Afera:TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Pogledajte film "Namjenska pljačka države"
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

AFERA

TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Pogledajte film "Namjenska pljačka države"

U nastavku Afere o trgovini oružja govorimo o spektakularno najavljenim ugovorima od kojih nije bilo ništa ali se novac do kraja potrošio i završio na privatnim računima

Ve4crG7h1-8

TV “Žurnal” u serijalu “Afera” prikazuje nastavak dokumentarnog film u o trgovini oružjem "Namjenska pljačka države". Riječ je  o nastavku filma "Oružana pljačka", za koji smo pet mjeseci istraživali trgovinu oružjem i osobe upetljane u nezakonite poslove.

Iz godine u godinu sve više novca u svijetu se troši na naoružavanje. Legalna i ilegalna trgovina oružjem cvjetaju, a ni Bosna i Hercegovina od toga nije izuzeta.

I ovdje, kao i u svijetu, vojni, trgovački lobiji imaju značajan uticaj na politiku. U stvari, trgovački lobiji u BiH vode ključnu riječ u prodaji naoružanja i vojne opreme, dok su nadležne institucije države i entiteta u njihovoj funkciji.

Za film govore novinari koji su istraživali ovu temu Amarildo Gutić, Avdo Avdić i Suzana Mijatović, ministar energije, rudarstva i industrije u ostavci Reuf Bajrović. U Aferi objavljujemo i snimak bivšeg federalnog premijera Nermina Nikšića koji govori o ovoj temi.

(zurnal.info)