Afera:TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Pogledajte film "Račun za struju od pola milijarde maraka"

AFERA

TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Pogledajte film "Račun za struju od pola milijarde maraka"

Film istražuje koliko su transparentne javne nabavke u Elektroprivredi ali i pojedinačne slučajeve nabavki mjernih ormara za domaćinstva te detalje nabavki opreme za rudnike u Zenici i Brezi

20u_mzIOtCA

U novom filmu serijala Afera TV Žurnala istraživali smo javne nabavke u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine vrijedne više od pola milijarde maraka godišnje.

Većina ovog novca potroši se bez raspisivanja javnog poziva. Četiri od pet nabavki u Elektroprivredi se provodi bez javnog obavještenja.

Žurnal ekskluzivno objavljuje interni dokument Elektroprivrede u kome sama kompanija priznaje propuste na nekoliko tendera. Jednim primjerom u ovom filmu prikazujemo način na koji Elektroprivreda izigrava pravila tendera i iz igre izbacuje nepoželjne kompanije.

Za TV Žurnal govore Muzafer Kaljić čija je kompanija tužila Elektroprivredu, direktorica Agencije za javne nabavke Đinita Fočo, Igor Vukajlović, stručnjak za javne nabavke, Amer Jerlagić, bivši direktor Elektroprivrede i stručnjak za rudarstvo Edin Delić.

Film istražuje koliko su transparentne javne nabavke u Elektroprivredi ali i pojedinačne slučajeve nabavki mjernih ormara za domaćinstva te detalje nabavki opreme za rudnike u Zenici i Brezi.

(zurnal.info)