Udruženje”Tender” upozorava:U BiH rade svjetski rekorderi u namještanju tendera

Istražujemo

U BiH rade svjetski rekorderi u namještanju tendera

U BiH rade svjetski rekorderi u namještanju tendera

Udruženje građana “Tender” protiv je usvajanja novog Zakona o javnim nabavkama, jer taj zakon ne predviđa odgovornije i efikasnije kontrolisanje narastajuće korupcije.

Naprotiv, predloženi nacrt zakona otvara prostore za još veću korupciju, koja bi zbog takvih neprimjerenih rješenja postala legalna i ukupan sistem javnih nabavki učinila još nekontrolisanijim i haotičnijim. U predloženom nacrtu se ne predviđaju kvalitetna rješenja prisutna u zemljama Evropske unije i susjednih zemalja, kada je u pitanju stvaranje stručnih pretpostavki u ugovornim organima za uspješno planiranje i kvalitetnu izradu tenderske dokumentacije, odabir i praćenje postupaka u skladu sa predmetnom nabavkom, rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci predstavnik „Tendera“ Goran Novković.

POŠTENO JE NEOBIČNO

On je upozorio da su razlozi za veliki procenat korupcije u procesu javnih nabavki u neodgovornom, neefikasnom i nezakonitom ponašanju tri ključne institucije: Agencija za javne nabavke, Kancelarija za razmatranje žalbi i Sudu BiH.

Najveću slabost ispoljili su ugovorni organi, koji sve više koriste direktne sporazume, čak i onim slučajevima gdje je to apsolutno nepotrebno, kazao je Novković.

Prema njegovim riječima, apsurdno je to da se najviše žalbi Kancelariji za žalbe odnosi na otvorene postupke, koji su u osnovi najpošteniji. Prema izvještaju te Kancelarije za 2010. godinu, 1831 žalba se odnosila na ovaj najtransparentniji postupak a, što je pojedinačno naviše žalbi od svih evropskih zemalja.

Ako se ima u vidu da otvoreni postupci učestvuju samo sa 38 posto u ukupnim procesima nabavke roba, usluga i radova, može se stvoriti predstava o stepenu prisutnosti korupcije. Čak 62 posto vrijednosti ukupno potpisanih ugovora potpada pod tajne nabavke, u kojima je unaprijed dogovoren dil i na taj način utvrđena visine cijena, kazao je Novković.

Iz „Tendera“ su još upozorili da su u periodu od samo dvije godine (od 2008. do 2010. godine) pregovarački postupci, u kojima nema ograničenja za visine predmetnih nabavki, cijene pregovaračkih postupaka povećane za čak 1817 posto i čine 44 posto ukupne vrijednosti javnih nabavki u BiH.

„Posebno ističemo da se u 2010. godini od 20 najvećih ugovora njih 15 odnosilo na pregovaračke postupke bez javne objave, što predstavlja evropski i svjetski rekord u provođenju netransparentnih postupaka javnih nabavki“, istakao je Novković.

UDARAC PO DŽEPU

Iz „Tendera“ naglašavaju da gotovo nevjerovatno zvuči opredjeljenje Agencije za javne nabavke da predlaži smanjenje visine novčanih kazni za neodgovorne pojedince u ugovornim organima sa sadašnjih 4000 na 3000 KM, što je najmanja poznata novčana kazna, tim prije što svjetski eksperti ukazuju da je najefikasnija borba protiv korupcije zasnovana na činjenici da je treba učiniti neisplativom. Odnosno, da svako ko posegne za korupcijom mora biti drastično kažnjen, kako ne bi došao u situaciju da se u nju ponovo upušta. Osim toga, Agencija za javne nabavke, kao predlagač zakona, predviđa i izostavljanje mogućnosti pokretanja krivične odgovornosti od strane drugostepenog organa, što je sadašnjim zakonom omogućeno.

Dodatnu opasnost za još veću primjenu pregovaračkih postupaka moglo bi da predstavlja neponištavanje postupaka nabavke u slučaju kada je dostavljena samo jedna prihvatljiva ponuda, a ne kao do sada tri, jer će ugovorni organi moći olako izdejstvovati razloge za poništavanje postupka, naveo je Novković.

On je takođe upozorio da je krajnje neprimjenjena visina predloženih procenata za nabavke usluga, roba i radova u odnosu na osnovni dio ugovora u pregovaračkim postupcima, koji su najveći u dosadašnjoj praksi i sa najdužim rokom primjene.

Veliku opasnost za manipulaciju ugovornih organa predstavlja mogućnost da isti u postupku žalbi ponuđača ne dostave traženu tendersku dokumentaciju na uvid drugostepenom kontrolnom organu kako bi namjerno izdejstvovali poništavanje postupka. Ta mogućnost daje ugovornom organu šansu da, kada god ne uspije da obezbjedi prolazak favorizovanog ponuđivača, ishodi poništavanje ponude bez predviđenih mjera odgovornosti, naveo je Novković.

Udruženje „Tender“ pripremilo je svoje amandmane na predloženi zakon, kojima se, kako je navedeno, apsolutno obezbjeđuju pretpostavke za najveću moguću transparentnost, efikasnost u provođenju postupaka i daleko najracionalnije raspolaganje sredstvima u javnim nabavkama.

Na osnovu direktiva EU iz 2004. i 2011. godine, najboljih riješenja susjednih zemalja, kao i desetogodišnjeg iskustva i više provedenih istraživanja „Tender“ je predložio da tenderska dokumentacija bude besplatna, da se odmah po donesenoj odluci o izboru ponuđača obezbjedi uvid u ponudu najbolje plasiranog ponuđača, da se po pitanju tajnosti u ponudama obavezno mora pozvati na zakonska utemeljenja koja za to postoje.

Osim toga, dokumentacija u ponudama ponuđača ne mora se dostavljati u originalu i ovjerenim kopijama, već samo u kopijama, jer su za davanje netačnih informacija predviđene sankcije, da se ugovornim organima obezbjedi licencirani službenik, te da se predmetne nabavke dijele na lotove po robnim stavkama ili srodnim robama ili cijelinama.

SAGLASNOST SVIH PARTIJA

Iz ovog Udruženja još smatraju da se ugovori obavezno moraju sklapati sa ponuđačima koji su ponudili najniže cijene tehnički zadovoljavajuće robe, usluge i radove, kako bi ugovorni organ domaćinski trošio javna sredstva, a takođe predlažu da se značajnije podigne visine kazni za ugovorne organe i ponuđače, kao i za odgovorna lica.

Predlažu i da se zadrži krivična odgovornost za odgovorne u ugovornim organima i ponuđačima, te da se vrši obeštećenje ponuđača koji su bili izigrani u postupku javnih nabavki.

Pored opšte podrške našim amandmanima preko 1300 učesnika na našim javnim tribinama i seminarima, ovom prilikom želimo da ukažemo na korektnost predstavnika svih 13 političkih partija koje čine parlamentarnu skupštinu BiH. Oni su obećali da će se založiti za usvajanje antikoruptivnih akata i antikoruptivnog Zakona o javnim nabavkama. Od delegata očekujemo jedinstven pristup i opredjeljenje za beskurpuloznu borbu protiv korupcije, a ne za nastavak pljačke sredstava poreskih obveznika i građana, poručili su iz „Tendera“.

(zurnal.info)