trebale predstavljati „osjećaj da je BiH srbijanski geto“. 

Na kraju protesta učesnici su skinuli trake kao pokazatelj da odbacuju poziciju u kojoj se trenutno nalaze. 

Građani Tuzle su nekoliko puta protestovali zbog hapšenja a zatim i osuđenja Ilije Jurišića. Među njima je bilo i nekoliko predstavnika vlasti, poput Jasmina Imamovića, načelnika općine Tuzla, te Selima Bešlagića, zastupnika u Državnom parlamentu.

(Fena)